Suspiciune de meningită în grădiniţele din Brăila! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Suspiciune de meningită în grădiniţele din Brăila!

este vorba despre un copil de 6 ani din comuna Zăvoia, internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pe Secţia Boli Infecţioase, cu suspiciune de meningită, dar şi despre o fetiţă de 2 ani din municipiul Brăila, care a fost internată la Galaţi, cu suspiciune de meningită virală • o altă suspiciune a apărut la Grădiniţa nr. 48 din Brăila, dar ulterior diagnosticul nu s-a confirmat, fiind vorba despre o simplă viroză

 

Suspiciune de meningită în grădiniţele din Brăila! Un copil de 6 ani din comuna Zăvoaia a ajuns, săptămâna trecută, în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu suspiciune de meningită. Din fericire, pacientul este acum în afara oricărui pericol, dar încă se află în atenţia medicilor, care aşteaptă rezultatul tuturor analizelor pentru confirmarea diagnosticului. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, se pare că boala a fost contactată de copil şi pe fondul imunităţii scăzute. Chiar şi aşa, specialiştii în Sănătate publică ne-au asigurat că în acest caz s-a început deja o anchetă epidemiologică pentru stabilirea tuturor contacţilor din mediul şcolar şi familial pentru prevenirea unui posibil focar şi ulterior se va stabili închiderea temporară sau nu a grădiniţei frecventată de copil. “Pe data de 17.09 a fost debutul bolii, pe 18 a fost internat în spital şi cu stare comatoasă. În momentul de faţă starea lui este ameliorată, a ieşit din comă, iar copilul este internat în continuare. Mai aşteptăm şi nişte analize de laborator, s-a pornit şi ancheta epidemiologică de către medicul de familie şi se stabilesc contacţii de la şcoală şi din familie” , a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină. Din păcate însă, acesta nu este singurul caz cu suspiciune de meningită din Brăila. Tot în decursul săptămânii trecute, un copil de 2 ani din municipiul Brăila a ajuns în spital, la Galaţi, cu suspiciune de meningită virală. Şi în acest caz, Direcţia de Sănătate Publică din Brăila încă aşteaptă o confirmare a bolii. Potrivit unor surse, o altă suspiciune de meningită a fost şi la Grădiniţa nr.48, ulterior însă boala nu s-a confirmat, copilul având o simplă răceală.

Potrivit medicilor, meningita este o inflamaţie a membranelor care înconjoară creierul şi măduva spinării. Poate să apară atât la copii cât şi la adulţi, iar în unele cazuri, dacă nu este tratată la timp, poate pune viaţa în pericol. Există şi situaţii în care, spun specialiştii, meningita nu necesită tratament şi se vindecă de la sine, dar asta numai un medic o poate stabili. Cert este că în cazul în care se suspectează o meningită este indicat să te adresezi medicului, pentru că un tratament precoce poate preveni apariţia complicaţiilor. De regulă, infecţiile virale sunt printre cele mai comune cauze pentru apariţia meningitei, însă alte cauze pot fi infecţiile bacteriene, sau, mai rar, infecţiile fungice.

În ceea ce priveşte meningita bacteriană, boala este cauzată de diferite tipuri de bacterii. Cele mai comune infecţii sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Infecţia poate să apară în altă parte a organismului şi ulterior să se răspândească la meninge, bacteriile pătrunzând în sânge şi migrând către măduva spinării, unde determină meningita bacteriană acută. Meningita provocată de pneumococ este frecventă în rândul copiilor şi, de cele mai multe ori, spun medicii, apare în urma unei infecţii a urechii sau a sinusurilor sau o pneumonie cauzată de acest agent patogen. Cât despre meningita provocată de meningococ, aceasta este extrem de contagioasă şi provoacă, de obicei, o infecţie la nivelul tractului respirator, iar dacă ajunge în sânge poate duce la apariţia meningitei bacteriene. Dacă vorbim de meningită provocată de Listeria monocytogenes, aceasta afectează de regulă nou-născuţii, gravidele, vârstnicii sau persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Bacteria poate fi găsită în brânzeturi nepasteurizate. Ceea ce ar trebui să reţinem este că meningita bacteriană este contagioasă şi este cea mai periculoasă, tocmai pentru că se poate răspândi prin strănut sau tuse şi în cazul aceste forme se impune de urgenţă un tratament intraspitalicesc pentru că poate cauza daune permanente creierului sau altor părţi ale corpului, chiar şi decesul. Potrivit specialiştilor, factorii de risc în apariţia meningitei sunt nevaccinarea, vârsta, colectivitatea, sarcina, un sistem imunitar slăbit, dar şi brânzeturile nepasteurizate ori carnea insuficient preparată termic. “Este clar, eu recomand întotdeauna vaccinarea copiilor şi nu numai, atât cu vaccinurile din lista de la stat, cât şi a celorlalte vaccinuri opţionale care nu sunt în schema obligatorie decontată de stat. Ele nu fac altceva decât să ne protejeze, nu ne fac altceva şi e bine ca părinţii să nu stea pe gânduri “, a conchis directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro