• mici sau mari, aceştia au îndurat temperaturile scăzute şi au asistat la evenimentele dedicate împlinirii a 159 de ani de la Mica Unire • în acest an, pe lângă reprezentanţii autorităţilor locale şi ai partidelor politice, membrii Societăţii Civile #Rezist Brăila au depus o coroană la monumentul lui Cuza
Sute de brăileni au ignorat frigul şi au venit ieri, 24 ianuarie, la monumentul domnitorului Al. I. Cuza pentru a participa la evenimentele dedicate împlinirii a 159 de ani de la Mica Unire. Circulaţia în intersecţia Calea Călăraşilor cu Bld Al. I. Cuza a fost închisă, astfel încât brăilenii să poată asista la manifestările pregătite de autorităţi.
Ca în fiecare an, evenimentul a început cu ceremonialul militar, urmat de discursul noului prefect al Brăilei, George Palade. După obişnuita slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, s-a dat drumul la un program artistic
susţinut de formaţii şi solişti ai Casei de Cultură a Municipiului Brăila şi Muzica Militară a Garnizoanei Brăila. Pe lângă momentele muzicale, Ansamblul “Pandelaşul” le-au oferit celor prezenţi un frumos spectacol de dans popular.
Evenimentul a continuat apoi cu depunerea coroanelor la monumentul lui Cuza de către reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, parlamentarii şi liderii partidelor politice brăilene.
Pentru prima dată, printre cei care au adus un omagiu domnitorului Cuza s-au numărat şi reprezentanţii Societăţii Civile #REZIST Brăila. “Ce ne dorim azi în zi de Sărbătoare? Să fim...NOI, să schimbăm câteva lucruri esenţiale pentru a putea deveni un oraş şi o ţară civilizată! MENTALITATEA... este primul lucru pe care trebuie să-l schimbăm! EDUCAŢIA... un lucru foarte important, dacă nu suntem educaţi vom fi un popor trist! (...) LIBERTATEA... unul dintre cele mai importante lucruri! Când vom reuşi să fim liberi, o schimbare majoră va avea loc în viaţa noastră, vom putea spune ceea ce gândim, vom putea refuza ilegalităţile pe care ni le propun «ceilalţi», vom gândi singuri şi nu vom mai aştepta câteva firimituri de la cei care ne conduc, nu vom mai fi aşa cum ne vor EI, mulţi şi proşti! Asta îmi doresc şi vă doresc! Să fim inteligenţi, să fim mai buni, să nu facem compromisuri...să fim NOI!”, este mesajul transmis de un reprezentant al societăţii civile pe o reţea de socializare.
Tot pentru prima dată au depus o jerbă de flori la monumentul lui Cuza şi reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila.
Şi în acest an, în rândul participanţi s-au remarcat un grup de unionişti brăileni, membri ai ONG-ului “Acţiunea 2012”, ONG care promovează unirea Basarabiei cu România şi care are filiale atât în ţară cât şi în Republica Moldova. Aceştia au venit cu bannere şi pancarde pe care scria “Brăila vrea Unire”.
“Astăzi se împlinesc 159 de ani de la Mica Unirea. Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la momentul în care Basarabia s-a unit cu ţara mamă, în 1918, şi noi am încercat să transmitem un mesaj de unitate pentru că doar uniţi vom fi mai puternici, din toate punctele de vedere. Noi o să fim prezenţi la Chişinău pe 27 martie”, ne-a declarat Ionuţ Valentin Iancu, reprezentant “Acţiunea 2012”. Ei au scandat, sub privirile admirative ale brăilenilor: “Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”, “România n-a avut graniţă la Prut”, dar şi alte mesaje legate de unirea Basarabiei cu patria mamă.
Evenimentul s-a încheiat cu imensă Horă a Unirii, în care s-au prins copii şi bunici, politicieni şi militari, elevi şi profesori.