Aproximativ 70% dintre locatarii blocurilor ANL din Brăila sunt "ameninţaţi" de la 1 mai 2014 cu majorarea chiriilor. Asta înseamnă că 471 de familii care au locuit în regim de închiriere subvenţionată de stat mai bine de 5 ani şi care au împlinit vârsta de 35 de ani vor suporta recalcularea chiriilor. Vizaţi de noile scumpiri vor fi şi ocupanţii noului ansamblu de locuinţe construite cu fonduri guvernamentale din Brăiliţa II, unde chiriile sunt cele mai piperate.
Concret, potrivit unei situaţii centralizate de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ, din februarie anul viitor încep să expire contractele de "şedere" a 96 de familii din Brăiliţa II. Astfel, 71% dintre ocupanţii celor mai noi locuinţe ANL vor fi nevoiţi să scoată din buzunare chirii chiar şi de 4 ori mai mari faţă de cât plătesc acum. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi 87 de chiriaşi din cartierul Brăiliţa I, 63 de familii care locuiesc în apartamentele din ansamblul Baldovineşti, 37 de familii din Apollo şi 188 de beneficiari ai locuinţelor subvenţionate de stat din Lacu Dulce.
De precizat că la nivel central s-a procedat la majorarea chiriilor ANL pentru a încuraja cumpărarea acestora prin intermediul programului "Prima Casă". Până acum, autorităţile au scăzut preţul de vânzare a locuinţelor ANL de două ori la rând. În 2011, preţul pentru un singur metru pătrat era de 448 de euro. Anul trecut, preţul a scăzut la 411 euro, pentru ca acum Ministerul Dezvoltării Regionale să fixeze un preţ de vânzare la 326 euro/ mp. De exemplu, un apartament de două camere, de 60 mp, ajunge astfel la aproximativ 19.500 euro. La acest preţ poate fi achiziţionat doar de chiriaşii care îl ocupă de cel puţin un an. În ciuda reducerilor, la Brăila, cumpărătorii nu se înghesuie.
Amintim că noile tarife pentru locatarii blocurilor ANL din oraşul nostru au fost aprobate la sfârşitul lunii octombrie, în Consiliul Local Municipal. Proiectul a trecut de votul consilierilor cu 14 voturi "pentru". De la acest proiect s-au abţinut de la vot independenta Simona Drăghincescu, consilierul PNŢCD Laurenţiu- Marian Chiru şi PNG-istul Ionel Alexandru, iar cinci consilieri din partea PP-DD şi PP-LC au votat "împotrivă".
Construcţiile ANL pentru tineri au fost reluate
Lucrările Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) privind construcţia de case pentru tineri, sistate încă de anul trecut din lipsă de fonduri, au fost reluate zilele trecute, după ce primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a reuşit să contracteze surse de finanţare de la Guvern. Potrivit oficialului, în momentul de faţă în Brăiliţa III sunt 11 blocuri în construcţie, cu 136 de locuinţe, din care 30 garsoniere şi restul apartamente cu două camere. "Eu m-am zbătut ca ANL-ul să primească bani de la nivel guvernamental. Este adevărat, am obţinut această chestiune. Sunt circa 100 de miliarde lei vechi (...) Acum se lucrează intens la ele. Din păcate, banii sunt aşteptaţi încă din luna mai a.c., dar au venit în octombrie. Muncitorii se grăbesc acum să închidă nişte blocuri ca să poată să lucreze în interior. Este în funcţie şi de cât îi va lăsa vremea să lucreze", a declarat ieri pentru "Obiectiv", primarul Aurel Simionescu.