Mergi la conţinutul principal

Sute de refugiaţi din Ucraina cazaţi în Brăila

* disponibilitatea de cazare este în continuare mare la Brăila, fiind raportate peste 1.400 de spaţii, dintre acestea fiind ocupate de refugiaţi aproape 300 * cele mai multe spaţii de cazare puse la dispoziţie pentru ucraineni sunt la instituţiile private, doar că aici gradul de ocupare este cel mai mic * conform datelor statistice, se pare că migranţii din ţara vecină preferă, la Brăila, mai mult cazarea la persoane fizice, unde gradul de ocupare este de peste 50%

 

 

 

Brăila este casă pentru aproape 300 de refugiaţi din Ucraina, la 138 de zile de război în ţara vecină. Zilnic, ei vin, rămân, mulţi pentru cel puţin o noapte, şi pleacă mai departe. E un flux continuu.

La data de 10 iulie, de exemplu, potrivit unei situaţii centralizate pusă la dispoziţie de Prefectura Brăila, în judeţul nostru, erau raportate 1.433 de locuri disponibile pentru migranţii din Ucraina, iar gradul de ocupare era de 20,65%. Vorbim, aşadar, de refugiaţi instalaţi temporar în unităţile de cazare din municipiu şi judeţ, fie la persoane fizice, instituţii private, instituţii de stat, parohii sau ONG-uri, unde au primit un adăpost 296 de ucraineni. ”Potrivit celei mai recente statistici disponibile, întocmită la data de 10 iulie 2022, la persoane fizice sunt disponibile 393 de locuri de cazare, dintre care 200 erau ocupate. La instituţii publice erau disponibile 513 de locuri de cazare, dintre care 68 erau ocupate, iar la instituţii private sunt disponibile 527 de locuri de cazare, dintre care 28 erau ocupate”, au transmis, pentru cotidianul Obiectiv-Vocea Brăilei, reprezentanţii Instituţiei Prefectului-Judeţul Brăila. Dacă tragem linie, o să observăm că refugiaţii ucraineni preferă la Brăila, mai mult cazarea la persoane fizice, unde gradul de ocupare este de 50,89% , iar cel mai mic grad de ocupare este la instituţii private, unde gradul de ocupare este de doar 5,31% .

Vă reamintim că persoanele din Brăila care vor să ajute refugiaţii, fie cu spaţii de cazare, fie cu alte produse sau servicii necesare, au la dispoziţie numărul de telefon operaţionalizat în Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila : 0731232773.

Totodată, nu uitaţi că, în situaţia în care oferiţi cazare migranţilor din Ucraina, primiţi de la stat bani pentru fiecare persoană pe care o ajutaţi. Astfel, conform unei ordonanţe publicate în luna martie a acestui an, în Monitorul Oficial, persoanele fizice care găzduiesc ucraineni vor putea deconta cheltuieli pentru hrana acestora, în limita a 20 de lei pe zi de persoană. În ceea ce priveşte procedura de obţinere a sprijinului de la stat, persoanele fizice care găzduiesc ucraineni trebuie să depună la primăria de care aparţin o cerere care să conţină numărul persoanelor găzduite, numele şi prenumele acestora, localităţile din Ucraina din care provin, precum şi intervalul de timp din luna anterioară pentru care se solicită decontarea cheltuielilor cu hrana. Documentul, care trebuie depus în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, va fi însoţit de o declaraţie pe propria răspundere, de copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar şi de copii ale documentelor care atestă dreptul acestuia de folosinţă asupra locuinţei în care găzduieşte refugiaţii din Ucraina. ISU Brăila virează banii solicitaţi în conturile primăriilor, în termen de 10 zile lucrătoare. De aici, banii vor ajunge la beneficiari în termen de trei zile lucrătoare.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro