Mergi la conţinutul principal

Tâlhării în Monument pentru etnobotanice

Dependent de etnobotanice, la numai 18 ani, Mario Moşneagu, un ieşean stabilit în Brăila, s-a specializat în comiterea de infracţiuni, iar arestul a devenit a doua lui casă, cel puţin în ultimele două luni. Loviturile cele mai recente date de adolescent au fost în luna noiembrie, în Parcul Monument, când acesta a sustras telefoanele mobile de la patru minori, fie prin violenţă, fie prin solicitarea telefonului şi refuzul de restituire. După comiterea infracţiunilor cu violenţă, cel în cauză a fost arestat preventiv, iar acum procurorii l-au trimis în faţa instanţei de judecată pentru mai multe infracţiuni. Adolescentul a comis tâlhăriile pentru a face rost de bani ca să îşi cumpere etnobotanice.
După cum se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Mario Moşneagu, domiciliat în Iaşi şi fără forme legale în Brăila, cunoscut cu antecedente penale. Tânărul va fi judecat pentru comiterea a cinci infracţiuni, două de tâlhărie, una de tâlhărie calificată şi două de furt calificat. Potrivit procurorului, la data de 12 noiembrie 2014, în jurul orei 10.00, inculpatul s-a deplasat de la domiciliul bunicii sale din Cartierul Chercea către Parcul Monument. Pe una dintre aleile parcului, el a remarcat doi tineri cu constituţii firave, unul având 13 ani şi celălalt doar 12 ani, după cum au stabilit ulterior anchetatorii. Realizând avantajul fizic pe care îl avea asupra celor doi, inculpatul i-a cerut unuia dintre ei telefonul mobil, motivând că vrea să sune pe cineva. Adolescentul de 13 ani abordat a refuzat iniţial să dea telefonul, însă hoţul profesionist a insistat iar partea vătămată i-a înmânat până la urmă telefonul marca "LG Optimus L7" de culoare albă, explicându-i că nu are credit pentru efectuarea apelului. Observând că inculpatul nu are de gând să îi dea telefonul înapoi, în dreptul Staţiei OMW de pe Şoseaua Buzăului, partea vătămată şi-a cerut bunul şi a întins mâna
pentru a-l lua. "În acel moment, inculpatul l-a lovit pe acesta cu palma în zona cefei. Reiterând solicitarea, persoana vătămată a fost lovită din nou, cu putere, în zona cefei, de către inculpat, acesta ameninţându-i totodată pe cei doi tineri că îi va tăia dacă nu pleacă de lângă el. De frică, cei doi s-au îndreptat către domiciliile lor", se arată în rechizitoriul parchetului. Ulterior, inculpatul s-a întâlnit cu un tânăr căruia i-a vândut telefonul contra sumei de 70 de lei, spunându-i acestuia că telefonul provine de la o mătuşă de a sa din Spania. Cumpărătorul telefonului, la rândul său, l-a vândut unei tinere cu suma de 100 de lei. În urma sesizării, anchetatorii au identificat, pe baza imaginilor surprinse de camerele video din Parcul Monument, persoana la care a ajuns telefonul şi l-au recuperat. Fiind audiat, inculpatul şi-a recunoscut fapta şi a participat la reconstituire, la data de 27 noiembrie 2014.

Spaima minorilor aflaţi în zona Parcului Monument

După două zile, respectiv pe data de 14 noiembrie, în jurul orei 17.30, după lăsarea întunericului, tâlharul a decis să mai dea o lovitură, tot în zona Parcului Monument. Mario Moşneagu a observat un alt adolescent, în vârstă de 14 ani, în timp ce vorbea la telefon. Tâlharul s-a apropiat în fugă de acesta, ajungându-l din spate, şi i-a smuls din mână telefonul mobil "Nokia Lumia 610", împingându-l pe cel acostat. Hoţul a fugit apoi spre Bariera Călăraşilor. Telefonul a fost apoi vândut, contra sumei de 110 de lei, fiind recuperat de poliţişti. Şi de această dată, inculpatul şi-a recunoscut fapta. El a mai acostat un minor de 14 ani, pe data de 13 noiembrie, în zona Bariera Călăraşilor, după ce a observat că acesta vorbeşte la telefon. Inculpatul a aşteptat ca partea vătămată să termine convorbirea, apoi i-a cerut telefonul, fiind însă refuzat. Mario Moşneagu a trecut însă la ameninţări, partea vătămată predându-i atunci telefonul "Nokia 206". În momentul când şi-a cerut bunul, inculpatul l-a luat la palme pe minorul de 14 ani. Telefonul a fost vândut unei persoane, contra sumei de 70 de lei, tâlharul spunând că are bunul de la o mătuşă din Grecia.
Pe 16 noiembrie, Mario a pornit din nou la atac, chiar în cartierul Chercea unde stătea bunica sa. El s-a întâlnit cu un minor de 15 ani, cei doi cunoscându-se din vedere. Inculpatul i-a cerut acestuia telefonul "Vodafone 875 Smart Mini" şi după ce l-a primit, l-a introdus în propriul buzunar. Minorul a încercat în zadar să îşi recupereze telefonul, hoţul luând-o la fugă şi vânzând apoi bunul furat, contra sumei de 70 de lei. Procurorii au stabilit că acelaşi inculpat a mai comis şi un furt din locuinţă, la data de 27 octombrie 2014. O brăileancă a plecat din localitatea de domiciliu, spre municipiul Bârlad, însă a făcut greşeala de a lăsa cheia casei la sora sa, care era chiar bunica inculpatului. Mario a mers la locuinţa mătuşii sale şi i-a sustras o butelie de aragaz, aceasta fiind apoi vândută unei persoane necunoscute, contra sumei de 50 de lei.
Inculpatul de 18 ani are fişa de cezier plină, după cum arată procurorii. În timpul minoratului, el a primit numeroase sancţiuni penale, aplicate de instanţe din raze teritoriale diferite, condamnările fiind pentru fapte de furt şi tâlhărie. Ultima sancţiune aplicată este de 1 an şi 8 luni internare în centru de detenţie, dispusă în februarie 2014 de Judecătoria Bacău. Banii obţinuţi de Mario în urma comiterii infracţiunilor, arată procurorii, au fost cheltuiţi în mare parte pentru achiziţia de substanţe etnobotanice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro