Mergi la conţinutul principal

Surse administrative: Firma «Midanne» avea autorizație de construire pentru Bazinul Olimpic de Înot

* după ce directorul general al Midanne Invest Grup București,  Dan Nechifor, a declarat că toate problemele privind întârzierile de la Bazinul Olimpic au apărut pentru că CNI nu a prelungit autorizația de construcție pe șantierul de la Brăila, am încercat să verificăm informația * surse administrative ne-au transmis că nu era nevoie de prelungirea autorizației, deoarece pe perioada stării de alertă acestea nu expiră * contactat din nou, constructorul s-a cam încurcat în declarații

 

Situație din ce în ce mai complicată în legătură cu problemele apărute la nivelul Bazinului Olimpic de Înot din Brăila. Potrivit unor surse administrative, reprezentanții Midanne nu ar avea dreptate când spun că nu au mai putut continua lucrările deoarece nu le-a fost prelungită autorizația de construire. Și asta dintr-un motiv foarte simplu: în România este stare de alertă și în acest context legea prevede că autorizațiile de construire nu expiră. Mai exact, după ce directorul general al Midanne Invest Grup București, Dan Nechifor, a explicat că toate problemele privind întârzierile de la Bazinul Olimpic au apărut pentru că Compania Națională de Ivestiții (CNI) nu a mai prelungit autorizația de construcție pe șantierul de la Brăila, am încercat să verificăm informația. Ieri, surse administrative de încredere, ne-au transmis că nu era nevoie de prelungirea autorizației.

Potrivit acestora, Autorizația de Construire nr. 481 a societății Midanne pentru șantierul de la Bazinul Olimpic este încă valabilă. Mai exact, aceasta a fost emisă în data de 11 iunie 2019 cu o valabilitate de 12 luni și pentru o durată de execuție de 24 de luni. Astfel, chiar dacă nu s-a purces la prelungirea acesteia, documentul era valabil, deoarece se afla sub incidența Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Cu alte cuvinte, pe perioada stării de alertă valabilitatea acesteia s-a prelungit automat. Pentru că, așa cum se știe, România a intrat în stare de urgență pe 16 martie 2020, după care a trecut la starea de alertă din 15 mai 2020, situație care a fost prelungită lună de lună, până în prezent.

Reamintim că, în urma unei vizite făcute luna trecută pe șantierul Bazinului Olimpic de Înot la Brăila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, s-a arătat total nemulțumit de faptul că nu a găsit niciun muncitor la fața locului. Acesta a amenințat atunci că are de gând să rezilieze contractul cu firma care a contractat lucrările, dacă într-o lună de zile nu se mobilizează. Din păcate, șantierul a rămas la fel de pustiu până în prezent, astfel că ministrul a trecut de la vorbe la fapte. Dan Nechifor, directorul general al firmei de construcție Midanne Invest Grup București le-a confirmat redactorilor ”Obiectiv - Vocea Brăilei” că pe 17 august, a primit o adresă de la Compania Națională de Ivestiții, în care a fost înștiințat despre rezilierea contractului. Numai că acesta a acuzat la rândul său că tocmai CNI se face vinovată de ”acea slabă mobilizare”, pentru că nu a mai prelungit autorizația de construcție pe șantierul de la Brăila. În consecință, patronul Midanne ne-a transmis că are în plan să acționeze în instanță CNI. Cu alte cuvinte, totul se va bloca până când lucrurile vor fi tranșate, moment în care se va organiza o nouă licitație, iar o firmă de construcție va prelua ștafeta și va continua ceea ce deja s-a realizat la bazin.

 

Constructor: ”Nu știu, că nu e treaba mea asta oricum, este treaba beneficiarului”

Contactat telefonic și întrebat dacă avea cunoștință despre faptul că autorizația de construcție s-a prelungit automat în pandemie, în baza Legii 55/2020, directorul general al Midanne Invest Grup București a răspuns că ”nu știe”. Știa în schimb că autorizația are valabilitate 12 luni și că se poate prelungi până la 24 de luni, iar în cazul acestui contract termenul limită era 11.06.2021. ”Autorizația a fost emisă la 11.06.2019 și avea valabilitate un an și durata de execuție de 24 de luni. În termenul de valabilitate de 12 luni poți să începi lucrarea când vrei tu, după ce anunți la Inspectorat că începi lucrarea și atunci termenul se duce la 24 de luni. Eu după 11 iunie nu mai am autorizație de contrucție. Deci autorizația este valabilă 1 an și se poate prelungi până la 2 ani. După acești 2 ani, se întocmește altă autorizație.  (...) Acum că se prelungește automat autorizația, nu știu, că nu e treaba mea asta oricum, este treaba beneficiarului, adică a CNI. În mod firesc, termenul de contract pentru care am depus scrisoarea de garanție, după cum s-a convenit, trebuia să fie 30 Decembrie 2021. Acum pregătim   și   noi   niște   răspunsuri,   cu   avocații”, a declarat șeful firmei de construcții din capitală, Dan Nechifor. Întrebat cum a procedat, în pandemie, pe alte șantiere, unde acesta are alte proiecte în derulare, la expirarea autorizației de     construcție, șeful Middane a evitat totuși să răspundă dacă a întrerupt sau nu activitatea.

Din păcate, acum singura certitudine este că proiectul bazinului olimpic de înot de la Brăila s-a blocat în urma demarării procedurii de reziliere a contractului anunțată de CNI. Rămâne de văzut ce firme vor apărea în peisaj, dar mai ales, când...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro