Mergi la conţinutul principal

Sute de copii lasati de izbeliste

Exista trei modalitati prin care un parinte poate gresi fata de copii: prin abuz, prin exploatare si prin neglijenta. In acest context, numarul parintilor care-si neglijeaza copiii a crescut ingrijorator. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au instrumentat nenumarate cazuri in care mamele si-au abandonat copiii, nu au vrut sa-i alapteze, nu i-au ingrijit cum se cuvine sau nu i-au inscris la scoala. Potrivit datelor furnizate de conducerea institutiei, sute de minori braileni sint neglijati de parintii lor.
In cursul anului trecut, nu mai putin de 159 de copii au fost neglijati. Dintre acestia, 74 sint baieti si 85 - fete. La acestia se adauga alte zeci de cazuri din 2008. Potrivit Legii nr. 272/2004, prin neglijarea copilului se intelege omisiunea voluntara sau involuntara a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata si dezvoltarea minorului. Neglijarea apare atunci cind un copil nu beneficiaza de hrana, casa, haine, ingrijire medicala sau supraveghere adecvate. Tot la acest capitol putem vorbi si despre neglijarea emotionala, care survine atunci cind parintele nu ii ofera copilului suficient sprijin emotional. "Parintii care si-au neglijat copiii sint atit din mediul urban cit si din mediul rural. Anul trecut, cei mai multi micuti neglijati au avut virste cuprinse intre 0 si 2 ani. Este vorba despre aproximativ 60 de copii. De asemenea, am inregistrat 36 de copii neglijati cu virste cuprinse intre 3 si 6 ani, 25 cu virste intre 7 si 10 ani, 14 cu virste intre 11 si 13 ani si 24 cu virste cuprinse intre 14 si 17 ani. Neglijarea copiilor este considerata o forma de abuz. Aceasta reprezinta incapacitatea sau refuzul adultului de a comunica adecvat cu copilul, de a-i asigura nevoile biologice, emotionale, de dezvoltare fizica si psihica, precum si limitarea accesului la educatie. Neglijarea pune in pericol dezvoltarea normala a copilului, dezvoltarea bio-psiho-socio-culturala, deoarece nu sunt asigurate alimentatia si imbracamintea adecvata, se manifesta dezinteres fata de starea de sanatate a copilului, nu este asigurata o locuinta corespunzatoare din punct de vedere al spatiului si al igienei. De asemenea, copiii nu sint supravegheati si parintii nu sint preocupati de educatia copilului. Parintii se fac vinovati de faptul ca priveaza copilul de afectiune sau il abandoneaza", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
Specialistii au realizat si un grafic referitor la persoanele care neglijeaza copiii. Astfel, dintre cele 159 de cazuri din cursul anului trecut, in 81 de situatii vinovati au fost atit mama cit si tatal micutilor, in 74 de cazuri mama a fost cea care a neglijat minorii, in 3 cazuri - tatal si intr-un caz - persoana de referinta. DGASPC a instituit masuri de protectie in cazul acestor copii: 7 au fost gazduiti in Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Exploatat, Neglijat, pentru 4 copii masura a fost plasamentul in regim de urgenta in acelasi centru, 13 se afla la asistenti maternali profesionisti, 2 au fost plasati in regim de urgenta la Centrul "Pescarusul", un copil a fost plasat in regim de urgenta la Complexul "Floare de colt". Pentru 132 de copii masura a fost mentinerea in familie cu consiliere de specialitate.

10 copii abandonati de trei mame intr-o coliba din Mircea Voda

Trei mame din Mircea Voda si-au abandonat copiii intr-o coliba de 10 metri patrati. In cursul zilei de marti, 25 martie, specialistii din cadrul DGASPC au preluat minorii parasiti de mamele lor, intr-o darapanatura de casa, fara caldura si fara curent electric. Micutii traiau intr-o mizerie crunta, laolalta cu ciini si pisici, erau flaminzi si neingrijiti. Singura care le mai aducea cite o farfurie de mincare era o matusa, ce la rindul ei avea trei copii, pe care abia avea cu ce-i creste. Copiii erau singuri de aproximativ o saptamina. Femeile care le dadusera viata plecasera in lume, lasindu-i de izbeliste. Ingrijorat de soarta micutilor cu virste cuprinse intre citeva saptamini si 15 ani, Stan Boboc, primarul comunei Mircea Voda, a sunat reprezentantii DGASPC care s-au deplasat de urgenta la fata locului. Dupa negocieri indelungate cu matusa, copiii din familia Bocioaca au fost preluati de specialistii din cadrul DGASPC. Noua dintre copii sint acum gazduiti la Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Exploatat, Neglijat. Al zecelea este chiar fetita de un an si opt luni, ingrijita acum de un asistent maternal profesionist. In cursul zilei de joi, una dintre cele trei mame a revenit si s-a prezentat la DGASPC spunind ca a fost la o inmormintare. Femeia nu are buletin si nu stie daca are 18 ani sau nu. DGASPC a discutat cu bunica materna masura plasamentului familial pentru copila de un an si opt luni. Din familia Bocioaca mai face parte inca o mama minora, din Dedulesti, care, de asemenea, voia sa-si abandoneze bebelusul de doua saptamini. Mama de 17 ani mai avea un copil de un an. Pentru ca micutii sa nu fie abandonati, specialistii au hotarit sa preia atit mama cit si pe cei doi copii in Centrul Maternal "Alexandra". Copiii nu au certificate de nastere.


Tripleti abandonati

O femeie fara instincte materne a nascut anul trecut, trei bebelusi pe care n-a binevoit sa-i ingrijeasca. Copiii au fost preluati de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. La doar 23 de ani, Andrei Adriana mai are doi copii de virsta prescolara, pe care ii cresc bunica materna si bunica paterna. De cind cei trei copii au fost preluati de asistentii maternali profesionisti, parintii i-au vizitat o singura data.
Mama de 23 de ani ar fi trebuit sa creasca alaturi de concubinul ei, Marian Moldoveanu, 22 de ani, nu mai putin de cinci copii: bebelusii tripleti si doi copii de virsta prescolara. Cei doi si-au neglijat sistematic responsabilitatile parintesti, astfel incit acum minorii sint fie in grija bunicilor, fie in cea a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). "Parintii nu au vrut sa colaboreze cu noi. Bunica paterna a fost cea care a venit la institutia noastra, deoarece nu mai putea face fata ingrijirii atitor copii. Am preluat cele trei fetite din noiembrie 2007 dar, de atunci si pina-n prezent, parintii au venit sa le viziteze o singura data", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
Copilele, care vor implinesc un an luna aceasta, au fost incluse intr-un program de recuperare. Acum vor fi ingrijite de trei asistenti maternali profesionisti din cauza problemelor de sanatate pe care le au. Fetitele vor fi internate in Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilitati "Pescarusul". Reprezentantii DGASPC au spus ca nici nu se pune problema ca minorele Nicoleta, Violeta si Bianca, nascute anul trecut, sa fie redate celor doi parinti care traiesc in concubinaj, deoarece nu vor face fata nevoilor speciale ale micutelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro