Mergi la conţinutul principal

Sute de braileni au donat ieri singe

Ieri, la ora 13.00, a inceput maratonul pentru doborirea recordului mondial Guinnes al donarii de singe. Dupa cum v-am mai informat, in 12 tari din Europa, reprezentantii firmei CaliVita incearca sa depaseasca numarul de 18.000 donatori in 24 de ore, record detinut in momentul de fata de India. La Braila, primul donator de la Centrul de Transfuzie Sanguina a fost ing. Marius Galiceanu, care ne-a spus ca a dorit sa faca acest gest pentru a-si ajuta semenii aflati in impas; ca reprezentant al firmei CaliVita, acesta apreciaza ca prima actiune de acest fel din tara si din Europa demonstreaza ca, alaturi de promovarea unui stil de viata sanatos, ajutorul acordat persoanelor aflate in necaz reprezinta un lucru esential. "Dorim ca persoanele care au reusit sa dobindeasca o calitate a vietii, la rindul lor, sa doneze si sa ofere ceva din prinosul lor si celor care, in momentul de fata, poate nu au. De aceea, membrii CaliVita din cele 12 tari europene incearca sa doboare recordul mondial prin donare simultana de singe, iar la Braila estimam ca numarul de donatori sa fie de aproximativ 250 de persoane in 24 de ore", ne-a spus Marius Galiceanu.
Dupa un grafic stabilit de organizatori pentru fluidizarea actiunii, concomitent, cite 4 persoane au donat cite o punga de 450 ml de singe pentru salvarea altor vieti, dar si pentru a contribui la stabilirea unui nou record mondial.
Printre primii donatori s-a aflat si Gigi Banica, angajat la un oficiu postal din municipiu, care ne-a marturisit ca a donat pentru prima data singe, dar ca acest gest este un inceput. "Baiatul meu este student la farmacie la Tirgu-Mures si este implicat in firma CaliVita, iar eu am venit la aceasta actiune pentru a-i ajuta pe semenii mei; este prima donare, dar promit ca, de acum, voi deveni un donator fidel".
La o ora de la inceperea actiunii donasera deja 18 persoane, iar dr. Alexandrina Galiceanu, organizator la nivel local al acestei actiuni, ne-a spus ca donatorii se incadreaza in graficul stabilit, pentru evitarea aglomeratiei si ca beneficiaza in acest sens de tot sprijinul angajatilor de la Centrul de Transfuzie. "Personalul Centrului ne-a asigurat ca va lucra atit cit este nevoie, chiar daca vor fi donatori pina la ora 23.00. Pentru noi este prima actiune de acest fel, este o incercare, dar presupunem ca va mai fi nevoie, pentru ca un record Guiness nu se poate dobori chiar din prima incercare. In plus, reprezentantii CaliVita doresc sa doneze drepturile de donator, bonurile de masa, persoanelor care au nevoie de ele", ne-a asigurat dr. Alexandrina Galiceanu.
Acelasi lucru l-am aflat si de la Florica Focsa, directorul filialei de Cruce Rosie, care s-a numarat printre primii donatori. "Toate cele 7 bonuri de masa le donez unei persoane defavorizate, care are nevoie de ele, pentru ca eu am donat singe pentru a ajuta alte vieti".

Cel mai mare numar de donari in 24 de ore

Dupa cum am aflat de la dr. Magdalena Iugulescu, director al Centrului de Transfuzii, actiunea organizata de firma CaliVita este o premiera pentru unitatea pe care o conduce, in sensul ca, desi numarul de donatori este mai mare in anumite perioade, recoltari de la 20 de persoane pe ora, timp de 24 de ore nu s-au mai inregistrat. "Este cel mai mare numar de donari in 24 de ore si ne bucuram ca am fost contactati pentru acest lucru; pregatirea in acest sens se deruleaza de aproximativ 3 luni de zile, atit din partea dr. Alexandrina Galiceanu, care a organizat aceasta donare, cit si din partea noastra, care lucram la capacitatea maxima de personal. Noi sintem pregatiti sa recoltam singe pina simbata la ora 13.00, daca este cazul, lucram toata noaptea, avem echipe care lucreaza succesiv, pentru a putea asigura recoltarea de singe. In plus, este prima actiune in care donatorii stiu ca gestul lor este umanitar, asa cum, de fapt, toata lumea ar trebui sa inteleaga ca donarea de singe este un gest umanitar", a precizat dr. Magdalena Iugulescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu