Suspiciuni de corupție la Poliția Brăila. Percheziție la Postul de Poliție Chiscani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Suspiciuni de corupție la Poliția Brăila. Percheziție la Postul de Poliție Chiscani

* pe surse, ar fi vorba despre intervenții făcute de o persoană "sus-pusă", la un polițist din Chiscani pentru returnarea unui certificat de înmatriculare * DNA Galați confirmă că s-au făcut percheziții, dar precizează că în acest moment, în cauza respectivă urmărirea penală este începută doar cu privire la faptă (“in rem”), fără a fi formulate acuzații împotriva vreunei persoane

 

 

 

 

Acuzații privind posibile fapte de corupție, la nivelul unor structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila. La Postul de Poliție Chiscani, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au făcut, recent, percheziții. Potrivit DNA, se fac anumite investigații cu privire la o faptă de corupție, însă deocamdată nu s-a incriminat vreo persoană, cercetările fiind în curs.

Ca urmare a unor informații primite pe surse, redactorii noștri au transmis o solicitare către DNA, în data de 4 aprilie, pentru informații oficiale privind perchezițiile efectuate la Poliția Brăila, mai exact la Postul de Poliție Chiscani. Am întrebat care sunt acuzațiile aduse și la adresa cărei persoane. Ni s-a confirmat faptul că au fost activități în acest sens, însă nu s-au dat prea multe explicații, fiind un dosar în lucru. Prezentăm în continuare răspunsul transmis de la Direcția Națională Anticorupție – Biroul de Informare și Relații Publice: “La solicitarea dvs. din data de 04 aprilie 2023, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă transmită următoarele: Activitatea menționată în cererea dvs. (n.r. - percheziții la Poliția Chiscani) a fost efectuată de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Galați într-un dosar ce vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2021 – 2022. În acest moment, în cauza respectivă urmărirea penală este începută doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o eventuală faptă penală. Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”.

Potrivit surselor noastre, este ceva legat de un certificat de înmatriculare. S-ar fi intervenit la polițistul de la Chiscani, de la nivel mai înalt, pentru a se returna un certificat de înmatriculare, numai că deja era eliberată dovada. Fiind vorba despre fapte din 2021-2022, ar fi fost făcute și interceptări de DNA. Rămâne de văzut cum va evolua această anchetă.

Cert este că nu este primul caz în care DNA intră pe fir pentru a ancheta fapte de corupție ale unor polițiști brăileni. Reamintim, de exemplu, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, în noiembrie 2021, față de inculpatul Prioteasa Ștefan Laurențiu, ofițer de poliție, șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila.

Acesta este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (3 acte materiale); compromitere a intereselor justiției.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În calitatea menționată, profitând de faptul că avea cunoștință de zilele în care erau planificate activități de control ale poliției municipiului Brăila, inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu ar fi oferit unei persoane informații nedestinate publicității referitoare la controalele ce vizau două dintre societățile comerciale administrate de persoana respectivă, precum și un punct de lucru al unei asociații. Informațiile nedestinate publicității ar fi fost oferite la datele de 14 septembrie, 05 octombrie și 26 octombrie 2021, cu ocazia a trei întâlniri consecutive (care s-au desfășurat fie în apropierea unuia dintre spațiile comerciale deținute de persoana beneficiară a informațiilor, fie în interiorul autoturismului aparținând ofițerului de poliție în cauză). În toate cele trei situații, inculpatul ar fi avertizat persoana respectivă despre controale ale poliției planificate pentru ziua următoare”, au stabilit procurorii anticorupție, la vremea respectivă.

S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului polițist, iar dosarul este în curs de judecată la Tribunalul Brăila.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro