• miercuri dimineaţă, a ajuns la redacţie o sesizare din partea unor angajaţi ai Spitalului Judeţean, care se plâng că unitatea sanitară a rămas fără dioxid de carbon, gaz medical folosit la intervenţiile chirurgicale laparoscopice • operaţiile s-ar fi făcut, miercuri, cu ajutorul instalaţiei vechi, care încă mai avea un tub cu acest gaz • pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean a infirmat, miercuri seară, spunând că dioxidul de carbon nu a lipsit niciun moment din sălile de operaţii, iar achiziţia pentru noi butelii a fost demarată încă de marţi
Situaţie incertă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, mai exact la Blocul Operator. Potrivit unor surse din rândul angajaţilor, marţi, spitalul ar fi rămas fără dioxid de carbon, un gaz medicinal folosit la operaţiile de laparoscopie, iar întreaga activitate ar fi fost dată peste cap de acest deficit. Ca soluţie de avarie, toate intervenţiile chirurgicale laparoscopice ar fi fost reprogramate pentru ziua de miercuri, într-o singură sală a blocului operator, iar medicii ar fi folosit instalaţia veche, pentru că mai avea un tub cu dioxid de carbon.
“Spitalul Judeţean a rămas fără dioxid de carbon, un gaz medical, necesar operaţiilor de laparoscopie. Din acest motiv, operaţiile au fost reprogramate la o singură sală de operaţii, unde se foloseşte instalaţia veche de laparoscopie a spitalului, care are un tub de dioxid de carbon lângă ea. Este singurul tub care a mai rămas cu ceva dioxid de carbon în el. Pentru faptul că instalaţia de gaze medicinale a spitalului şi a noului bloc operator a rămas fără dioxid de carbon, conducerea dă vina pe faptul că nu s-au făcut la timp referate de a se achiziţiona dioxid de carbon. Se pare că vinovaţi ar fi cei de la achiziţii şi cei care coordonează blocul operator, dar din surse se spune că s-a amânat achiziţia de dioxid de carbon din cauză că nu sunt bani. Din cauza asta, pacienţii au fost reprogramaţi, pentru că se operează cu un singur aparat”, aşa sună sesizarea care a sosit la redacţie, miercuri dimineaţă.
Managerul SJU Brăila nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de miercuri pentru a confirma sau infirma aceste informaţii. Abia în jurul orei 18.00, am primit un punct de vedere oficial din partea unităţii sanitare, prin purtătorul de cuvânt, dr. Alina Neacşu, care este şi director medical. Potrivit acesteia, deja achiziţia de butelii de dioxid de carbon a fost demarată încă de marţi, iar gazul medical a existat tot timpul în unitatea spitalicească. “Avem rezerve de dioxid de carbon şi, ca să nu rămânem fără niciun fel de rezervă, am comandat ieri (marţi – n.r.) butelii de dioxid de carbon. Astăzi (miercuri – n.r.) s-a operat cu buteliile care sunt. De ieri (marţi – n.r.) ştim problema asta, de ieri (marţi – n.r.) s-au comandat. Sunt două săli, sala 3 şi sala 4, care fac intervenţii laparoscopice. În sala 1 există un dispozitiv special care cuplează la fluidele medicale din noul bloc operator, iar în sala 4 se folosesc buteliile de dioxid de carbon, pentru că acolo sunt folosite mai puţin, urmând să fie achiziţionat un dispozitiv care face legătura cu fluidele medicale, numai că ăla nu a venit încă de la firmă, dar e deja comandat”, ne-a declarat dr. Neacşu.
Chiriac: «Spitalul are bani!»
Această variantă a spitalului este susţinută şi de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, în subordinea căruia se află unitatea. “Problema e rezolvată, se achiziţionează butelia de dioxid de carbon şi suntem în parametri normal. Sunt lucruri normale în viaţa unui spital. Se mai termină unele, dar trebuie să fie mai atenţi să le achiziţioneze cât mai rapid, ca să nu mai existe niciun fel de probleme. Nu ştiu a cui e vina, a aprovizionării, a celor care trebuia să facă referate, nu trebuie să găsim vinovaţi, ci să căutăm soluţii. Normal că spitalul are bani!”, ne-a declarat Chiriac.
Am trimis solicitare către SJU, pentru a afla dacă spitalul are, într-adevăr, deficit financiar, însă ni s-a răspuns, prompt, că “în acest moment – 7 decembrie 2017, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila nu se confruntă cu deficit financiar”, mail-ul fiind semnat de managerul dr. Delia Râşnoveanu.