Dintre cei 461 solicitanti de loc de munca, 325 au fost din municipiul Braila, 80 din orasul Faurei, 56 din orasul Insuratei. Potrivit comunicatului transmis de AJOFM, dintre cei 461 de solicitanti au fost selectati 366 in vederea incadrarii.
"Brailenii nu mai vor sa lucreze in confectii"
Firmele care isi desfasoara activitatea in domeniul confectiilor nu au avut prea mare succes cu locurile de munca oferite. Reprezentantii societatilor au spus ca daca in urma cu citiva ani lucrau cu cite 800 de angajati, ulterior numarul acestora a scazut la 600, 400, 200, in 2007 a ajuns la 80, iar in 2008 la 30 de salariati. "Credem ca nu se mai cauta slujbele de confectioner. Initial, foarte multe persoane au plecat in strainatate, iar acum foarte multe salariate au plecat sa lucreze in comert, la hypermarket. Am dat nenumarate anunturi la ziar, dar fara nici un rezultat. Avem comenzi, dar nu avem cu cine lucra. Brailenii nu mai vor sa lucreze in confectii. Cred ca oamenii se orienteaza spre firme si zone prospere din punct de vedere economic. Nu stim cit vor mai rezista confectiile", au declarat inspectorii de resurse umane in cadrul bursei. De altfel, recomandarea coordonatorilor de linii de finantare din cadrul Fondului Social European considera ca forta de munca din confectii trebuie recalificata.
Tinerii cu studii superioare au precizat ca oferta nu a fost foarte variata. "Am terminat Academia de Studii Economice din Galati, profilul finante banci. Nu am vazut nici o oferta. De doi ani caut un post in acest domeniu", ne-a declarat Adriana Dicianu, 25 de ani. La bursa au mai fost prezenti si agenti economici din alte judete ale tarii. Reprezentantii Santierului Naval Constanta au solicitat nu mai putin de 200 de salariati. "Avem nevoie de forta de munca deoarece avem comenzi. Reprezentantii companiei noastre s-au deplasat in mai multe judete din tara. Cautam in special personal calificat, dar si muncitori necalificati. Oferim cazare si masa in regim subventionat. O data pe luna decontam transportul in cazul brailenilor care decid sa lucreze la compania noastra. Spatiile de cazare au fost renovate recent, astfel incit salariatii au dormitoare, bucatarie, dusuri. Daca urmeaza cursurile de calificare, un salariat poate cistiga intre 12 si 14 milioane lei vechi, lunar", ne-a declarat Dorina Cotiga, contabil la Santierul Naval Constanta.
Deoarece oferta de locuri de munca a fost mai mare decit numarul persoanelor selectate in vederea incadrarii, AJOFM Braila va intreprinde, in perioada imediata, mai multe actiuni. "Toate locurile de munca vacante din bursa ce nu pot fi ocupate vor face obiectul activitatii curente de mediere pentru toate persoanele aflate in cautarea unui loc de munca din evidenta agentiei. In vizitele de lucru periodice pe care salariatii agentiei le realizeaza in mediul rural, cit si in comunitatile de romi, vor fi invitati pentru a participa si reprezentanti ai angajatorilor care au comunicat locuri de munca vacante, inclusiv cele transmise la Bursa generala a locurilor de munca", a precizat Simona Ely Chioibas, director executiv al AJOFM.