Potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) in perioada 2006 - 2007, in judetul Braila au fost abuzati, neglijati, exploatati sau parasiti in Maternitate nu mai putin de 472 de minori.
In cadrul Biroului de consiliere pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat - echipa mobila figureaza in anul 2006 cu 188 de cazuri in care copiii au fost neglijati, 55 de cazuri de abuz emotional, 51 de cazuri de abuz fizic si 25 de situatii de abuz sexual. La aceste cifre se adauga 93 de minori care au fost exploatati prin munca, parasiti in Maternitate sau la sectia Pediatrie. In acelasi context, trebuie subliniat ca exista numeroase cazuri de copii care au carente comportamentale din cauza modelelor parentale deficitare.
Sesizarile cu privire la copiii abuzati au fost facute telefonic, dar si scris. Reprezentantii DGASPC au precizat ca minorii au fost abuzati de parinti, de o persoana de referinta din universul celor mici sau de indivizi din comunitate. In acest context, 53 de minori au fost in situatia in care sa li se instituie masuri de protectie speciale. Este vorba despre 46 de plasamente in regim de urgenta, 4 plasamente familiale si 3 plasamente la asistenti maternali profesionisti. Alti zeci de copii si adulti au fost inclusi in programe de consiliere psihologica. "In primele trei luni ale anului 2007, in cadrul Biroului de consiliere pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat - echipa mobila a inregistrat 60 de sesizari. In conformitate cu prevederile legii 272/2005, specialistii biroului realizeaza interventii si servicii specializate, cu scopul asigurarii mediului securizant necesar dezvoltarii copilului. In programul de consiliere sint inclusi atit copiii, cit si parintii sau persoanele de referinta, serviciile oferite fiind acreditate. Biroul de consiliere a fost licentiat in luna august 2006", se arata intr-un raport al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.
Violenta naste violenta
In ceea ce priveste tendinta de a fugi de acasa, in general in aceste cazuri nu exista comunicare intre parinti si copii, acestia se privesc rareori, au o atitudine negativa in relatia lor si chiar spun direct ca nu se plac.
Abuzurile nu se intilnesc doar in familii. Teroarea este o forma de comportament abuziv care apare si in grupuri de indivizi care au aceeasi virsta sau intre copii mai mari si mai mici. Terorizarea cuiva prin intimidare, amenintari sau umilire poate fi un comportament la fel de abuziv precum bataia. Cei care ii terorizeaza pe altii sint persoane care au fost abuzate la rindul lor. Specialistii spun ca abuzurile pe care le-a suferit o persoana in trecut nu trebuie sa constituie o scuza pentru a-i abuza pe altii.
Abuzul fizic si chiar vatamarea corporala sint frecvente in cazul minorilor care au peste 5 ani. Violenta in familie poate afecta pe oricine, indiferent de statut social. Aceste comportamente sint intilnite atit in familiile prospere, cit si in cele sarace, atit in familiile monoparentale, cit si in cele cu ambii parinti. Sint nenumarate cazurile cind parintii sint violenti unul cu altul, iar pentru copilul care este martor la asa ceva, aceasta este o situatie extrem de dificila, traumatizanta. Unii parinti isi abuzeaza copiii prin folosirea violentei verbale sau fizice ca modalitate de disciplinare. In acest context, studiile arata ca baietii sint batuti mai des decit fetele.
Cazuri cutremuratoare de abuz
Magistratii insisi spun ca infractiunile impotriva minorilor ocupa un loc fruntas. Anchetatorii au instrumentat cazul lui Laurentiu Pascal Marinceff, de 30 ani, care a fost trimis in judecata pentru viol asupra a doi minori. In cursul anului trecut, el a amenintat cu bataia un copil de numai 11 ani pe care, ulterior, l-a abuzat.
Un alt caz este cel al lui Gheorghe Lupascu, de 25 ani, din Romanu, trimis in judecata pentru viol asupra unui baietel de 9 ani. Un timp agresorul s-a sustras de la cercetari. Robertino Iulian, de 31 ani, din Radu Negru a primit doar 6 ani de puscarie pentru incest. El si-a violat fiica de numai 8 anisori. Specialistii au precizat ca micuta avea stari de panica, anxietate si tulburari. Robertino Iulian a mai primit si o pedeapsa complementara de 4 ani, constind in interzicerea unor drepturi.
O copila de 12 ani din Insuratei si-a reclamat parintele ca a violat-o. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a dispus institutionalizarea fetitei in regim de urgenta, pina la definitivarea anchetei. In luna septembrie a anului trecut, unui localnic din comuna Baraganu i s-a intocmit dosar penal sub aspectul savirsirii infractiunii de viol, dupa ce a fost reclamat de fiul sau, in virsta de 13 ani. Copilul a fugit de acasa, nemaiputind suporta violenta parintelui.
