Pietonii brăileni se aventurează în traversări riscante prin mijlocul străzii, fără a se mai sinchisi să meargă până la marcajele pietonale. În numai o săptămână, aproape 400 de persoane s-au apucat să treacă de pe o parte pe alta a drumului, fără a se gândi la pericol. I-au oprit din drum poliţiştii şi le-au dat amenzi usturătoare.
Astfel, în perioada 23-29 mai, poliţiştii rutieri brăileni, sprijiniţi de poliţişti de ordine publică, au acţionat, zilnic, în municipiul şi judeţul nostru, pentru combaterea nerespectării de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice. Nu numai pietonii au fost vizaţi, ci şi şoferii care intră cu tupeu pe marcajul pietonal, atunci când ar trebui să dea prioritate celor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. "În cele 7 zile de acţiuni, au fost depistaţi şi sancţionaţi 379 de pietoni care s-au angajat în traversări neregulamentare şi, totodată, faţă de 25 de conducători auto care nu au acordat prioritate pietonilor a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, iar, complementar, le-au fost ridicate în vederea suspendării permisele de conducere", a precizat subinspector Laura Dan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
După cum arată poliţiştii, traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni rămâne, în judeţul Brăila, prima cauză generatoare de accidente rutiere grave. Numai în primele 4 luni ale anului 2016, s-au produs 8 astfel de accidente, reprezentând 22,22% din totalul accidentelor rutiere (36). Evenimentele s-au soldat cu două persoane decedate şi 6 rănite grav.
Alte 5 accidente rutiere grave, în care au fost implicaţi pietoni, s-au produs fie din vina şoferilor care nu au acordat prioritate (3 evenimente), fie a persoanelor care se deplasau pe partea carosabilă (2 accidente soldate cu doi morţi).
Poliţia Rutieră atrage atenţia tuturor participanţilor la trafic, indiferent de calitatea pe care o au, de conducător auto sau de pieton, cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite.