Mergi la conţinutul principal

Sute de viroze și pneumonii, într-o singură săptămână

• în primele opt zile ale lunii noiembrie, la nivelul județului Brăila s-au înregistrat aproape 400 de cazuri de viroze și pneumonii • nu au lipsit însă nici internările, fie că vorbim de copii, de până la un an de zile, sau de persoane de 65 de ani • partea bună este că, în același interval, la Brăila nu a fost raportat niciun caz de gripă, iar vaccinarea antigripală a început • între timp, Ministerul Sănătății a actualizat și lista cu farmaciile acreditate unde se poate administra serul antigripal, iar la Brăila sunt acum nouă astfel de unități

 

Sute de cazuri de viroze și pneumonii în județul Brăila, în prima săptămână din noiembrie. Este vorba de persoane confirmate în săptămâna 1-8 noiembrie a.c., după cum informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Cele mai multe cazuri au fost cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS), unde medicii au înregistrat aproape 400 de pacienți. Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS s-au înregistrat la categoriile de vârstă 2-4 ani (61 de cazuri), 5-14 ani (130 de cazuri) și 15-49 de ani (46 de cazuri). În ceea ce privește internările, doar patru cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii au fost spitalizate la Brăila.

Tot săptămâna trecută, în cabinetele medicilor de familie au fost consultați și 85 de pacienți cu pneumonii, fiind afectate toate categoriile de vârstă. Mai exact, conform datelor centralizate transmise de către DSP Brăila, au fost raportate 10 cazuri la copii de până la un an de zile, 11 cazuri la copii de 2-4 ani, 19 cazuri la categoria de vârstă 15-49 ani și 18 cazuri la persoane până în 65 de ani. Față de IACRS, în cazul pneumoniilor au fost mai multe spitalizări, fiind vorba despre 27 de pacienți internați săptămâna trecută. În majoritatea cazurilor vorbim de persoane din categoriile de vârstă 50-65 de ani.

Cât privește gripa, în acest sezon nu a fost semnalat, oficial, niciun astfel de caz. Între timp, în mai toate județele a început și campania de imunizare a populației cu serul antigripal și, în ciuda schimbărilor privind eliberarea vaccinului din farmacii, adresabilitatea a fost ridicată.

După cum știți, din acest an, serul se ridică din farmacie, pe baza unei prescripții de la medicul de familie și se administrează fie la cabinet, la fel ca până acum, fie direct în farmacie, unde au apărut mai multe opțiuni. Până acum, la Brăila au reușit să se acrediteze la Ministerul Sănătății, pentru a putea asigura administrarea serurilor antigripale, nouă farmacii și toate sunt în mediul urban. Lista farmaciilor, care se află în continuă completare, unde se desfășoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere este publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica Pacienți/Farmacii și drogherii/tabel farmacii vaccinare și pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România, respectiv www.colegfarm, precum și pe site-ul www.serviciifarmaceutice.ro . Acolo veți găsi atât numele cât și adresele acestor unități unde vă puteți vaccina antigripal, în cazul în care nu vreți să mai faceți un drum în plus până la medicul de familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro