* specialiștii Secției Arheologie a Muzeului Brăilei "Carol I" supraveghează, în prezent, lucrările la sensul giratoriu ce leagă Drumul Expres Brăila-Galați cu Podul peste Dunăre, Calea Galați , Centura Brăilei și drumul către Baldovinești
O echipă formată din managerul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", conf. dr. Costin Croitoru, Viorel Stoian (arheolog), Vasile Vernescu (conservator) și Vasile Mocanu s-a deplasat, săptămâna trecută, în zona șantierului de la Podul suspendat peste Dunăre. Arheologii execută supravegherea arheologică a lucrărilor care se desfășoară, în prezent, la sensul giratoriu care leagă Drumul Expres Brăila-Galați cu Podul suspendat peste Dunăre, extremitatea Căii Galați, Centura Brăilei și drumul care duce în localitatea Baldovinești.
La jumătatea lunii trecute, o altă echipă a muzeului, formată din dr. Stănică Pandrea (șef Secție Arheologie), Mirela Vernescu (arheolog), Viorel Stoian (arheolog), Vasile Vernescu (arheolog) și Titi Mucuță au fost prezenți în zona marelui șantier amplasat în proximitatea orașului, pentru a supraveghea lucrările la nodul rutier ce leagă Drumul Expres Brăila-Galați cu Podul suspendat și arterele enumerate mai sus.
Precizăm că lucrările în apropierea siturilor arheologice sau a zonelor protejate se efectuează numai cu avizul Ministerului Culturii, respectiv a Autorizației de supraveghere/cercetare preventivă și notificarea executantului lucrării de către Secția Arheologie a Muzeului Brăilei "Carol I".
Documente necesare pentru serviciile de supraveghere sau cercetare arheologică preventivă: cerere pentru obținerea Acordului de disponibilitate/ Încheierea unui contract de supraveghere sau cercetare arheologică; avizul Direcției de Cultură din care să rezulte condiția impusă: cercetare arheologică preventivă sau supraveghere arheologică; planul de amplasament sau planul de încadrare în zonă al imobilului/obiectivului asupra căruia se intervine; plan de delimitare (ridicarea topografică cu tabelul de coordonate în sistem de proiecție STEREO 70) a obiectivului ce va fi afectat de proiect; memoriul tehnic cu Planul de situație și Studiu geotehnic din care să rezulte intervențiile ce urmează a fi făcute și termenul estimativ de efectuare - necesare pentru întocmirea devizului de cheltuieli.
Documentele mai sus menționate împreună cu Proiectul de cercetare întocmit de un arheolog vor fi trimise, de către Secția Arheologie a MBR, Ministerului Culturii - Direcția Patrimoniului Național, în vederea emiterii Autorizației de cercetare sau supraveghere arheologică. Executantul lucrărilor va fi notificat în scris sau telefonic cu privire la eliberarea Autorizației de către Ministerul Culturii - Direcția Patrimoniului Național (din momentul depunerii actelor în minim 30 de zile calendaristice). El va putea începe lucrările pentru care solicită expertiză arheologică doar după obținerea, de către Muzeul Brăilei "Carol I", a Autorizației de supraveghere/cercetare preventivă.