Susanu vs. DNA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Fostul manager la SC “Insula Mare a Brăilei” acuzat de fapte de corupţie

Susanu vs. DNA

procurorii DNA Galaţi i-au pregătit o surpriză neplăcută afaceristului Ion Susanu, fost manager la SC “Insula Mare a Brăilei” şi al concernului “Braigal”, care a cochetat şi cu politica în anii trecuţi • este vorba despre trimiterea sa în judecată, acuzat fiind că ar fi obţinut fonduri nerambursabile pentru achiziţia de utilaje agricole, în baza unor documente false • Susanu Ion i-ar fi determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor, etc., documente care nu prea aveau legătură cu realitatea, susţin procurorii • inculpatul a reuşit obţinerea pe nedrept de la Agenţie a sumei de 815.295 lei • dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila • în trecut, Ion Susanu a fost anchetat în mai multe cauze penale, însă de fiecare dată a fost scos nevinovat • şi acum, Susanu îşi susţine nevinovăţia

 

Fonduri europene obţinute ilegal de omul de afaceri Ion Susanu, fost manager la SC “Insula Mare a Brăilei”. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au intrat pe fir şi au scos la iveală unele ilegalităţi comise pe linia fondurilor europene nerambursabile. Astfel, importante sume de bani, ce depăşesc 800.000 lei, ar fi fost încasate de o firmă controlată de omul de afaceri Susanu, banii fiind destinaţi achiziţiei de utilaje agricole. Procurorii au stabilit că documentele depuse la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) erau false. Procurorii DNA l-au trimis în faţa instanţei pe Ion Susanu. Dosarul a fost deja înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, acuzatul invocând însă şi unele excepţii în cauză. Contactat telefonic, Ion Susanu a susţinut că este nevinovat.

După cum se arată într-un comunicat de presă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Susanu Ion, la data faptei administrator în fapt al unei societăţi comerciale. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că, în perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind achiziţia de utilaje pentru prestări servicii în agricultură, inculpatul Susanu Ion, cu intenţie, i-a determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente false. Era vorba despre cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor, etc.. “Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea nedrept de la APDRP a 815.295,50 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arată procurorii anticorupţie. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului şi a popririi asupra mai multor bunuri imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpatului Susanu Ion. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Instanţa este cea care va decide mai departe.

 

