Sute de elevi din clasa a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sute de elevi din clasa a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat

Peste 80% dintre absolvenţii de liceu din acest an s-au înscris la bacalaureat, aceasta este concluzia unei analize realizate de Inspectoratul Şcolar. Astfel, din 1.890 de absolvenţi, 1.533 adică 81,11% s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Trebuie spus însă că numărul elevilor înscrişi în septembrie 2013 în clasa a XII-a a fost mult mai mare, foarte mulţi dintre ei nereuşind, din diverse motive, să-şi finalizeze studiile. Nu mai puţin de 2.184 de elevi brăileni figurau înscrişi la începutul anului în clasa a XII-a, ceea ce înseamnă că aproape 30% dintre elevii din anul terminal nu au intrat în bac.
La nivelul judeţului Brăila sunt 22 de unităţi de învăţământ liceal, iar dintre acestea numai opt au un număr foarte mic de înscrişi, comparativ cu numărul de elevi care ar fi trebuit să termine liceul. Din această categorie fac parte: Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu" - 0 înscrişi din seria curentă din 31 de absolvenţi, Liceul Tehnologic "Brâncoveanu" - 2 din 10 absolvenţi, Colegiul Tehnic "Neniţescu" - 10 din 110 absolvenţi, Liceul "Moisil" - 6 din 20 de absolvenţi, Colegiul Tenic "Edmond Nicolau" - 21 din 121 de absolvenţi, Liceul Tehnologic "Onescu" Ianca - 4 din 49 de absolvenţi şi Colegiul Tehnic "Panait Istrati" - 20 din 48 de absolvenţi.
"Luni am făcut o solicitare către unităţile de învăţământ pentru a analiza situaţia înscrierilor. Am observat că, în general, la liceele tehnologice sunt foarte puţini înscrişi, dar aceşti absolvenţi urmăresc să îşi ia diploma ce le atestă calificarea într-o meserie şi nu-i mai interesează examenul de bacalaureat. Pe de o parte, ei ştiu că nu sunt pregătiţi pentru a susţine examenul, iar pe altă parte vor să câştige bani. Oricum noi nu putem să-i obligăm să se înscrie la bacalaureat. În această situaţie am cerut doar absolvenţii. Corigenţii nu sunt incluşi aici pentru că în acest moment situaţia lor nu este clară, vor trece corigenţele, vor rămâne repetenţi, nu se ştie", a declarat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.

"Angajatorii nu le cer să aibă bacalaureatul, ci să muncească"

La admiterile de acum patru ani, au fost repartizaţi în licee 2.853 de elevi, adică au dispărut din învăţământul liceal aproximativ 35% dintre elevi. O parte consistentă a trecut în învăţământul profesional declară directorii, dar o situaţie care să monitorizeze parcursul exact al elevilor nu s-a făcut încă. Oricum, sunt şcoli unde au finalizat cursurile toţi elevii care au ajuns în clasa a XII-a. Un astfel de exemplu este Liceul Tehnologic "Oncescu" din Ianca. "La noi aceştia sunt toţi absolvenţii, 49, nu a rămas nimeni corigent. La bacalaureat s-au înscris numai patru. Ceilalţi şi-au susţinut examenele pentru obţinerea diplomelor de calificare şi deja lucrează. Unii s-au angajat chiar din vara trecută şi sunt şi acum angajaţi. Au aşteptat să ia diploma de calificare şi să li se încheie mediile şi au plecat. Alţii sunt acasă, alţii la şomaj, dar nu s-au înscris la bacalaureat pentru că nu au vrut", a explicat directorul Elisabeta Ghelase.
La un alt liceu tehnologic, "Panait Istrati", au absolvit clasa a XII-a 48 de elevi şi dintre aceştia s-au înscris la bacalaureat 20. Au rămas pe margine, în aşteptare, 22 de liceeni care sunt corigenţi. "Acum patru ani am reuşit să facem patru clase, dar o clasă a trecut spre învăţământul profesional în clasa a X-a pentru că li se asigurau stagii de practică la angajatori şi erau şanse mari să se angajeze. Cei care au terminat şi nu s-au înscris au luat singuri această decizie. Noi nu-i putem obliga nici să se înscrie, nici să nu se înscrie. Dar majoritatea absolvenţilor sunt angajaţi. La noi chiar vin angajatori şi ne cer să recomandăm copii dornici de muncă. Angajatorii nu le cer să aibă bacalaureatul, ci să muncească", a declarat prof. Corina Podoiu, directorul Colegiului Tehnic "Panait Istrati".
Cei 1.533 de candidaţi din seria curentă susţin în aceste zile probele examenului de competenţe digitale. De luni urmează evaluarea competenţelor de comunicare la o limbă de circulaţie internaţională, iar din 30 iunie se derulează probele scrise. Luni se dă cea la Limba şi Literatura Română, se va continua pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului la Matematică, pentru candidaţii de la profil real, sau Istorie, pentru cei de la profil uman. Pe 4 iulie se va susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate se vor afişa pe 7 iulie, până la ora 12.00, urmând ca între orele 12.00 şi 16.00 să se depună contestaţiile. Lucrările pentru care s-a făcut contestaţie vor fi recorectate între 8 şi 10 iulie, astfel că pe 11 iulie se afişează rezultatele finale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro