Cantina săracilor este singurul sprijin pentru sute de brăileni. Tineri sau bătrâni, oamenii vin aici să primească ceva de mâncare şi, în majoritatea cazurilor, este singura masă de care au parte. La 86 de ani, o pensionară din Brăila este cea mai vârstnică "abonată" la masa săracilor oferită de Primăria municipiului. Ca ea sunt mulţi nevoiaşi, care cu greu reuşesc să-şi mai ducă traiul de pe o zi pe alta. Iar numărul lor este în continuă creştere, de la an la an.
Peste 220 de persoane cu venituri sub 125 lei lunar beneficiază, zilnic, de masă la cantina socială din subordinea Primăriei şi alţi 550 mănâncă la cantinele săracilor înfiinţate de biserici. Acestea sunt câteva dintre datele Direcţiei de Asistenţă Socială, prezentate în şedinţa de la Prefectură a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. Astfel, săracii Brăilei primesc masă la cantina socială a Fundaţiei Sf. Spiridon "Steaua Magică", care a încheiat unui contract de furnizare a acestor servcii în urma procedurii de achiziţie publică derulată de DAS şi finalizată în luna mai. Fundaţia se ocupă de pregătirea şi servirea a două mese, zilnic, de persoană, prânzul şi cina, în limita alocaţiei prevăzute de reglementările legale, care este de 6 lei. Distribuirea hranei se realizează o dată pe zi, pentru zilele nelucrătoare distribuindu-se hrană rece. Masa se serveşte la sediul cantinei sociale de pe str. Industriei, bl. A33, parter şi la un punct de lucru al acesteia, situat în Piaţa Poporului nr. 18. De asemenea, asigură transport gratuit pentru persoanele care solicită acest serviciu de distribuire a hranei la domiciliu şi care, din motive obiective, nu se pot deplasa la sediul cantinei. În prezent, beneficiază de masă la cantină 229 de persoane, din care 21 cu vârsta peste 60 de ani şi o bătrânică de 86 de ani. Dintre "abonaţii" la cantina săracilor, 88 primesc hrana la domiciliu. Pot beneficia de masă gratuită persoanele singure şi familiile ale căror venit net mediu lunar este sub 125 lei, iar dacă acesta este mai mare, beneficiarul trebuie să achite o contribuţie de 30% din venit, fără a depăşi costul meselor servite.
În municipiul Brăila funcţionează, de asemenea, 10 cantine sociale, înfiinţate şi administrate de către bisericile ortodoxe din fonduri şi cu mijloace proprii. Acestea au o capacitate estimată de 545 locuri. În cadrul acestor cantine hrana nu se distruibuie zilnic, ci de două-trei ori pe săptămână, însă accesul săracilor aici este mult mai facil. "Trebuie să menţionăm că numărul de cereri pentru acest serviciu social urmează o curbă ascendentă, dar limitările impuse de lege şi fondurile insuficiente nu duc la o creştere pe măsura numărului de beneficiari, mai ales ca urmare a caracterului nepermisiv în ceea ce priveşte gratuitatea acordării acestui serviciu social", a declarat Nicoleta Oancea, director exectutiv al DAS Brăila. Reprezentanţii pensionarilor au remarcat că plafonul impus de lege, de 125 de lei, este prea mic, considerând că ar trebui majorat.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.