• aceştia au încheiat contract de asigurare socială pentru a-şi plăti retroactiv contribuţia la CASS, în total adunându-se circa 2,5 milioane lei • termenul pentru “cumpărarea” vechimii a fost prelungit până la sfârşitul anului
Sute de brăileni care nu au ajuns încă la vârsta standard de pensionare şi-au “cumpărat” vechimea în muncă. Aceştia au profitat de Legea nr. 186/2016 şi au încheiat un contract de asigurare socială pentru plata retroactivă a contribuţiei de asigurări sociale (CASS).
În urma unei solicitări făcute de reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” conducerii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila, ni s-a comunicat că, până la data de 25 aprilie, 432 de brăileni îşi “cumpăraseră” vechimea la pensie. Un număr de 38 de brăileni au încheiat contract pentru perioada maximă de 5 ani, adică au “cumpărat” împreună 190 de ani de vechime, şi au plătit aproximativ 16.000 de lei fiecare. Suma totală încasată de CJP Brăila până ieri din contractele încheiate este de circa 2,5 milioane lei. În timp ce unii brăileni au ales să îşi plătească CASS-ul în rate, alţii au achitat totul într-o singură tranşă.
Reamintim că termenul pentru plata acestei contribuţii a fost prelungit de la 27 aprilie 2017 până la 31 decembrie, în urma unei ordonanţe de urgenţă adoptate luna aceasta de Guvern.
“A apărut în Monitorul Oficial ordonanţa 32/2017 privind prelungirea termenului dar nu avem încă normele de aplicare să vedem şi calculele cum se fac, pentru că ne trebuie nişte elemente pentru calculele în programul informatic. Dar aşteptăm din zi în zi, până pe 27 aprilie cu siguranţă vor apărea”, ne-a declarat Sorin Enache, directorul CJP Brăila.
Măsura prelungirii termenului pentru plata contribuţiei la CASS a fost luată pentru a permite cât mai multor persoane să realizeze stagii de cotizare în baza Legii nr. 186/2016, având în vedere solicitările în acest sens venite din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate. Scopul acestei măsuri este evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limită de vârstă din cadrul sistemului public de pensii.
Perioada pentru care se poate încheia asigurarea în sistemul public de pensii este de cel mult 5 ani calendaristici anteriori încheierii contractului. În intervalul de cinci ani anteriori încheierii contractului poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, situate în acest interval.
Potrivit Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.