• în perioada noiembrie-decembrie 2024, inspectorii sanitari veterinari au efectuat aproape 1.400 de controale în domeniul sănătății animalelor și în cel al siguranței alimentelor • acestea au vizat, printre altele, condițiile de depozitare a produselor alimentare, etichetarea corectă, marcarea cărnii și identificarea produselor de origine animală • consumatorii sunt sfătuiți să se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animală numai din locuri autorizate
Ultimele două luni ale anului care tocmai s-a încheiat au fost și cele mai solicitante pentru inspectorii sanitari verinari brăileni. Potrivit conducerii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2024, numai în domeniul sănătății și bunăstării animalelor a fost efectuat un număr de 655 de controale oficiale și au fost aplicate 15 sancțiuni, dintre care cinci avertismente și 10 amenzi în valoare totală de 59.020 lei. Totodată, a fost emisă o Ordonanță de interzicere a activității.
În aceeași perioadă, au fost efectuate controale în trafic în localitațile din județul Brăila, împreună cu reprezentanți ai IPJ Brăila, în baza Notelor de serviciu ale ANSVSA și a Hotărârilor CLCB/CJSU Instituția Prefectului Județul Brăila privind prevenirea apariției pestei porcine africane, pestei micilor rumegătoare, influenței aviare, descurajarea comerțului ilegal cu animale vii, carne și produse din carne.
În domeniul siguranței alimentelor de origine animală și nonanimală, inspectorii DSVSA Brăila au efectuat, în perioada noiembrie - decembrie 2024, un număr de 740 controale oficiale și au aplicat 45 de sancțiuni, dintre care 20 de avertismente și 25 de amenzi în valoare totală de 285.200 de lei. Principalele neconformități identificate au fost: neîntreținerea spațiilor frigorifice, a spațiilor de lucru și a echipamentelor; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa trasabilității produselor alimentare comercializate; necompletarea fișelor de monitorizare a parametrilor (temperatura de depozitare).
Potrivit conducerii DSVSA Brăila, controalele efectuate în ultimele două luni ale anului 2024 au vizat următoarele aspecte: condițiile sanitare veterinare de funcționare a unităților, cerințe referitoare la marcarea cărnii și identificarea produselor de origine animală, în special prezența mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele și sferturile de carcase provenite de la porcine, cerințe referitoare la etichetarea produselor alimentare, condițiile de depozitare a produselor alimentare. În perioada sus-amintită, au fost primite și soluționate un număr de 23 de reclamații de la cetățeni.
Dată fiind situația constatată, consumatorii sunt sfătuiţi să se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală numai din locuri autorizate, aflate sub control sanitar veterinar. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din sistemul „stradal”, aceştia se expun, inevitabil, riscului de îmbolnăvire.
„Proprietarii de animale trebuie să achiziționeze animale numai însoțite de documente sanitare veterinare (certificat sanitar veterinar și formular de mișcare emise de medicul veterinar de liberă practică). Pentru mişcarea animalelor vii pe teritoriul României este necesar ca animalelele să fie identificate (cu excepția păsărilor) şi însoţite de Certificat de sănătate, Formular de mişcare și, după caz, Aviz interjudețean. De asemenea, proprietarii de animale au obligația de a notifica medicul veterinar de liberă practică de pe raza comunei despre orice caz de îmbolnăvire apărut la animalele deținute”, ne-a precizat sursa citată.