La sfirsitul anului trecut, un caz cutremurator a fost cel al unor frati gemeni de 12 ani care au fost violati de doi adolescenti, de 16, respectiv 17 ani. Nenorocirea a fost urmata de alta, deoarece in noaptea urmatoare casa in care locuiau copiii a luat foc. Minorii au intrat la consiliere in cadrul unor programe speciale la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Magistratii si politistii isi consolideaza metodele de interventie pentru combaterea acestui fenomen
Cresterea numarului de cazuri de abuz savirsite asupra minorilor a determinat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului sa deruleze campania de promovare a drepturilor minorilor. Inca de la inceputul acestui an s-au desfasurat seminarii de instruire pentru categoriile profesionale care interactioneaza cu copiii. Campania care are componente de formare si de comunicare, are drept scop consolidarea colaborarii interinstitutionale pentru combaterea abuzurilor. Asistentii sociali de pe raza judetului au finalizat deja perioada de instruire. Acestia au invatat sa lucreze in echipa atunci cind se confrunta cu diferite situatii si sa explice membrilor comunitatii cum pot interveni atunci cind sesizeaza cazuri de abuz, exploatare sau neglijenta a copiilor. In aceste zile s-au intrunit la Braila judecatorii, procurorii si politistii pentru a pune la punct metodele de interventie. Pina la sfirsitul lunii mai vor fi organizate alte doua sesiuni de formare: una pentru cadre didactice si preoti si alta pentru cadrele medicale. Seminariile sint organizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si sint finantate prin intermediul Programului Phare 2003. Reprezentantii DGASPC au subliniat ca parintii sint principalii responsabili pentru cresterea si ingrijirea copiilor lor, iar comunitatea locala, autoritatile si statul sint cei care au datoria de a sprijini familia pentru indeplinirea responsabilitatilor.
Obligatiile parintilor
Potrivit legii, copiii au dreptul de a fi ingrijiti, crescuti si educati de parinti. Ambii parinti sint responsabili pentru cresterea copiilor lor. Minorii au dreptul sa fie crescuti in conditii care sa permita dezvoltarea lor fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. In acest scop parintii sint obligati sa supravegheze copilul, sa coopereze cu acesta si sa-i respecte viata privata, sa informeze copilul in legatura cu toate actele si faptele care l-ar putea afecta, sa ia in considerare opinia acestuia, sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copiilor lor, sa coopereze cu persoanele fizice si juridice care exercita atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.
Indicii ale abuzului
Copiii care sint abuzati pot fi recunoscuti deoarece au schimbari neasteptate de comportament, au randament scolar scazut, se pling tot timpul sau isi asuma prea multe responsabilitati, sint crispati in apropierea adultilor, sint speriati cind trebuie sa mearga acasa daca agresorul este unul dintre parinti sau o persoana din universul apropiat. In cazul minorilor abuzati sexual se poate observa cu usurinta refuzul brusc de a-si schimba hainele, de exemplu, pentru ora de educatie fizica.
Sunati la 983 si salvati copiii!
Membrii comunitatii pot semnala cazurile de abuz la telefonul copilului - 983. Potrivit actelor normative in vigoare abuzul inseamna orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau autoritate fata de copii, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, sociala, integritatea corporala. Abuzul fizic este cel mai evident si poate lua mai multe forme: lovituri, scuturari, muscaturi, arsuri, ciupituri, sufocari, aruncari, biciuiri, batai si alte actiuni care pot cauza rani fizice sau pot produce durere fizica. Abuzul emotional apare atunci cind furia si tipetele merg prea departe, cind un parinte isi minimalizeaza, ameninta sau respinge in mod constant un copil. Cind persista o perioada mai indelungata, abuzul emotional poate avea impact pe toata durata vietii, afectind fericirea, relatiile si succesul unui tinar. Neglijarea apare atunci cind un copil nu beneficiaza de hrana, casa, haine, ingrijire medicala sau supraveghere adecvate. Tot la acest capitol putem vorbi si despre neglijarea emotionala care survine atunci cind parintele nu ii ofera copilului suficient sprijin emotional. Este important de precizat ca membrii comunitatii pot semnala cazurile autoritatilor, in nici un caz nu trebuie sa intervina pe cont propriu in problemele dintr-o familie sau in disciplinarea unui minor care nu le apartine. De multe ori in scoli sau intre vecini au aparut incidente, iar adultii au incercat sa-si faca dreptate singuri, "altoind'' copii care au facut nazdravanii. Daca sint anuntate autoritatile, membrii familiilor unde exista conflicte sau lipsa de comunicare pot beneficia ulterior de consiliere, adapost, informare din partea persoanelor specializate.