Târgul de Iarnă și-a deschis porțile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Târgul de Iarnă și-a deschis porțile

• zeci de meșteri populari, creatori de frumos și artizani din România și din Moldova de peste Prut și-au dat întâlnire la Târgul de Iarnă amenajat în zeci de căsuțe, lângă Palatul Administrativ • alături de „veterani” ai târgului, precum Badea Costică, tezaur uman viu de la Joldești, care-și întâmpină mușteriii cântând la fluier, sunt și artizani sosiți pentru prima dată la Brăila • ii și catrințe, curele, chimire și căciuli, străchini de lut, jucării din lemn, ornamente de Crăciun și minunății tricotate, dulciuri făcute în casă și câte și mai câte „îți fac cu ochiul” de pe tarabele târgului

 

Târgul de Iarnă de la Brăila și-a deschis porțile și o feerie de culori s-a revărsat pe aleile de lângă Palatul Administrativ, cu miros de turtă dulce, piei tăbăcite, scorțișoară, colac unguresc și vin fiert.

Zeci de meșteri populari, creatori de frumos și artizani din Brăila și din toată România, ba chiar și din Moldova de peste Prut, își expun, până pe 8 decembrie inclusiv, obiectele frumos meșteșugite în căsuțele de poveste amenajate special pentru acest eveniment. Alături de „veterani” ai Târgului de Iarnă de la Brăila, precum Badea Costică, tezaur uman viu de la Joldești, județul Botoșani - meșter cojocar care-și întâmpină oaspeții cântând la fluier și făcând mare tărăboi, ca să se facă remarcat - sunt și creatori de frumos care au venit aici pentru prima dată. Așa sunt, spre exemplu, Adriana Păcuraru și Toader Petrea, din municipiul Galați. Din fericire, de la Târgul de Iarnă nu lipsesc artizanii și meșterii populari autohtoni.   

„Atelierul meu se află în comuna Gemenele, județul Brăila. Confecționez costume populare cu modele românești, ii, toate lucrate pe pânză de pânză și pânză de in. Colaborez foarte bine cu Centrul de Creație Brăila, unde am urmat cursurile de țesător manual. De asemenea, expun obiecte lucrate la croșetă, căciulițe, mănuși și catrințe. Totul este lucrat manual, în dublu fir, iar pentru copii, în special, am adus hanorace croșetate și costumașe. Fac asta de opt ani și o fac cu multă pasiune. Mă ajută fiica mea, de 22 de ani, care este la facultate. De curând, mi-am achiziționat și război de țesut”, ne-a mărturisit Gianina Matei, meșter popular din comuna Gemenele.

Nu puțini au fost cei care au zăbovit la căsuța Gianinei Matei - o adevărată „peșteră a lui Aladin” - care se afla, ieri, la târg împreună cu sora sa. Marioara Pîrlitu, meșter popular de la Valea Cânepii, este prezentă la târg împreună cu fiul ei, Mihai-Valentin, student în ultimul an la Artă Sacră și Teologie.

Și pentru că veni vorba de vestitul meșter popular Badea Costică, de la Joldești, (Constantin Ciubotarița, tezaur uman viu), acesta ne-a spus: „Vin din satul bunicii dinspre mamă a lui Mihai Eminescu, din județul Botoșani. Am venit la târgul meșterilor populari de la Brăila și am prins și 1 Decembrie tot aici. Avem căciuli din blană de miel, tradiționale, măști populare, curele și chimire. Tot ceea ce vedeți aici este făcut manual”.

Ceva mai departe, sunt oaspeți din Chișinău, care expun jucării confecționate din lemn, bundițe și obiecte tradiționale. Vizavi, sunt căsuțele cu delicatese care-ți lasă gura apă: miere, faguri și limonadă din miere, ciocolată făcută în casă, colac unguresc (la care se făcuse deja coadă), acadele și vin fiert (care, de 1 Decembrie, nu a putut fi vândut, pentru că se aflau mai multe secții de votare în vecinătate). Ieri dimineață, norocoșii care au avut ocazia să se afle în zonă, au primit câte o porție de fasole cu ciolan din partea Primăriei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro