• potrivit DSP Brăila, săptămâna trecută, la nivelul județului nostru s-au înregistrat peste 400 de cazuri de viroze, pneumonii și gripă • în peste 50 de cazuri, medicii au decis spitalizarea, fiind vizate toate categoriile de vârstă • din cauza evoluției infecțiilor acute ale căilor respiratorii și a gripei la nivel național, Ministrul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică și a recomandat un set de măsuri, majoritatea destinate școlilor și grădinițelor
Medicii brăileni au confirmat primele cazuri de gripă din acest an. Cifrele din evidența Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila arată că în prima săptămână din 2023, trei persoane au fost diagnosticate cu gripă. Cazurile au fost confirmate la grupele de vârstă 15-49 de ani și peste 65 de ani, care au necesitat internarea. În ceea ce privește situația virozelor și a pneumoniilor aici au fost înregistrate sute de cazuri, numărul afecțiunilor respiratorii menținându-se ridicat la nivel național, nu doar în județul Brăila. Astfel, în intervalul 2-8 ianuarie a.c., 352 de brăileni au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS). Cea mai mare adresabilitate a fost în rândul copiilor din grupa de vârstă 5-14 ani ani, unde au fost înregistrate 108 cazuri, dar și a celor de 2-4 ani ani, unde medicii au confirmat 74 de IACRS-uri. Din păcate, au fost și persoane cu infecții acute ale căilor respiratorii care au necesitat spitalizarea, fiind vorba de 15 pacienți, fiind afectate toate categoriile de vârstă, fără nicio excepție.
Tot săptămâna trecută, medicii au consultat și 79 de pacienți cu pneumonie, cele mai multe fiind din categoria de vârstă 0-1 ani, unde au fost diagnosticați 21 de pacienți. Și aici au fost cazuri mai deosebite care au impus spitalizarea. Astfel, potrivit DSP Brăila, au fost internate 39 de persoane cu pneumonie, cea mai afectată grupă de vârstă fiind 0-1 ani, numai aici fiind 15 sugari internați.
Potrivit specialiștilor, gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de virusul Influenza, care poate cauza complicații severe precum pneumonie, otită, sinuzită sau astm, mai ales în cazul copiilor sau vârstnicilor din categoriile de risc.
Recent, în România, două persoane și-au pierdut viața din cauza gripei. Este vorba despre o femeie în vârstă de 25 de ani, iar cea de-a doua de 50 de ani, ambele nevaccinate, conform informațiilor oficiale. În contextul creșterii numărului de infecții respiratorii și a cazurilor de gripă clinică, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că țara noastră se află în stare de alertă epidemiologică, trei săptămâni la rând înregistrându-se valori ce au depășit cu peste 20% media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice. Cu toate acestea însă, oficialul a evitat să declare epidemie de gripă, pentru a evita restricțiile, dar a recomandat un set de măsuri pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate cu prioritate școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii. Vorbim, așadar, de un triaj epidemiologic zilnic, dar și despre folosirea măștilor sanitare. Totodată, specialiștii din Sănătate recomandă izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, cât și încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli și asigurarea materialelor pentru dezinfecție.
Simptomele gripei
Principalele simptome ale gripei sunt durerile de cap, durerile musculare, frisoane, tusea și pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antivirale, recomandate de medic.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și complicațiilor acesteia, mai spun specialiștii, este vaccinarea antigripală, care poate fi administrată copiilor și sub formă de spray nazal, în cazul în care se tem de ac. Imunizarea se face de regulă înainte de debutul sezonului gripal, pentru ca serul să-și facă efectul.
Ca o comparație, răceala poate fi cauzată de peste 100 de tipuri de virusuri, dar gripa poate fi cauzată doar de 3 tipuri de virusuri Influenza, respectiv A, B sau C. Cel din urmă provoacă cele mai ușoare simptome și nu determină apariția complicațiilor. Tipurile A și B, în schimb, se manifestă mai sever și pot duce la complicații destul de grave, motiv pentru care vaccinul antigripal are în compoziție virus viu atenuat din aceste tipuri. Însă, din cauza evoluției virusului, compoziția vaccinului gripal este reînnoită anual, la recomandările specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Fiind o boală contagioasă, gripa se transmite prin strănut, tuse, uneori prin sărut, chiar și prin atingerea unor suprafețe contaminate și ducerea mâinilor la ochi, nas și gură.
Este bine de știut că o persoană care are gripă poate să transmită infecția înainte să prezinte simptome, însă perioada cu cea mai ridicată rată de contagiozitate este la 3-4 zile după debutul simptomelor. Acestea apar, de regulă, la 2-4 zile după contractarea virusului.