Mergi la conţinutul principal
"Drum fără pulbere"

Sute de brăileni la primele curse de agrement pe Dunăre

* sâmbătă, 14 mai, s-au reluat cursele de agrement pe Dunăre cu ambarcațiunile "Lacu Sărat" și "Chira Chiralina", prețul unui bilet fiind de 15, respectiv 20 de lei * biletele pentru nava "Lacu Sărat" s-au epuizat, deja, pentru următoarele două săptămâni, precizează surse din cadrul municipalității * norocoșii care s-au îmbarcat în cursa a treia, pe nava "Lacu Sărat", au putut vedea de aproape barja cu tablierii metalici transportați pentru Pod, fiecare având 250 de tone

 

Forfotă mare pe malul stâng al Dunării, weekendul trecut, chiar înainte de Noaptea Muzeelor. Zeci de brăileni de toate vârstele, ba chiar și oaspeți veniți în vizită la rude, la Brăila, așteptau cuminți să urce la bordul navei de agrement "Lacu Sărat", cu mult înainte să le fie permis accesul. În sfârșit, la ora 12.30, "Lacu Sărat" a ridicat ancora, iar membrii echipajului au strâns parâmele, după ce brăilenii aflați pe liste au urcat pe navă, nerăbdători, traversând micul pod ce leagă pontonul de mal. Mirosul proaspăt de salcie verde, sclipirile apei, soarele primăvăratec, până și macaralele uriașe de la Șantierul Naval, care se profilau la orizont - toate îndemnau la reverie.

Timp de o oră, cei 90 de călători, câți au urcat pe navă, și-au lăsat în urmă grijile și au privit, încrezători, către miazănoapte, în timp ce "Lacu Sărat" luneca ușor în aval, către mărețul Pod peste Dunăre.

Nici nu s-a depărtat bine vaporașul de mal, că a și fost ajuns din urmă de uriașa barjă "Aras" care transporta doi tablieri, de câte 30 de metri lățime, piese metalice confecționate special pentru Pod având, fiecare, 250 de tone. Până pe 12 mai, fuseseră montate pe poziție 28 de astfel de tablieri realizați la Șantierul Naval "Vard" Brăila.

Tot admirând minunăția ne apropiem, pe nesimțite, de Podul peste Dunăre care se profila, maiestuos, în lumina soarelui. Mare păcat că nu am putut ajunge mai aproape, dar, chiar și așa, brăilenii de pe vas au văzut cu ochii lor cum prinde contur cel de-al treilea pod ca mărime din Europa. O oră este prea puțin ca să-ți satisfaci dorul de natură și pofta de aer proaspăt care ne lipsește mai ales nouă, celor de la bloc. Cu toate acestea, plimbarea pe Dunăre a fost una de neuitat, pentru că nu-ți este dat să admiri în fiecare zi nava "Borcea", "Mureșul", Gara Fluvială, Moara "Violatos" sau Faleza, din mijlocul apelor. 

Potrivit unor surse din cadrul municipalității, pentru cele trei curse pe Dunăre organizate în ziua de sâmbătă, 14 mai a.c., s-au înscris nu mai puțin de 265 de persoane. Pentru cursele de sâmbătă, 21 mai, locurile erau deja ocupate, la fel și pentru cele de săptămâna următoare. Abia scăpați de pandemie, dar și cu spectrul unui război la granițele țării, brăilenii se bucură, cât pot, de micile "escapade" pe Dunăre, așa cum au făcut bunicii și străbunicii noștri.

 

Procedura de înscriere

Reamintim că de sâmbătă, 14 mai a.c., s-a dat startul înscrierilor pentru cursele de agrement pe Dunăre. Cursele cu nava "Lacu Sărat" sunt organizate în intervalul orar 9.30-13.30. Spre deosebire de anul trecut, când numărul de pasageri admis la bord fusese redus, anul acesta pot urca la bord minim 30 de persoane, iar numărul maxim de pasageri admis la o cursă este de 90. Prima cursă de agrement cu nava "Lacu Sărat" a fost efectuată sâmbătă, 14 mai, în intervalul 9.30-10.30, cursa a doua în intervalul orar 11.00-12.00, iar cursa a treia în intervalul 12.30-13.30. La fel va fi în fiecare sâmbătă. Mai trebuie spus că respectivele curse de agrement se vor efectua numai dacă sunt înscrise minim 30 de persoane.

Înscrierile pentru cursele pe Dunăre se fac de luni până joi, între orele 8.30-16.30 și vineri între 8.30-12.00, pentru săptămâna respectivă, la telefon/fax 0239/613.654, telefon mobil 0753/095.046 sau prin email: stplcap@yahoo.com. Persoană de contact: Elena Bănică.

Pentru înscriere, se vor comunica numele, prenumele și numărul de telefon al persoanei de contact, precum și numărul de persoane și cursa pentru care se face înscrierea. Îmbarcarea pasagerilor începe cu 20 de minute înainte de fiecare cursă. Accesul pe nava de pasageri "Lacu Sărat" se face pe baza biletului de călătorie, la îmbarcarea pentru cursă, iar tariful practicat este de 15 lei/persoană, pentru o oră de agrement pe Dunăre.

Cât privește cursele de agrement organizate cu nava "Chira Chiralina", acestea au fost reluate începând cu data de 19 mai a.c., în zilele de joi și vineri. Cursa numărul 1 se desfășoară în intervalul orar 10.30-11.30, iar cursa numărul 2 în intervalul 12.00-13.00. Numărul minim de persoane îmbarcate pe "Chira Chiralina" va fi de 17, iar numărul maxim admis va fi de 25 de persoane. Înscrierile pentru cele două curse precizate mai sus se fac de luni până miercuri, între orele 8.30-15.30, pentru săptămâna respectivă, la telefon 0239/613.654, mobil 0753/095.046 sau pe emailul stplcap/yahoo.com. Îmbarcarea pasagerilor pentru "Chira Chiralina" se va face din Dana 1 (în spatele scenei de pe Faleza Dunării) și va începe cu 15 minute înainte de fiecare cursă. Accesul pe navă se face pe baza biletului, la îmbarcare, iar tariful este de 20 de lei/persoană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro