Mergi la conţinutul principal

Târgul de Iarnă de la Brăila, inaugurat de Ziua Națională

* nu mai puțin de 65 de căsuțe cu produse care mai de care mai atrăgătoare îi așteaptă pe brăilenii de toate vârstele până pe 10 decembrie * producători particulari de peste Prut și meșteri populari din Brăila și din toată țara și-au dat întâlnire la Târgul de Iarnă de la Brăila * alături de produse handmade lucrate cu migală, brăilenii pot admira aici produse de olărit, cămăși, căciuli de miel și jucării din lemn și se pot delecta cu dulciuri, miere, țuică fiartă și vin făcute în casă * gurmanzii sunt așteptați cu fasole, tochitură, pește și delicatese la grătar

 

 

De Ziua Națională a României, brăilenii au luat cu asalt Târgul de Iarnă inaugurat odată cu spectaculoasa defilare a militarilor, a tehnicii de luptă și a mijloacelor tehnice ale MApN, MAI, ISU, Poliției de Frontieră, Inspectoratul Județean şi Flotilei Fluviale, care s-a desfășurat în fața Palatului Administrativ, în prezența oficialităților locale, a comandanților de unități și a sute de brăileni.  

Considerat unul dintre cele mai mari evenimente ale anului, Târgul de Iarnă de la Brăila a fost pus la punct de Primăria Municipiului, în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean Brăila. Statornicit, la fel ca în fiecare iarnă, în parcarea laterală și în fața Palatului Administrativ, Târgul de Iarnă va fi deschis non-stop până pe 10 decembrie. El reunește producători particulari, artizani și meșteri populari din toată țara și din Moldova de peste Prut, dar și cele mai renumite ansambluri de dans popular.

Târgul de Iarnă dispune de 65 de căsuţe din lemn, pline ochi cu produse handmade, suveniruri tradiționale, produse de olărit, măști, căciuli de miel, jucării din lemn și multe alte minunății, create cu multă pricepere de meșterii populari și artizanii sosiți din toată România. Creatori de frumos sosiți din Republica Moldova, Jurilovca - Tulcea, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Pitești, Brașov, Prahova, Constanța, București, Galați și Brăila își expun la Târgul de Iarnă tot ceea ce au ei mai frumos, fie că vorbim de ceramică tradiţională, de cămăşi, măşti, blănuri, jucării, împletituri sau decoraţiuni de Crăciun. Iar toate obiectele expuse dau un farmec aparte oraşului, mai ales că vremea, mai degrabă primăvăratecă, a fost de partea oaspeților. Mai mult, între două cumpărături, brăilenii pot participa la concertele organizate în fața Primăriei și se pot încălzi cu un vin fiert, sau se pot răsfăța cu delicatesele aflate către Faleză, în zona gastronomică. Nu e de mirare că, încă de la inaugurare, brăilenii de toate vârstele s-au grăbit să vină, cu mic cu mare, la vestitul Târg de Iarnă.

Pasionații de gastronomie pot găsi aici mâncăruri care te îmbie cu mirosul lor, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumături şi mămăliguţă, cârnaţi, pârjoale și până la pește și preparate din pește, ceafă de porc şi oaie la cazan, condimentate cu murături şi vin fiert la discreţie. Iar copiilor li se oferă din belşug halviţă, turtă dulce, şerbet și multe alte bunătăți făcute în casă. 

L-am reîntâlnit aici pe Badea Costică, meșterul popular de la Joldești (Vorona) - meșter din tată-n fiu, alături de soția sa, Mia, coborât parcă de pe Columna lui Traian - care, anul acesta, a fost declarat „tezaur uman viu” și cetățean de onoare al comunei natale. Badea Costică are cele mai bune căciuli de miel de țurcană și karakul, dar și curele din piele argăsite cu dibăcie. Alături, și-au întins „comorile” aduse din Chișinău basarabenii din Asociația Meșterilor Populari din Republica Moldova. Soții Vitalie și Victoria Parlui - lectori la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău - expun oale din lut, urcioare, burlui și farfurii lucrate în propriul atelier. O altă basarabeancă, Ludmila Cîrlovan, vicepreședinte al AMP, ne arată minunatele brățări și zgărdane lucrate din mărgele, iar Nelea Ceban păpuși tradiționale și produse lucrate de mână, aduse tocmai de la Chișinău.

Să nu-i uităm, însă, pe meșterii populari și pe artizanii brăileni, în frunte cu Geanina Matei, creatoarea de cămăși și ii, și Florin Spridon - prezenți și anul acesta la Târgul de Iarnă. Expun, de asemenea, prof. Corina Panainte și Nicoleta Corbu, de la „Grâușorul Osmănean”, dar și Vasile Neamțu, de la Gura Humorului, care se mândrește cu inconfundabilele măști populare și cu minunățiile lucrate din lemn masiv.

Spiritul Crăciunului a cuprins Brăila, iar atmosfera festivă, de Sfinte Sărbători, este completată de bradul frumoas împodobit, instalat în fața Palatului Administrativ, de scena unde concertează ansambluri, artişti şi grupuri vocale din Brăila și din toată țara. E o adevărată feerie de culori și lumini la Târgul de Iarnă de la Brăila și, odată ajuns în fața căsuțelor doldora cu suveniruri și minunății, pare că ai poposit în Peștera lui Aladin. Mergeți la târg și vă veți convinge!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro