În primul trimestru al anului, sute de şoferi au devenit pietoni şi alte câteva mii au fost amendaţi pentru abateri de la legislaţia rutieră. În aceeaşi perioadă s-au înregistrat 19 accidente grave, cu aproape jumătate mai puţine decât anul trecut, în urma cărora 4 persoane şi-au pierdut viaţa şi 38 au fost rănite. Statisticile arată că principalele cauze ale producerii accidentelor sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum şi conducerea în stare de ebrietate.
Perioada analizată a fost marcată de o evoluţie ascendentă a fenomenului rutier, determinată de intensificarea circulaţiei pe drumurile naţionale şi cele deschise traficului internaţional, creşterea valorilor de trafic la sfârşit de săptămână pe majoritatea căilor rutiere, dar şi mărirea parcului de autovehicule. De asemenea, alţi factori sunt reprezentaţi de creşterea numărului posesorilor de permise de conducere, precum şi a ponderii transporturilor rutiere comerciale de mărfuri şi călători, toate acestea în condiţiile în care infrastructura rutieră nu a cunoscut modificări esenţiale. În aceste condiţii, pentru asigurarea unui climat corespunzător pe arterele de circulaţie, lucrătorii Serviciului Poliţiei Rutiere Brăila au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor la regimul circulaţiei şi de combatere a indisciplinei în trafic. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse au fost desfăşurate atât activităţi preventive cât şi acţiuni punctuale, pe principalele cauze generatoare de evenimente rutiere. Astfel, au fost efectuate 168 de acţiuni în urma cărora au fost sesizate 88 de infracţiuni, din care 61 la regimul circulaţiei. Pentru neregulile depistate poliţiştii au aplicat 6.395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1,2 milioane lei. În plus, au ridicat în vederea suspendării 515 permise de conducere şi au reţinut 241 certificate de înmatriculare.
În ceea ce priveşte starea drumurilor, poliţiştii au desfăşurat activităţi comune cu administratorii drumurilor, avizând totodată 58 de lucrări în carosabil.