Sute de grefieri din aproape toate judeţele au declanşat luni, între orele 10.00 şi 12.00, greve de avertisment, din cauza problemelor legate de salarizare, a plăţii sporurilor şi a orelor suplimentare, dar şi a blocării posturilor.
Vicepreşedintele Sindicatului Justiţia Mehedinţi, Lucian Pereşi, a declarat că principala nemulţumire este legată de faptul că Ministerul Justiţiei nu a găsit încă o soluţie de rezolvare a problemelor referitoare la salarizarea personalului, eliminarea discriminărilor existente la acest moment prin ordinele contradictorii emise sau prin condiţionarea acordării sporurilor de existenţa unor titluri executorii. Grefierii se plâng, de asemenea, că nu li se plătesc orele suplimentare efectuate, că MJ a blocat concursurile pentru posturile vacante din sistem. "Luni, protestăm timp de două ore, apoi, aşa cum prevede legea vom face o pauză de cinci zile. Dacă, însă, până marţea viitoare MJ nu va răspunde favorabil solicitărilor noastre vom intra în grevă generală începând cu data de 19 mai", a precizat Lucian Pereşi.
Peste 30 de grefiere şi-au cerut drepturile în faţa Tribunalului din Arad
Peste 30 de grefiere au întrerupt, luni, activitatea şi au ieşit în faţa clădirii în care îşi are sediul Tribunalul şi Judecătoria Arad, unde au prezentat o listă cu mai multe revendicări. Liderul grefierelor, Viviana Dudaş, a spus că prin această acţiune se speră obţinerea unor sume restante de bani, dar şi deblocarea posturilor vacante din Justiţie. "Solicităm acordarea nediscriminatorie a sporurilor salariale întregului personal, fără existenţa vreunei condiţionări, alocarea fondurilor necesare pentru plata orelor suplimentare efectuate de personalul auxiliar, obţinrea finanţării necesare desfăşurării activităţii în condiţii normale de lucru pentru personalul auxiliar, deblocarea concursurilor de ocuparea posturilor vacante din justiţie. Mai solicităm publicarea de urgenţă a ordinului privind decontarea chiriilor, eliminarea divergenţei existente ca urmare a acestor discuţii purtate referitor la plata drepturilor salariale care au fost deja soluţionate ca urmare a intentării şi câştigării de personal a proceselor", a declarat Viviana Dudaş. Grefierele au mai spus că au de recuperat diferite sume de bani.
Activitatea Tribunalului şi Judecătoriei Arad nu a fost perturbată din cauza protestului grefierelor, fiind asigurat 30 din personalul auxiliar desfăşurării proceselor.
Aproximativ 500 de grefieri şi arhivari din Argeş au participat la greva de avertisment
Aproximativ 500 de grefieri şi arhivari din judeţul Argeş, care fac parte din Federaţia Sindicală Justiţia, au declanşat, luni, o grevă de avertisment, fiind solidari cu personalul auxiliar din sindicatul Projust. Gabriel Bratu, vicepreşedintele sindicatului Arhigrefa Argeş, a precizat că nu vor accepta ca guvernul să le anuleze drepturile salariale. Câţiva zeci de grefieri şi arhivari au protestat pe treptele Tribunalului Argeş, iar manifestarea a fost paşnică. Cele 500 de persoane care fac parte din personalul auxiliar de specilitate din justiţia argeşeană au lucrat în regim normal pînă la ora 10,00 cînd s-a intrat în grevă de avertisment şi după ora 12,00 vor reintra în sălile de judecată, urmând să îşi reia activitatea.
În procesul câştigat de grefieri anul trecut, pentru primirea unor drepturi din sporuri de stres şi de suprasolicitare, era prevăzut ca o parte din bani să intre în conturile grefierilor până pe data de 10 martie. Prima tranşă de bani a fost primită în luna octombrie a anului trecut, a doua tranşă trebuia primită în luna martie 2009 şi a treia tranşă va fi achitată în luna octombrie 2009. Viorel Bratu, preşedintele sindicatului Arhigrefa Argeş şi totodată preşedinte al Federaţiei Sindicale Justiţia a precizat că au fost solidari cu ceilalţi colegi de la sindicatul Projust.
La Galaţi au fost suspendate şedinţele la Judecătorie şi Tribunal
La Galaţi, şedinţele de judecată de la Judecătorie şi de la Tribunal au fost suspendate în timpul grevei de avertisment a grefierilor. Personalul auxiliar de la cele două instanţe, afiliat din punct de vedere sindical la organizaţia "ProJust", a ieşit pe treptele Palatului Justiţiei între orele 10.00 şi 12.00, cerându-i Ministerului Justiţiei respectarea contractului colectiv de muncă. "Pe durata grevei de avertisment, grefierii de la Judecătorie şi Tribunal nu au intrat în săli, iar şedinţele de judecată au fost suspendate. În acelaşi timp, colegii lor care fac activitate de birou nu au lucrat", a declarat, luni, preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorul Carmen Sandu. La Curtea de Apel Galaţi, însă, grefierii - membri ai organizaţiei "Meridian" - au participat la şedinţele de judecată şi doar colegii lor care nu trebuia să intre în săli între orele 10.00 şi 12.00 s-au alăturat protestului în spirit de solidaritate cu colegii lor de la instanţele inferioare.
La protestul angajaţilor din justiţie din Bistriţa au participat 100 de persoane
Aproape o sută de angajaţi din instanţele de judecată din Bistriţa, Beclean şi Năsăud participă la o grevă de avertiment de două ore, nemulţumiţi că nu îşi primesc drepturile salariale în baza Ordonanţei 75 şi că bugetul Tribunalului a fost redus cu 30%. Potrivit liderului sindical de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, grefierul Mariana Ujică, în grevă de avertisment au intrat 71 de grefieri, 11 grefieri -arhivari, trei grefieri registratori, un grefier statistician şi cinci specialişti IT de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi de la Judecătoriile Bistriţa, Beclean şi Năsăud, cu toate că nu toţi aceştia sunt membri de sindicat.