Mergi la conţinutul principal

Tâlharul de pe Ştefan cel Mare, 5 ani de închisoare

• recidivistul Costică Lupu, zis “Costică Ţiganul”, a dat buzna în casa unei vecine şi a strâns-o de gât, ca să-i fure pensia • Lupu mai era cercetat în două cauze penale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

 

Arestat şi trimis în judecată în iulie anul trecut, recidivistul Lupu Costică, în vârstă de 46 de ani, zis “Costică Ţiganul”, individ angajat, o perioadă scurtă de timp, paznic/îngrijitor la Clubul de Fotbal “Dacia Unirea” Brăila, a fost condamnat, în primă instanţă, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată. Sentinţa nu este definitivă, pentru că Lupu a declarat apel, iar dosarul se află acum pe rolul Curţii de apel Galaţi.

 

Atacatorul a întrerupt alimentarea cu energie electrică

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, dispeceratul IPJ a fost sesizat în seara zilei de 29 iunie 2016, ora 22:10, în legătură cu un jaf comis pe strada Ştefan cel Mare. La celălalt capăt al firului, se afla o femeie care afirma că şi-a auzit vecina (Mariţa M., de 90 de ani), strigând disperată că “ţiganul i-a furat pensia”. Cercetarea la faţa locului avea să dezvăluie identitatea agresorului, pentru că acesta, neglijent, lăsase urme papilare (amprente) pe tocul ferestrei de la bucătărie. Ulterior, a fost refăcut şi filmul atacului de pe Ştefan cel Mare. 

“La data de 29 iunie 2016, în jurul orei 22:00, inculpatul Lupu Costică a pătruns fără drept în locuinţa vecinei sale, M. M., prin escaladarea gardului împrejmuitor şi al ferestrei de la bucătărie, pentru a sustrage bani. Inculpatul cunoştea faptul că persoana vătămată era în vârstă de 90 de ani, că locuia singură şi că, din cauza afecţiunilor medicale, se deplasa greu, folosind bastonul. Pentru a se asigura că nu este recunoscut, Lupu a defiletat buşoanele de la panoul electric, întrerupând, astfel, alimentarea cu energie electrică”, preciza procurorul de caz la finalizarea urmăririi penale.

Ajuns în curte, tâlharul a pătruns apoi în camera în care dormea victima, cerându-i banii pe care-i avea în casă. Pentru că victima începuse să strige după ajutor, tâlharul a prins-o de mâna dreaptă şi de gât, provocându-i leziuni ce au necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale. Speriată de moarte, bătrâna i-a spus atacatorului că banii se află sub salteaua patului.

Costică Lupu a înşfăcat suma de 700 lei, după care a părăsit în grabă locul faptei. A luat apoi un taxi de la intersecţia B-dului Independenţei cu Mihai Eminescu şi, însoţit de fratele său, Marian, s-a deplasat în satul natal, Dudeşti, a plătit transportul, după care s-a dus şi le-a făcut cinste unor consăteni. După miezul nopţii, “Costică Ţiganul” s-a întors cu acelaşi taxi la Brăila. În jurul orei 1:40, se afla deja la intersecţia Calea Călăraşilor cu Griviţei (lângă Spitalul de Psihiatrie), şi-a cumpărat mai multe produse de la un non-stop, după care s-a dus acasă.

Bătrâna de 90 de ani le-a spus poliţiştilor că, în noaptea atacului, a auzit zgomote în bucătărie şi că, atunci când a vrut să aprindă lumina, a constatat că aceasta nu funcţiona. A văzut silueta unui bărbat în dreptul ferestrei de la bucătărie şi, speriată, a început să strige după ajutor. După câteva clipe, s-a trezit cu tâlharul lângă pat. L-a recunoscut pe Costică după voce, pentru că erau vecini. Procurorul de caz precizează: “De frică, bătrâna a început să strige «Săriţi, mă omoară ţiganul!», fapt pentru care autorul a strâns-o de antebraţul mâinii drepte şi de gât, continuând să-i ceară banii. În aceste împrejurări, partea vătămată i-a indicat locul unde se aflau banii, respectiv 750 - 760 lei, primiţi cu o zi înainte - pensia pe luna în curs - continuând să ţipe după ajutor”.

Costică Lupu mai intrase în gospodăria bătrânei de 90 de ani în vara lui 2015, când a ajutat-o să bată nişte covoare. Ştia cum stau lucurile. A negat însă comiterea agresiunii, afirmând că, în acel moment, se afla în Dudeşti, de unde ar fi revenit a doua zi, în jurul orei 6:00. Adus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi (la emiterea mandatului de arestare preventivă), recidivistul a refuzat să dea declaraţie.

Anchetatorii au folosit drept probe la dosar inclusiv imaginile surprinse de camera de supraveghere de la barul din Dudeşti şi cele înregistrate de sistemul de supraveghere video al Poliţiei Locale Brăila (instalat la intersecţia Calea Călăraşilor cu Griviţei). Totodată, poliţiştii i-au audiat pe şoferul taxiului care l-a transportat pe recidivistul Lupu la Dudeşti şi pe vecinii care au sesizat poliţia.

Autorul tâlhăriei de pe strada Ştefan cel Mare a fost arestat preventiv pe data de 1 iulie 2016, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Procurorul de caz precizează că Lupu Costică mai era anchetat în două cauze penale aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro