Hoţ de "meserie", un brăilean în vârstă de 31 de ani riscă să ajungă din nou în spatele gratiilor după ce, la câteva luni de când s-a liberat din închisoare, a comis o nouă infracţiune. De această dată, Albert P. a luat mai multe produse dintr-un chioşc şi a ameninţat-o pe patroană cu un cuţit, ca să scape fără să le plătească. Deşi a negat comiterea faptei, brăileanul a fost "înfundat" de imaginile video surprinse în magazin, dar şi de testul poligraf.
În după-amiaza zilei de 7 februarie, angajata unui chioşc situat la intersecţia străzii Pietăţii cu Aleea Policlinicii a sesizat la Poliţie că un bărbat a solicitat mai multe produse şi a plecat fără să le achite. Anchetatorii au stabilit că învinuitul, însoţit de Nicolae G., a intrat în magazin şi i-a cerut vânzătoarei o sticlă de vin, una de apă minerală şi una de suc, precum şi un pachet de ţigări şi unul de şerveţele nazale. Femeia a pus produsele într-o sacoşă pe care i-a înmânat-o bărbatului, solicitându-i 31 de lei. Acesta i-a dat sacoşa amicului său, ce a ieşit din magazin, vânzătoarea crezând că inculpatul a rămas să le achite. La un moment dat, Albert P. şi-a aprins o ţigară şi, în timp ce femeia i-a atras atenţia că nu se fumează în interiorul unităţii, brăileanului i-a sunat telefonul mobil. Acesta a răspuns şi a ieşit în stradă, în ciuda faptului că femeia i-a spus să nu iasă din magazin fără să plătească. Auzind discuţia dintr-o încăpere alăturată, administratorul societăţii, Magdalena M., a ieşit în stradă şi i-a cerut să achite cumpărăturile. În schimb, inculpatul a scos din geacă un cuţit şi l-a îndreptat spre aceasta, spunându-i: "Fă nenorocito, dacă bag cuţitul ăsta în tine te fac varză". El a plecat apoi pe Aleea Policlinicii, însă în zona chioşcului a revenit prietenul său care, auzind ce s-a întâmplat, a restituit imediat sacoşa. În acest timp, vânzătoarea a sunat la 112, dar până la sosirea poliţiştilor brăileanul a părăsit locul faptei.
Suspectul a încercat să fenteze "detectorul de minciuni"
Fiind audiat, Albert P. a negat săvârşirea faptelor precizând că este client al magazinului, de unde a cumpărat în trecut şi pe datorie, lucru pe care l-a cerut şi în acea zi, dar a fost refuzat. Acest aspect a fost contrazis de toate celelalte mijloace de probă, printre care se numără şi o înregistrare video din magazin. Totodată, inculpatul a spus că avea asupra sa o sabie de panoplie şi nu un cuţit, pe care a scos-o din geacă nu pentru a o ameninţa pe femeie, ci pentru că în zonă oprise brusc o maşină şi a crezut că sunt duşmani de-ai săi, care vor să-l agreseze. Pentru a-şi face o idee cât mai clară despre sinceritatea bărbatului, anchetatorii l-au testat cu aparatul poligraf. La întrebările - "Ai ameninţat-o pe patroana chioşcului cu sabia?", "Te-ai înţeles cu Nicolae G. cu privire la ce veţi declara la Poliţie?", "Sabia adusă la Poliţie este aceeaşi din ziua comiterii faptei?" - s-au evidenţiat modificări psihofiziologice semnificative, caracteristice reactivităţii emoţionale, ce au condus la concluzia detecţiei comportamentului simulat al subiectului. În acest context, Albert P., arestat preventiv după comiterea faptei, a fost deferit instanţei de judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie şi port fără drept de armă albă. Cazierul său este unul "bogat" în fapte penale, bărbatul fiind condamnat în trecut pentru 10 furturi, precum şi pentru câte o infracţiune de tâlhărie, tăinuire, distrugere şi violare de domiciliu.
În ceea ce-l priveşte pe prietenul inculpatului, anchetatorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de complicitate la tâlhărie, întrucât din probele administrate nu a rezultat niciun element care să confirme că acesta a avut o înţelegere prealabilă cu Albert P. în vederea comiterii faptei.