• reprezentanții RAR precizează că au fost trase pe dreapta în special acele vehicule care ridicau suspiciuni, prin aspect sau prin nivelul emisiilor de gaze de eșapament • au fost aplicate 362 de amenzi contravenționale și au fost retrase 356 de certificate de înmatriculare
Pe parcursul anului trecut, reprezentanții Registrului Auto Român (RAR), însoțiți de echipaje ale Poliției Rutiere, au verificat, pe raza județului Brăila, 1.656 de vehicule. Dintre acestea, 36,53% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 179 (10,8%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 3,57% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 1,39% aveau probleme legate de identificare și 1,63% aveau ITP fals, expirat sau anulat. În urma deficiențelor constatate, au fost aplicate 362 de amenzi contravenționale și au fost retrase 356 de certificate de înmatriculare. Șoferii brăileni cărora le-au fost restrase certificatele de înmatriculare le-au putut redobândi doar după ce și-au pus la punct mașinile și au efectuat o inspecție tehnică la o reprezentanță RAR.
”Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, au precizat reprezentanții RAR, prin intermediul unui comunicat de presă.
La nivel național, în 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 76.440 de vehicule. De asemenea, au fost trase pe dreapta doar acele vehicule care ridicau suspiciuni, prin aspect sau prin nivelul emisiilor de gaze de eșapament. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.
Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%); emisiile poluante (22,65%); punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%); vizibilitate (12,6%) șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).
Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate și în 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident.
Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice - ITP fals, expirat sau anulat.
În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate, în toată țara, 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.