• mii de obiecte vechi au invadat vechea Cale Regală a Brăilei, la Târgul anual al Anticarilor și Buchiniștilor • bijuterii, gablonzuri, ceasuri, cărți, tablouri, discuri de vinil, statuete, obiecte casnice și artefacte din cele două Războaie Mondiale sunt expuse, săptămâna aceasta, până pe 15 august, pe Regala, cu prilejul Zilelor Municipiului • anticari din Galați, Buzău, Constanța, București, Suceava, Timișoara, Brașov, ba chiar și colecționari români din Anglia, Franța și Italia, și-au expus obiectele vintage și artefactele pe tarabele improvizate sau direct pe caldarâm • este singurul târg de antichități din România unde participanților nu li se percepe taxă
O lume de basm îi așteaptă, zilele acestea, pe brăilenii de toate vârstele, pe Strada Mihai Eminescu - vechea Cale Regală a Brăilei de altădată.
Încadrate perfect în peisajul arhitectural care te duce cu gândul la Brăila cosmopolită, de pe vremea Regatului - străjuite de casele lui Nedelcu P. Chercea și ale negustorilor de odinioară - tarabele cu antichități au invadat Regala. Anticari (buchiniști) din Brăila și din toată țara, ba chiar și din Anglia, Franța și Italia, și-au dat întâlnire, zilele acestea, la Brăila, cu prilejul Zilelor Municipiului, expunându-și obiectele de o parte și de alta a străzii. De la intersecția cu Bulevardul Cuza și până în Piața Traian, zeci, dacă nu sute de tarabe cu minunății îți fac cu ochiul de pe trotuar, de parcă toate artefactele bunicilor s-ar fi adunat pe Regala, ca să ne spună, fiecare, poveștile lor.
„Au sosit, anul acesta, la Brăila, zeci de anticari din toată țara, ba chiar și români care au magazine de antichități în străinătate. Este un târg bogat, iar brăilenii vin să-l viziteze în număr tot mai mare. M-a impresionat dorința oamenilor de a cultiva frumosul, de a pune în valoare lucrurile vechi; pentru că, la Târgul Anticarilor, este câte ceva pentru fiecare brăilean. Se află aici tot ceea ce geniul uman a creat mai frumos de-a lungul anilor. Și fiecare obiect expus este însoțit de o poveste”, ne-a mărturisit actorul Florin Chirpac, sufletul târgului de pe Regala, omul care, cu ani în urmă, a făcut demersuri pentru a-i aduce pe buchiniști la Brăila și pentru a statornici, aici, un târg al anticarilor.
O călătorie în trecutul glorios al orașului
În dreapta Căii Regale, când vii dinspre Cuza, și-a expus taraba cu bijuterii și cu obiecte vechi brăileanul Vasile Atanasiu, un veteran al târgului, care are câte ceva de povestit pentru fiecare mușteriu care zăbovește în fața artefactelor. Mai departe, îți face cu ochiul taraba buzoianului Ticu Negoiță, care expune, cu mândrie, arme din cele două Războaie Mondiale, goblenuri, bijuterii vintage, medalii, ba chiar și o sabie perfect conservată, din secolul XVIII. Domnul Negoiță nu a venit singur la târg, a adus cu sine și vreo patru concitadini, toți negustori de antichități.
O lume ruptă, parcă, din trecutul glorios al Brăilei și-a făcut apariția, deloc întâmplător, pe cea mai veche arteră a orașului-port de la Dunăre. Alături de tablouri vechi, pictate, zărești cărți cu pagini îngălbenite de vreme, discuri de vinil, aparate foto, pendule și ceasuri de mână mecanice, perfect funcționale. Sute de obiecte din alamă, alpaca și cupru strălucesc în soarele arzător, iar brăilenii parcă nu se mai satură să le admire și să le atingă. Pentru că, nu-i așa?, și negocierea este tot o moștenire a Brăilei de altădată, cu samsari de cereale și negustori care cu greu se înduplecau să mai lase din preț.
În capătul dinspre Centrul Istoric al Regalei, se află un alt veteran al Târgului de Antichități de la Brăila, Costel Anuțoiu, care expune o mulțime de obiecte vechi, care mai de care mai interesante, de la pandantive și brățări de argint pur, lucrate impecabil, și până la cărți și tablouri pictate cine știe când. A pierdut numărul anilor de când participă la târg. Iar la doi pași distanță, se află „muzeul în aer liber” al brăileanului Marian Fălcaru, anticar vechi, care se mândrește cu ceasurile de mână și cu pendulele vechi, readuse, ca prin minune, la viață. „Trebuie să-i mulțumim, în primul rând, domnului primar, pentru că Târgul Anticarilor de la Brăila este singurul târg de antichități din țară la care nu se percepe taxă de participare”, ne-a declarat anticarul. Nu e de mirare că e atâta lume la târgul de antichități de la Brăila!
O zi pe Regala te transpune, aievea, în trecutul glorios al Brăilei interbelice, cu negustori de toate națiile și cu magazine cu suveniruri și marfă de primă calitate, adusă din marile capitale ale Europei. O zi pe Regala seamănă, acum, cu o călătorie în trecutul glorios al orașului cosmopolit și prosper, cu bragagii și covrigari și cu legende pe care nu le vei mai auzi nicăieri altundeva, cât e lumea de mare. Mergeți la târg și vă convingeți!