Mergi la conţinutul principal

Târgul de Iarnă, un eveniment care nu trebuie ratat de brăileni

* spiritul Crăciunului a reaprins pofta de cumpărături și i-a adus pe brăileni la Târgul de Iarnă, inaugurat de Ziua Națională * zeci de producători particulari și meșteri populari din toată țara și din Moldova de peste Prut, își expun minunățiile la târg * brăilenii pot găsi aici jucării din lemn, produse de artizanat, ii, blănuri, ceramică și decorațiuni handmade, lucrate cu multă iscusință

 

 

 

Spiritul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului a cuprins, de câteva zile, Brăila. În ciuda vremii posomorâte, Calea Călărașilor, Piața Independenței și Esplanada au fremătat de lume. După Parada Militară de 1 Decembrie, aprinderea luminilor de Crăciun și Parada Colindătorilor sosiți din mai multe zone ale țării, brăilenii au fost invitați la Târgul de Iarnă, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale sfârșitului de an, care va fi deschis până pe 12 decembrie.    

Sosiți tocmai din comuna Molovata Nouă, Raionul Dubăsari (din porțiunea rămasă sub controlul autorităților Republicii Moldova), Elena și Alexeev Maxim expun jucării ecologice confecționate din lemn de arțar, nuc și fag, combinând în așa fel nuanțele de lemn încât să dea impresia că ar fi colorate. În realitate, toate mașinuțele, avioanele și macaralele confecționate de meșterul Maxim sunt din lemn șlefuit cu multă iscusință, realizate la scară și la prețuri accesibile. Cel mai ieftin produs costă 5 lei, iar cel mai elaborat vreo două-trei sute. „Soțul meu a moștenit acest meșteșug de la bunelul și de la tatăl său. De 12 ani expunem aceste jucării ecologice din lemn și venim la Târgul de Iarnă de la Brăila cu mare plăcere, cu toate că avem foarte mult de călătorit”, ne-a mărturisit Elena Maxim, care-și expunea minunățiile la una dintre căsuțele de lemn instalate în parcarea de lângă Primăria Municipiului Brăila.

Alături, meșterul Vasile Neamțu, din satul Mănăstirea Humorului, Suceava (Bucovina), un „veteran” al târgurilor de la Brăila, își expune cu multă mândrie măștile populare și produsele lucrate din lemn, precum și cornurile de vită. Sună, din când în când, dintr-un tulnic iscusit făcut din tablă galvanizată, ca să se facă remarcat de brăilenii sosiți la iarmaroc. „Măștile pe care le vedeți sunt de la noi, din Bucovina. Avem și cornuri de vită, și țipători, și multe obiecte din lemn, numai bune în gospodărie. Tulnicul aista îl am moștenire de la Moș Bejan. Noi din asta trăim, din ceea ce meșterim cu mâinile; mai am un chioșc pe Muntele Rarău, pe unde trec turiștii”, ne-a spus iscisitul meșter Neamțu, de la Mănăstirea Humorului.

O prezență nelipsită de la Târgul de Iarnă de la Brăila este și Florin Spiridon, unul dintre ultimii cojocari ai Brăilei. Meșterul poartă cu mândrie o căciulă neagră de astrahan, făcută cu propriile mâini, și un cojoc cusut cu multă măiestrie, ca să știe brăilenii cu cine au de-a face. Distins colaborator al Centrului de Creație din municipiu, domnul Spiridon expune la căsuța de la târg căciuli, blănuri, curele și multe alte obiecte de pielărie.

Și pentru că veni vorba de colaboratorii Centrului de Creație Brăila, demn de amintit este faptul că instituția expune la Târgul de Iarnă obiecte realizate în cadrul Atleierului de Revitalizare a Textilelor Tradiționale, de la felicitări handmade, realizate cu motive populare și până la ștergare și ii cusute cu multă pricepere și trudă. Mai pot fi admirate la târg o mulțime de ornamente de Crăciun, produse handmade cu licheni și conuri de brad, ceramică tradițională, lumânări naturale, clopoței, împletituri și ornamente pentru pom, cămăși, blănuri, felicitări, produse din lavandă, produse apicole și tot felul de delicatese.

Târgul de Iarnă organizat de Primăria Municipiului Brăila este unul dintre cele mai mari din țară, cu 70 de căsuţe din lemn amenajate pentru expozanți și zece rulote pline ochi cu produse tradiționale. Meșterii populari și producătorii particulari sosiți la târg sunt veniți din Moldova de peste Prut, din Jurilovca (Tulcea), Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Pitești, Brașov, Prahova, Constanța, București și Galați. Între cumpărături, parade ale portului popular și concerte, brăilenii s-au putut încălzi, zilele acestea, cu vin fiert şi răsfăţa cu delicatese de iarnă în zona gastronomică a târgului. Aici, pot găsi mâncăruri dintre cele mai diverse, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumătură şi mămăliguţă, cârnaţi, pârjoale, preparate din pește, carne de porc şi oaie la cazan, condimentate cu murături, și până la dulciuri și vestitul colac secuiesc, la care se face coadă. Copiii au și ei de unde alege: halviţă din belșug, turtă dulce, şerbet, clătite gătite pe loc de bucătari pricepuți și faguri de miere de la apicultori.

       

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro