• slujba de Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian • după slujbă, olimpicii brăileni au fost premiaţi de arhiepiscopul Dunării de Jos • de asemenea, toţi copiii veniţi ieri la biserică au primit cadouri de Moş Nicolae • pe strada lăcaşului de cult se formaseră două cozi: una la moaşte şi una la sarmale
Credincioşii din toate colţurile judeţului s-au adunat, ieri, în curtea Bisericii “Sfântul Nicolae” să îl sărbătorească pe patronul spiritual al oraşului. Încă de la primele ore ale dimineţii, brăilenii nu au ţinut cont de temperaturile scăzute de afară şi s-au aşezat la coadă ca să se închine la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi la cele ale Sfântului Nicolae, aşezate pe un frumos baldachin în faţa bisericii.
La ora 09.00, lăcaşul de cult a devenit neîncăpător pentru oamenii veniţi să asiste la slujba de Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos. La slujbă au participat preoţi, diaconi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi sute de credincioşi şi copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare. La sfârşitul slujbei, ÎPS Casian a ţinut o cuvântare credincioşilor prezenţi.
După încheierea ceremoniei religoase, Înaltpreasfinţia Sa i-a premiat pe olimpicii brăileni, care au obţinut rezultate deosebite la competiţiile şcolare. De asemenea, copiii veniţi la biserică au primit cadouri de Moş Nicolae.
La hramul Bisericii “Sfântul Nicolae” au fost prezenţi primarul Marian Dragomir, viceprimarul Doiniţa Ciocan, fostul edil-şef Aurel Simionescu şi alţi consilieri locali.
Afară, credincioşii veniţi să se închine la Sfintele Moaşte au format o coadă de câţiva zeci de metri. Printre ei s-a aflat şi doamna Maria, care a venit să se roage pentru sănătatea familiei. “Vin an de an. Am venit să mă rog să ne curăţim de păcate şi să ne ajute Dumnezeu să fie linişte şi pace pentru toată lumea”. Tot pentru sănătate s-a rugat şi doamna Ecaterina: “Mă rog la Dumnezeu să îmi ajute familia şi pe mine. Îmi doresc în primul rând sănătate, că de câţiva ani am probleme cu inima”. La sfintele moaşte s-a închinat şi doamna Elena, o pensionară de 70 de ani, care a venit la hramul bisericii împreună cu mama ei în vârstă de 94 de ani. “Am stat la slujbă până la sfârşit şi am trecut şi pe la moaşte. Am venit numai cu gânduri de sănătate şi spor pentru cei trei copii, cele trei nurori şi cei trei nepoţi ai mei şi pentru toţi românii”. Doamna Elena ne-a spus că s-a rugat şi pentru viitorul Brăilei şi al ţării. “Mă rog pentru ţară şi pentru voi, tineretul, pentru cei care trebuie să meargă duminica aceasta la vot să fie cu mintea limpede, cu inima deschisă, să ştie ce să aleagă. Vă spun din suflet, am 70 de ani, am trei copii, şi mă rog pentru ţară, că e păcat...”.
În paralel cu rândul format de pelerinii care aşteptau să se închine la moaşte s-a mai format o coadă la tradiţionalele sarmale de post ce urmau să fie împărţite credincioşilor. Anul acesta s-au pregătit 2.000 de astfel de bucate. Pe lângă mâncare, brăilenii au primit şi ceai cald ca să se încălzească.
Pentru ca toate lucrurile să decurgă normal şi brăilenii să se poată bucura de această sărbătoare, jandarmii au asigurat protecţia în zonă.
Zi plină de evenimente de Sfântul Nicolae
Cu ocazia zilei de 6 decembrie, Primăria şi Consiliul Judeţean au organizat o serie de evenimente pentru a marca această sărbătoare. Ieri, de Ziua Patronului Spiritual al Municipiului Brăila “Sf. Ierarh Nicolae” s-au împărţit 150 de pachete persoanelor aflate în dificultate, iar bătrânii din căminele “Lacu Sărat” şi “Sfântul Petru şi Pavel” au avut parte de un program artistic susţinut de artiştii Casei de Cultură.
La Teatrul “Maria Filotti”, în sala de conferinţe “Panait Istrati”, Primăria a premiat cuplurile de brăileni care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Cei mici au avut şi ei parte de o zi magică, cu două spectacole oferite de “Teatrul de Păpuşi Cărăbuş: “Motanul încălţat” şi “Făt Frumos şi un zmeu întors pe dos”.
Sărbătoarea a continuat la Târgul de Iarnă organizat pe platoul din faţa Primăriei, unde a avut loc spectacolul de muzică populară susţinut de artiştii ansamblurilor “La lină fântână” din Ciocile şi “Dunărenii” din Chiscani. În aceeaşi locaţie, copiii au putut participa la atelierele “Tu crezi în miracole?”.
Ziua s-a încheiat cu premierea elevilor olimpici care a avut loc la Teatru.