Firma care a accesat fondurile era administrată de un nepot al lui Susanu

Într-o discuţie telefonică, Ion Susanu şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că a ajuns el pe lista acuzaţilor, deşi nu are vreo calitate în firma care a obţinut fondurile pentru utilaje, ci doar a semnat un proces verbal de recepţie a utilajelor. Ne-a spus că firma în cauză este Sc “Agrosus Servicii” SRL Lieşti, cea care a fost deţinută de un nepot de-al său, din localitatea Lieşti, judeţul Galaţi. Ne-a explicat că el a dat o mână de ajutor, întrucât este cunoscător în domeniul agriculturii, însă nu a comis vreo ilegalitate şi speră ca adevărul să iasă cât mai repede la iveală. “Este vorba despre proiectul unui nepot de-al meu, el a vândut proiectul acesta unui alt cetăţean, acela a băgat firma respectivă în faliment şi au început să fie controlate. Din trei oferte care erau, una a zis că este falsă, dar noi nu am pus nicio o ofertă. Nepotul meu este ţăran, agricultor. El a vrut să acceseze aceste fonduri. Şi am semnat şi eu acolo într-o comisie de recepţie, ne-a băgat pe toţi trei. Noi nu avem nicio vină dar asta este situaţia! Nepotul meu, care era administrator, şi cu soţia lui, asociat unic, au spus că nu ştiu legi, nu ştiu carte, nu ştiu agricultură, şi au zis că eu sunt de fapt cel care m-am ocupat. Eu am intrat nevinovat. La vârsta care o am, asta îmi trebuia! Acum n-am înţeles nici eu de ce procuroarea a decis aşa, că doar ofertele astea le-a pus firma de consultanţă! Nu mi-a cerut mie nimic, dacă îmi cerea oferte, eu aveam cunoştinţe, dădeam zeci de oferte. Am înţeles că s-a certat cel care a câştigat, cu ăsta, şi uite că am căzut toţi. Au zis că eu aveam notorietate. Firma nu era pe numele meu, eu am semnat doar un proces verbal de recepţie a utilajelor, şi zice că nu numai a utilajelor, ci şi a ofertelor. Dar noi am primit dosarul complet, închis, legal. Am convingerea că se va rezolva totul. Nepotul meu deţinea firma, soţia era asociat unic, era SC Agrosus Servicii SRL Lieşti. Procuroarea trebuie să stabilească adevărul. Cel care a cumpărat utilajele, am înţeles că a sustras exemplarul original de la oferta asta. Şi nefiind originalul, cică nu a putut să facă expertiza grafologică, comozi cum au fost... Oricum, am de gând să ies cu bine şi să nu iert ceea ce a făcut procurorul. Nu este normal să fiu eu acuzat. Sunt nevinovat. Nu am făcut vreun fals. Ce, eu nu puteam să apelez la John Deere să îmi facă o ofertă? Dar au făcut dosarul cap-coadă firma din Bucureşti - GBM, pe care îi cunoşteam oarecum, dar acum nu mai vor să recunoască că au pus ei. Eu sunt doar un semnatar, al treilea membru, fără nicio calitate în firmă, de ce m-a ales pe mine nu ştiu. Am fost membru în comisia de recepţie a utilajelor, figuram acolo. Parcă nu aş fi vrut să mai apară astfel de informaţii, au mai fost şi alte situaţii, dar dvs. decideţi cum credeţi că este mai bine”, a fost declaraţia lui Ion Susanu

Avocatul lui Ion Susanu, Bogdan Botea, ne-a contactat telefonic şi a venit cu informaţii suplimentare, acestea urmând a fi prezentate într-un alt material.

 

Susanu a mai fost anchetat în diverse cauze penale, cu ani în urmă

Nu este pentru prima dată când afaceristul Ion Susanu are probleme şi este luat la întrebări de organele de anchetă. În 2002, un alt dosar penal a fost deschis pe numele celui în cauză.

Poliţiştii de la Serviciul Economico-Financiar al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au efectuat o anchetă ce a durat şase luni, într-un dosar penal deschis pe numele lui Ion Susanu. Totul a început din iunie 2001, când, încasând subvenţii oferite de stat pentru producătorii de cereale, Ion Susanu a obţinut 762 milioane lei, folosindu-se de un certificat pe care anchetatorii l-au considerat “fictiv”. Poliţiştii au trimis dosarul la Parchet, acuzându-l pe Susanu de înşelăciune şi fals intelectual.

În ianuarie 2002, de la IPJ Brăila s-a comunicat faptul că lucrătorii de la “Economico-Financiar” au reuşit să documenteze şi să probeze “activitatea infracţională a numitului Susanu Ion, 60 de ani, atunci administrator al SC «Sess Trade» SRL Brăila”. Se preciza că, la data de 1 iunie 2001, Ion Susanu a depus la Primăria comunei Siliştea documentaţia pentru sprijinul de un milion de lei la hectar, anexând un certificat de calitate fictiv pentru sămânţa de floarea soarelui. În fapt, arătau anchetatorii, la începutul lui 2001, Susanu s-a prezentat la Primăria Siliştea, a subînchiriat 762 ha de pământ, pe care le-a cultivat cu floarea soarelui, după care, în iunie, a depus actele necesare pentru a primi de la stat milionul la hectar. La momentul respectiv, primarul din Siliştea, Ştefan Bălan, spunea că Susanu a concesionat vreo 700 de hectare, de la firma «Reen», care concesionase de la Primărie. Primarul nu a considerat că este vorba despre ceva suspect în acest caz, actele fiind trimise la Direcţia Agricolă.

Totuşi, firma “Reen”, de la care, conform spuselor primarului, Susanu a arendat terenul era, la data respectivă, asociată cu SC “Insula Mare a Brăilei”. Potrivit declaraţiilor poliţiştilor de la acel moment, pentru a putea să beneficieze de subvenţie, Susanu a prezentat un certificat de calitate fictiv, pentru sămânţa de floarea soarelui, achiziţionată de la SC «Agrouniversal» SA Bucureşti. Lui Ion Susanu i s-a întocmit atunci dosar de cercetare penală.

Contactat telefonic, în urma acuzaţiilor aduse de Poliţie în 2002, Ion Susanu a declarat că nu era nimic fictiv, totul fiind corect.

Ex-director al “Braigal” şi al SC IMB SA, Susanu a fost, în perioada 1993-1999, anchetat în mai multe cauze penale. La acea vreme, a fost acuzat, pe rând, de gestiune frauduloasă, fals sub semnătură privată şi chiar de subminarea economiei naţionale. Susanu a fost trimis în mai multe rânduri în faţa instanţelor de judecată, de notorietate fiind aşa-numitele dosare “Moşierii” - privind decapitalizarea SC IMB cu 1.245 ha de teren - şi “Locuinţele Directorilor” - în care Susanu era cap de afiş pentru infracţiunile de fals în acte şi fals sub semnătură privată, fiind în joc miliarde de lei. Dosarele s-au tot plimbat, între Poliţie-Parchet-Judecătorie. În martie 1998, Judecătoria Brăila l-a achitat pe Susanu, pentru unul dintre cele mai grele dosare. Apoi, pe rând, Susanu a fost achitat şi de celelalte acuzaţii, judecătorii ajungând, în final, la concluzia că infracţiunile nu există.

 

În 2008, Ion Susanu a candidat din partea PNL pentru Senat

Membru PNL şi la acest moment, Ion Susanu a cochetat şi în trecut cu politica, în noiembrie 2008, fiind candidatul PNL din Colegiul I pentru Senat. Acesta spunea la vremea respectivă că îşi dorea să candideze tocmai pentru a le oferi brăilenilor o alternativă la parlamentarii de până atunci, care îşi apărau numai interesele personale şi pe cele ale clientelei politice. Susanu promitea celor care îl vor vota că nu va fi un parlamentar din cei bogaţi şi cu atât mai puţin unul obedient oamenilor bogaţi, ci va fi unul în serviciul tuturor cetăţenilor. El mai spunea că îşi va pune experienţa în domeniul agriculturii în slujba brăilenilor, deoarece se săturase să vadă cum în acest domeniu sunt scoase pe bandă rulantă legi proaste. El vorbea atunci despre investiţii majore pe mai multe sectoare, tocmai pentru a veni în ajutorul brăilenilor.

Referitor la proiectele pe care le avea pentru colegiul în care candida, Susanu se gândise, în 2008, că ar fi necesară infiinţarea unei universităţi. De asemenea, se vorbea despre atragerea unor fonduri pentru amenajarea Parcului Monument, ba chiar înfiinţarea unui parc industrial, păstrând specificul avut de către Combinatul Chimic Brăila, pe amplasamentul acestuia ca port industrial la Dunare, la Chiscani. Candidatul liberal avea planuri şi pentru zona rurală.

Absolvent al facultăţii de Agricultură - Institutul Agronomic “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Ion Susanu a profesat ca inginer agronom, şef fermă, inginer şef, director tehnic la mai multe întreprinderi agricole de stat apoi a activat ca director general al Fabricii de Conserve Zagna - Vădeni, iar până în 1986 a condus Direcţia Generală pentru Agricultură a judeţului Brăila. Din 1990 şi până în 1997, a fost manager la SC “Insula Mare a Brăilei” şi al concernului “Braigal”. După 1997, a avut numai activităţi private. În ce priveşte activitatea politică, Ion Susanu a candidat în 1996 la Primăria municipiului Brăila din partea fostului PDSR, iar din 2004 este membru al PNL Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro