* luna trecută, magistrații Tribunalului Galați l-au condamnat pe Ion Susanu, fost manager la SC “Insula Mare a Brăilei” și al concernului Braigal, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru infracțiuni de corupție * s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe * Susanu, care în trecut a cochetat și cu politica, a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că ar fi obținut fonduri nerambursabile pentru achiziția de utilaje agricole, în baza unor documente false * Ion Susanu susține că este nevinovat * în cauză a fost formulat deja apel împotriva sentinței primei instanțe
Condamnare pentru fostul manager al SC “IMB”și al concernului Braigal acuzat de fapte de corupție. Ion Susanu a primit o pedeapsă de aproape 3 ani închisoare la Tribunalul Galați, însă soluția nu este definitivă. În cauză a fost formulat deja apel, după cum se arată pe site-ul instanței, atât de către inculpat, cât și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Galați. Omul de afaceri brăilean, care în trecut a cochetat și cu politica, a fost acuzat de procurorii anticorupție că ar fi obținut fonduri nerambursabile pentru achiziția de utilaje agricole, în baza unor documente false. Susanu i-ar fi determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Ruralăși Pescuit (APDRP) cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor etc., documente care nu prea aveau legătură cu realitatea, susțin procurorii. Inculpatul ar fi reușit obținerea pe nedrept de la Agenție a sumei de 815.295 lei. În 2018, procurorii DNA Galați au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Susanu, iar la instanță au fost respinse cererile și excepțiile formulate de inculpat, prin apărător, prin care acesta contesta legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriu, a administrării probelor administrate și a efectuării actelor de urmărire penală, ca fiind nefondate. În toamna anului 2018 s-a dat startul procesului la Tribunalul Galați, asta după ce la instanța din Brăila s-a declinat competența de judecare a cauzei.
Decizia primei instanțe: 2 ani și 6 luni închisoare
După cum se arată pe site- ul Tribunalului Galați, judecătorii l-au condamnat pe inculpatul Susanu Ion la o pedeapsă de doi ani și șase luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 Cod penal pe o durată de trei ani după executarea pedepsei principale pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Magistrații arată că faptele sunt prevăzute de art. 52 al. 3 Cod penal raportat la art. 18 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 al. 1 Cod penal. “Conform art. 91 alin. 1 lit. a din Codul penal în referire la art. 92 al. 1 din Codul penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe. Conform art. 93 al. 1 din Codul penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte măsuri de supraveghere (...) inculpatul Susanu Ion să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanței. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Susanu Ion să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei municipiului Brăila sau la Liceul Tehnologic «Gh. K. Constantinescu» Brăila. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b și g din Codul penal, pedeapsă care se suspendă pe durata executării pedepsei sub supraveghere. Obligă inculpatul Susanu Ion să plătească părții civile Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) București suma de 815.296,50 lei cu titlu de despăgubiri civile cu dobânzi și accesorii aferente până la data achitării integrale a debitului, sumă ce a fost obținută pe nedrept pentru SC AGROSUS SERVICII SRL. Menține măsurile asiguratorii a sechestrului și a popririi instituite prin ordonanța nr. 48/P/2015 din 22.06.2018 asupra bunurilor imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului. Obligă inculpatul la plata sumei de 6.198 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (faza de urmărire penală și faza de judecată). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este soluția pronunțată în ședința publică din 16 iulie la Tribunalul Galați.
Acuzațiile procurorilor anticorupție: fonduri europene obținute ilegal
După cum au arătat anchetatorii, importante sume de bani, ce depășesc 800.000 lei, ar fi fost încasate de o firmă controlată de omul de afaceri Susanu, banii fiind destinați achiziției de utilaje agricole. Procurorii au stabilit că documentele depuse la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) erau false. Procurorii DNA l-au trimis în fața instanței pe Ion Susanu, în 2018. Contactat telefonic, Ion Susanu a susținut că este nevinovat.
Într-un comunicat de presă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați arătau că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Susanu Ion, la data faptei administrator în fapt al unei societăți comerciale. Acesta era acuzat de săvârșirea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. “În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: în perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind achiziția de utilaje pentru prestări servicii în agricultură, inculpatul Susanu Ion, cu intenție, i-a determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente false (cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor, etc.). Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de la APDRP a 815.295,50 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arătau procurorii anticorupție. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului și a popririi asupra mai multor bunuri imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Susanu Ion. Dosarul a fost trimis la instanță.
Nemulțumirea lui Susanu
După ce s-a dispus trimiterea în judecată, într-o discuție telefonică, Ion Susanu și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că a ajuns el pe lista acuzaților, deși nu are vreo calitate în firma care a obținut fondurile pentru utilaje, ci doar a semnat un proces verbal de recepție a utilajelor. Ne-a spus că firma în cauză este Sc “Agrosus Servicii” SRL Liești, cea care a fost deținută de un nepot de-al său, din localitatea Liești, județul Galați. Ne-a explicat că el a dat o mână de ajutor, întrucât este cunoscător în domeniul agriculturii, însă nu a comis vreo ilegalitate și spera ca adevărul să iasă cât mai repede la iveală. “Este vorba despre proiectul unui nepot de-al meu, el a vândut proiectul acesta unui alt cetățean, acela a băgat firma respectivă în faliment și au început să fie controlate. Din trei oferte care erau, una a zis că este falsă, dar noi nu am pus nicio o ofertă. Nepotul meu este țăran, agricultor. El a vrut să acceseze aceste fonduri. Și am semnat și eu acolo într-o comisie de recepție, ne-a băgat pe toți trei. Noi nu avem nicio vină dar asta este situația! Nepotul meu, care era administrator, și cu soția lui, asociat unic, au spus că nu știu legi, nu știu carte, nu știu agricultură, și au zis că eu sunt de fapt cel care m-am ocupat. Eu am intrat nevinovat. La vârsta pe care o am, asta îmi trebuia! Acum n-am înțeles nici eu de ce procuroarea a decis așa, că doar ofertele astea le-a pus firma de consultanță! Nu mi-a cerut mie nimic, dacă îmi cerea oferte, eu aveam cunoștințe, dădeam zeci de oferte. Am înțeles că s-a certat cel care a câștigat, cu ăsta, și uite că am căzut toți. Au zis că eu aveam notorietate. Firma nu era pe numele meu, eu am semnat doar un proces verbal de recepție a utilajelor, și zice că nu numai a utilajelor, ci și a ofertelor. Dar noi am primit dosarul complet, închis, legal. Am convingerea că se va rezolva totul. Nepotul meu deținea firma, soția era asociat unic, era SC Agrosus Servicii SRL Liești. Procuroarea trebuie să stabilească adevărul. Cel care a cumpărat utilajele, am înțeles că a sustras exemplarul original de la oferta asta. Și nefiind originalul, cică nu a putut să facă expertiza grafologică, comozi cum au fost... Oricum, am de gând să ies cu bine și să nu iert ceea ce a făcut procurorul. Nu este normal să fiu eu acuzat. Sunt nevinovat. Nu am făcut vreun fals. Ce, eu nu puteam să apelez la John Deere săî mi facă o ofertă? Dar au făcut dosarul cap-coadă firma din București - GBM, pe care îi cunoșteam oarecum, dar acum nu mai vor să recunoască că au pus ei. Eu sunt doar un semnatar, al treilea membru, fără nicio calitate în firmă, de ce m-a ales pe mine nu știu. Am fost membru în comisia de recepție a utilajelor, figuram acolo”, a fost declarația lui Ion Susanu.
Ex-director al concernului “Braigal” și al SC IMB SA, Susanu a fost, în perioada 1993-1999, anchetat în mai multe cauze penale. La acea vreme, a fost acuzat, pe rând, de gestiune frauduloasă, fals sub semnătură privată și chiar de subminarea economiei naționale. Susanu a fost trimis în mai multe rânduri în fața instanțelor de judecată, de notorietate fiind așa-numitele dosare “Moșierii” - privind decapitalizarea SC IMB cu 1.245 ha de teren - și “Locuințele Directorilor” - în care Susanu era cap de afiș pentru infracțiunile de fals în acte și fals sub semnătură privată, fiind în joc miliarde de lei. Dosarele s-au tot plimbat, între Poliție-Parchet-Judecătorie. În martie 1998, Judecătoria Brăila l-a achitat pe Susanu, pentru unul dintre cele mai grele dosare. Apoi, pe rând, Susanu a fost achitat și de celelalte acuzații, judecătorii ajungând, în final, la concluzia că infracțiunile practic nu există.
În 2008, Ion Susanu a candidat din partea PNL pentru Senat
Membru PNL, Ion Susanu a cochetat și în trecut cu politica, în noiembrie 2008, fiind candidatul PNL din Colegiul I pentru Senat. Acesta spunea la vremea respectivă că își dorea să candideze tocmai pentru a le oferi brăilenilor o alternativă la parlamentarii de până atunci, care își apărau numai interesele personale și pe cele ale clientelei politice. Susanu promitea celor care îl vor vota că nu va fi un parlamentar din cei bogați și cu atât mai puțin unul obedient oamenilor bogați, ci va fi unul în serviciul tuturor cetățenilor. El mai spunea că își va pune experiența în domeniul agriculturii în slujba brăilenilor, deoarece se săturase să vadă cum în acest domeniu sunt scoase pe bandă rulantă legi proaste. El vorbea atunci despre investiții majore pe mai multe sectoare, tocmai pentru a veni în ajutorul brăilenilor.
Referitor la proiectele pe care le avea pentru colegiul în care candida, Susanu se gândise, în 2008, că ar fi necesară înființarea unei universități. De asemenea, se vorbea despre atragerea unor fonduri pentru amenajarea Parcului Monument, ba chiar înființarea unui parc industrial, păstrând specificul avut de către Combinatul Chimic Brăila, pe amplasamentul acestuia ca port industrial la Dunare, la Chiscani. Candidatul liberal avea planuri și pentru zona rurală.
Absolvent al facultății de Agricultură- Institutul Agronomic “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Ion Susanu a profesat ca inginer agronom, șef fermă, inginer șef, director tehnic la mai multe întreprinderi agricole de stat apoi a activat ca director general al Fabricii de Conserve Zagna - Vădeni, iar până în 1986 a condus Direcția Generală pentru Agricultură a județului Brăila. Din 1990 și până în 1997, a fost manager la SC “Insula Mare a Brăilei” și al concernului “Braigal”. După 1997, a avut numai activități private. În ce privește activitatea politică, Ion Susanu a candidat în 1996 la Primăria municipiului Brăila din partea fostului PDSR, iar din 2004 este membru al PNL Brăila.