Mergi la conţinutul principal
„Nu știți oare că sunteți biserici ale lui Dumnezeu?”

Sute de brăileni la sfințirea Bisericii „Sf. Spiridon Nou”, de pe Șoseaua Buzăului

• duminică seară, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de târnosire a noului lăcaș cu prilejul sărbătorii, 20 de persoane vârstnice nedeplasabile au primit alimente și articole de igienă personală, iar 50 de copii de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” au primit dulciuri și alte daruri • totodată, în ziua sfințirii, 30 de copii internați în Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila au primit daruri

 

Mulțime de credincioși la sfințirea Bisericii „Sf. Spiridon Nou”, de vizavi de Spitalul Județean, păstorită cu multă vrednicie de părintele Mircea Băncilă, fost protopop al Brăilei. Potrivit părintelui Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, în săptămâna premergătoare sărbătoririi ocrotitorului spiritual al parohiei (Sf. Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni ), prin implicarea mai multor voluntari, 20 de vârstnici, nedeplasabili au primit alimente și articole de igienă personală, iar 50 de copii de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” au primit dulciuri și alte daruri. De dărnicia și grija preoților și a voluntarilor parohiei au beneficiat, de asemenea, 30 de copii internați în Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Nicolae” Brăila, care au primit daruri.

Astfel, în Duminica a 28-a după Rusalii, în jurul orei 16.00, sute de credincioși (circa două mii de suflete) au venit la sfințirea Bisericii „Sf. Spiridon Nou”, de pe Șoseaua Buzăului și au trăit momente de o profundă trăire duhovnicească. Mulțimea de credincioși umpluse sfântul lăcaș și curtea bisericii și se revărsase, la propriu, până în Șoseaua Buzăului. Erau prezenți, de asemenea, 20 de preoți și diaconi, iar jandarmii au asigurat ordinea și i-au ajutat pe bătrâni să ajungă la Sfântul Altar, la închinare. 

„Slujba de târnosire a fost săvârșită la ceas de Vecernie de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, precum și a multor copii și credincioși din parohie și din întreg municipiul Brăila. Pentru participanții la slujbă, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, a reprezentat un moment unic, încărcat de emoție sfântă. În continuare, ierarhul locului a săvârșit slujba Privegherii, în prezența miilor de credincioși veniți la această sărbătoare”, a precizat pr. Rareș Bucur.

În cuvântul de învățătură rostit duminică, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovnicești ale sfințirii bisericii, care se aseamănă cu un botez și a vorbit despre viața și lucrarea minunată a Sfântului Ierarh Spiridon. Nu au lipsit îndemnurile către credincioși, considerați adevărate „biserici ale lui Dumnezeu”. „Nu știți oare că sunteți biserici ale lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?”, a spus ierarhul Dunării de Jos, citând din Epistola I către Corinteni a Sf. Apostol Pavel.

„Câte vreme suntem atât de uniți, Dumnezeu ne va îndestula și cu pâinea cea de toate zilele, și cu pâinea cea cerească. Milostivul Dumnezeu să vă dea bucurie, Milostivul Dumnezeu să vă dea iertare de păcate! Milostivul Dumnezeu să vă dea curajul să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu, Treimea cea de o ființă și nedespărțită. Amin!”, le-a spus ÎPS Arhiepiscop Casian brăilenilor. 

Tot duminică seară, pentru implicarea în lucrările de construcție și de amenajare a lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a felicitat și le-a mulțumit celor doi preoți slujitori de la Parohia „Sf. Spiridon Nou”. De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de zidire și de înfrumusețare a bisericii - inclusiv primarul Brăilei, Marian Dragomir - au primit, din partea ierarhului Dunării de Jos, Diplome de vrednicie. Se știe că, an de an, parohiile brăilene primesc finanțare de la bugetul local, în baza unui regulament al CLM, la propunerea primarului Brăilei. Așa a fost ajutată și Parohia „Sf. Spiridon Nou”.

 

Scurt istoric

Potrivit părintelui Rareș Bucur, Parohia „Sfântul Spiridon Nou” a fost înființată prin Decizia chiriarhală nr. 19 din data de 20 februarie 1996. Slujba de sfințire a locului destinat zidirii bisericii a fost săvârșită de către ierarhul Dunării de Jos în data de 25 noiembrie 1996. Între anii 1997-1998 a fost construită Capela „Sfântul Spiridon”, aceasta fiind sfințită de ierarhul locului la 8 noiembrie 1999. În același an, au fost începute lucrările de zidire a bisericii parohiale care au durat până la data de 19 ianuarie 2016.

Între anii 2018-2020 biserica a fost înzestrată cu catapeteasmă și străni sculptate în lemn de stejar și au fost realizate icoanele împărătești. Între anii 2021-2022 au fost efectuate lucrări de refacere a gardului împrejmuitor și au fost achiziționate toate obiectele bisericești necesare sfințirii bisericii. În prezent, Biserica „Sfântul Spiridon Nou” este pregătită pentru executarea picturii murale, astfel că orice ajutor venit din partea credincioșilor este binevenit.  

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro