Supraimpozitarea, primele roade | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și clădirile neîngrijite

Supraimpozitarea, primele roade

* măsura adoptată de Primăria Municipiului Brăila încă din 2020 privind supraimpozitarea cu 500% a clădirilor și terenurilor ce au un aspect neîngrijit începe să dea rezultate din ce în ce mai vizibile * tot mai mulți proprietari, în special din Centrul Istoric, caută să vândă, se conformează și încearcă să schimbe măcar fața clădirilor sau să curețe terenuri ce erau pline de gunoaie până mai ieri * de la începutul anului, consilierii municipali au aprobat 10 hotărâri privind încetarea supraimpozitării * pentru șase discutăm despre îndreptarea situației, iar pentru alte patru, de erori strecurate la momentul verificărilor în teren * există și exemple pozitive: pentru clădirea de pe Bulevardul Panait Istrati nr. 1 s-a luat și măsura scutirii de la plata impozitului pentru trei ani

 

Încet-încet, tot mai multe clădiri din Centrul Istoric al Brăilei încep să își schimbe aspectul neîngrijit, iar principalul factor ce a determinat această implicare a proprietarilor este, fără îndoială, măsura adoptată de Administrația Marian Dragomir privind supraimpozitarea cu 500% în cazul imobilelor lăsate de izbeliște. Așa cum am anunțat și în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, o parte dintre cei care dețin clădiri în Centrul Istoric deja încearcă să le vândă unor proprietari care își permit să le repare, în timp ce alții s-au conformat și au început să ia măsuri, chiar dacă vorbim în unele cazuri doar despre o simplă văruire a fațadei, așa cum s-a întâmplat cu Casa Bolehover, unul dintre cele mai frumoase imobile de pe Strada Regală. Cert este că deja se văd o serie de clădiri din oraș la care proprietarii au demarat astfel de lucrări pentru a le schimba aspectul sau care chiar au fost scoase cu totul din mizeria ce le înconjura până nu demult. Ca o dovadă în plus că lucrurile au început să se miște în direcția bună sunt o serie de proiecte de hotărâri aprobate de la începutul anului de către consilierii municipali, prin care s-a renunțat la măsura supraimpozitării clădirilor și terenurilor cu aspect neîngrijit. Mai precis, un asemenea caz a existat și în ultima ședință ordinară a CLM Brăila din decembrie 2021, dar și în ședința ordinară din luna februarie, într-una dintre cele două ședințe CLM din luna martie, precum și în cea din aprilie. În total, au fost aprobate 10 proiecte prin care s-a luat decizia încetării hotărârilor mai vechi de supraimpozitare cu 500%. Totuși trebuie precizat că pentru șase dintre aceste cazuri discutăm despre îndreptarea efectivă a situației, iar pentru alte patru, despre erori strecurate la momentul verificărilor în teren de către polițiștii locali. Mai exact, măsura s-a aplicat altor proprietari decât ar fi trebuit, iar situația a fost corectată ulterior. Însă există și un caz unde proprietarii clădirii de pe Bulevardul Panait Istrati nr. 1 (o societate și două persoane fizice), nu numai că au scăpat de supraimpozitare ca urmare a lucrărilor efectuate asupra imobilului, însă au fost și scutiți de la plata impozitului pentru următorii trei ani.

Chiar și așa, mai rămân încă foarte multe situații unde încă nu s-au luat măsuri de îndreptare. Așa cum am anunțat încă de la vremea respectivă, în luna decembrie 2020, aleșii au aprobat pentru prima oară 63 astfel de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% în cazul clădirilor și terenurilor lăsate în voia sorții. Rețeta s-a repetat și în ultima ședință ordinară a CLM Brăila din luna decembrie 2021, de această dată fiind vorba despre 44 de astfel de hotărâri.

 

Cine a scăpat de supraimpozitare

După supraimpozitările aprobate inițial în 2020, pe tot parcursul anului următor au fost supuse votului consilierilor, punctual, o serie de proiecte ce au vizat stoparea acestei măsuri, din varii motive. După aprobarea celei de-a doua tranșe de clădiri și terenuri neîngrijite ce sunt supraimpozitate în acest an, primul astfel de caz, în care proprietarul a luat măsuri, a fost anunțat chiar la respectiva ședință ordinară de CLM din decembrie 2021. Atunci un proiect a fost retras de pe ordinea de zi. Era vorba despre un teren neîngrijit situat pe Bulevardul Panait Istrati nr. 37, unde, potrivit secretarului general al municipiului, Ion Drăgan, proprietarul s-a conformat. În urma unui control al polițiștilor locali în zonă, care au observat că situația a fost remediată, primarul Marian Dragomir a luat deciza de a renunța la inițierea respectivului proiect.

În luna februarie 2022, consilierii municipali au revenit asupra unei decizii de majorare cu 500% a impozitului pentru un teren situat pe Str. Împăratul Traian nr. 32, după ce polițiștii locali au făcut verificări și au constatat că proprietarul (societatea ”Tesaurum Development Property Management SRL”) a efectuat lucrări de salubrizare și de refacere a gardului împrejmuitor.

În luna martie, consilierii au aprobat încetarea supraimpozitărilor pentru alte cinci locații din oraș, dintre care două proiecte adoptate pentru că proprietarii au luat măsuri și alte trei, deoarece s-au produs anumite erori iar hotărârile de majorare a impozitului au vizat alți proprietari decât ar fi trebuit. În prima situație se regăsește o clădire de pe Bulevardul Panait Istrati nr. 5, unde proprietarul a început executarea unor lucrări de întreținere a fațadei, precum și o clădire de pe Str. Sergent Tătaru nr. 8, unde, de asemenea, au fost luate măsuri de îndreptare a problemelor. Cât despre o clădire situată pe Str. Mărășești nr. 17, aici Poliția Locală notificase proprietarul greșit și când acesta a anunțat faptul că altcuiva îi aparține respectiva clădire, s-a anulat hotărârea supraimpozitării. Tot în ședința respectivă s-a decis încetarea supraimpozitării unui teren de pe Str. Vadul Schelei nr. 18. Și aici se aplicase supraimpozitarea în mod eronat pe numele altui proprietar. Persoana a semnalat situația polițiștilor locali și aceștia au confirmat că proprietatea ce ar fi trebuit supraimpozitată aparține fostei societăți ”Demopan” SA și se află la adresa Str. Vadul Schelei nr. 16, fiind învecinată cu cea pentru care se stabilise măsura supraimpozitării.

Și la o clădire situată tot pe Str. Vadul Schelei nr. 19 avem de-a face cu o altă încurcătură. Potrivit raportului proiectului, SC Bianca Star SRL, societatea care figura în acte ca proprietar al imobilului, a notificat Poliția Locală că proprietatea pe care o deține este renovată de mult timp și că la adresa Str. Vadul Schelei nr. 19 sunt mai multe corpuri de clădiri degradate, dar care aparțin fostei SC Traian SA. Se pare că această societate a încheiat un act de vânzare-cumpărare în 2004 pentru o parte din clădire cu societatea condusă de consilierul municipal PSD Brăila, Sorin Boșneag, actuala SC Unita Turism Holding SA. Potrivit datelor obținute de polițiști, "Unita Turism" figurează în evidența fiscală cu imobilul de la Str. Vadul Schelei nr. 17 (actualmente Vadul Schelei nr. 19), astfel că s-a luat decizia anulării supraimpozitării inițiale și probabil că vor începe procedurile de această dată vizat fiind proprietarul corect. Interesant de precizat ar fi totuși că Boșneag a participat la lucrările ședinței ordinare a CLM Brăila din decembrie 2021 când s-a votat prima dată majorarea impozitului pentru clădirea de pe Str. Vadul Schelei nr. 19. De asemenea, situația s-a repetat în ședința din martie 2022, când s-a votat încetarea supraimpozitării, deși de această dată ședința s-a desfășurat în sala de la CUP Dunărea, iar Boșneag a participat prin aplicația Zoom. În niciunul dintre aceste cazuri social-democratul nu a explicat în vreun fel situația la momentul dezbaterilor proiectelor.

În ședința din luna aprilie a CLM Brăila au urmat alte patru asemenea situații. Două dintre ele au vizat o clădire de pe Str. Panait Istrati nr. 1, unde majorarea impozitului cu 500% a fost eliminată ca urmare a lucrărilor de reabilitare efectuate, dar și scutirea de la plata impozitului pentru trei ani, începând cu 2023. Aici sunt doi proprietari pentru care s-a aplicat aceeași măsură: societatea Anastasia Trade SRL și alte două persoane fizice. Pentru acest imobil supraimpozitarea fusese aprobată încă din 2020. Un alt caz este legat de o clădire de pe Bulevardul Al. I. Cuza nr. 186, unde, în urma verificărilor în teren, polițiștii locali au confirmat că imobilul urmează să intre în reparații. Primăria chiar a emis și o autorizație de construire, context în care s-a renunțat la supraimpozitare. Totodată, pentru un teren situat pe Str. Danubiului nr 13A, unde reprezentanții municipalității au obținut confirmarea că a fost igienizat.

De precizat că o altă eroare materială privind o astfel de hotărâre de supraimpozitare a fost îndreptată în luna ianuarie, numele proprietarului clădirii de pe Str. Cetății nr. 14, fusese notat greșit în hotărârea din decembrie 2021.

 

Ce clădiri și terenuri sunt supraimpozitate în 2022

Cu excepția clădirilor și terenurilor unde s-a renunțat ulterior la măsura majorării impozitului cu 500%, în luna decembrie, consilierii municipali au aprobat o serie de astfel de proiecte, dintre care 34 sunt încă valabile. Este vorba despre: o clădire situată pe Bd. Al. I. Cuza nr. 15 (proprietar - persoană fizică); una pe Bd. Al. I. Cuza nr. 162 (proprietar - persoană fizică); clădire pe Bd. Al. I. Cuza nr. 168 (proprietar - persoană fizică); clădire Bd. Al. I. Cuza nr. 168 (proprietar - persoană fizică); clădire Bd. Al. I. Cuza nr. 186 (proprietari - persoane fizice); clădire Bd. Al. I. Cuza nr. 198 (proprietar - persoană fizică); clădire Bd. Al. I. Cuza nr. 244 bis (proprietar - persoană fizică); clădire pe Str. Cetății nr. 9 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Cetății nr. 14 (proprietari - persoane fizice); clădire Str. Cetății nr. 37 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Citadelei nr. 22 (proprietar - persoană fizică); teren Str. Danubiului nr. 13A (proprietari - persoane fizice); teren pe Str. Danubiului nr. 13B (proprietar - societatea Real Consulting SA); clădire Str. Dimitrie Bolintineanu nr. 9 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Dimitrie Bolintineanu tot nr. 9 (alt proprietar - persoană fizică); teren Str. Dimitrie Bolintineanu nr. 10 (proprietar - persoană fizică); teren Str. Fortificației nr. 2, lot I (proprietar - societatea Sun Aviation Suport SRL); clădire Str. Fortificației nr. 4 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Fortificației nr. 7 (proprietari - persoane fizice); clădire Str. Frumoasă nr. 12 (proprietari - persoane fizice); teren Str. Golești nr. 33 (proprietar - societate Avesa Sud Proiect SRL); clădire Str. Grădinii Publice nr. 4 (proprietari - persoane fizice); clădire la aceeași adresă, dar proprietar societatea ”Lactate Brăila” SRL; clădire Str. I.L. Caragiale nr. 3 (proprietar - persoană fizică); teren Str. Împăratul Traian, nr. 17 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Mărășești nr. 17 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Mărășești nr. 32 (proprietari - persoane fizice); clădire Str. Mercur nr. 35 (proprietar - societatea Stoner Com SRL); clădire Str. Mihai Eminescu nr. 16 (fost nr. 26) - mai mulți proprietari persoane fizice; clădire Str. Mihai Eminescu nr. 17 (proprietar - societatea Crown Business & Industrial Group SA); clădire Str. Militară nr. 7 (doi proprietari: o persoană fizică și societatea Muminun Group SRL); clădire B-dul Panait Istrati nr. 15 (proprietar - societatea Octavian Negulescu Brăila SRL); clădire Str. Petru Maior, nr. 31 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Polonă nr. 26 (proprietar - persoană fizică); clădire Str. Sergent Tătaru nr. 2-4 (proprietar - societatea Istru SA); clădire Str. Vadul Rizeriei nr. 1 (proprietar - societatea Demopan SA); precum și clădirea de pe Str. Vadul Schelei nr. 20 (proprietar - persoană fizică).

 

Consilierii PNL ar vrea ca Primăria să ajute proprietarii cu împrumuturi

În luna decembrie, la momentul aprobării celor 44 de proiecte privind majorările de impozite de la 1 ianuarie 2022, consilierul municipal PNL Florin Gheorghiță a luat cuvântul pentru a preciza că în alte orașe din țară s-ar fi procedat diferit. Acesta a punctat că legislația permite primăriilor să ajute cu împrumuturi proprietarii care nu își permit să realizeze reabilitarea clădirilor, urmând să recupereze sumele alocate în cinci ani.

”În alte orașe din țară s-a încurajat întreținerea fațadelor și repararea clădirilor de către proprietari, dar într-o sumă de măsuri. Pentru clădirile monument, împrumuturi rambursabile și finanțarea a 80% din valoarea lucrărilor. Respectiv proiectul tehnic și dirigenția de șantier. Pentru clădirile care nu sunt monument istoric se aplică Legea Fațadelor care stabilește mecanismul în baza căruia se poate acționa. Se face un inventar în zona respectivă și în cazul clădirilor degradate, așa cum este situația de față, proprietarii sunt notificați să le repare în termen de 60 de zile. Dacă au bani, reabilitează fațada. Dacă nu, le împrumută municipalitatea, fac lucrarea și recuperează banii în cinci ani. (...) Propunerea mea este să completăm aceste măsuri cu un astfel de pachet, astfel încât clădirile să poată fi reparate mult mai repede”, a declarat Gheorghiță.

La vremea respectivă Guvernul era deținut de PNL, astfel că primarul Marian Dragomir a profitat de moment pentru a-l ”taxa” pe consilier, având în vedere că Primăria Municipiului Brăila nu primise nimic la rectificările bugetare de atunci. Oricum, edilul-șef a punctat că municipalitatea nu își permite să acorde astfel de împrumuturi, însă cei care își reabilitează clădirile primesc scutiri la plata impozitelor timp de trei ani.

”Din păcate Primăria Municipiului Brăila a primit la ultima rectificare a Guvernului PNL (n.r. - în 2021) zero lei și nu își permite să crediteze sau să împrumute persoane fizice sau juridice pentru diverse scopuri, indiferent cât de bune ar fi acestea. Este nevoită să își chibzuiască foarte bine cheltuielile din resursele proprii, astfel încât să nu ajungă să se împrumute ea, ca instituție. Pentru că în cinci ani de zile nu ne-am împrumutat. Avem cofinanțări foarte mari la proiectele pe fonduri europene și nu dispunem de resurse necesare pentru a împrumuta persoanele fizice. În plus, primăriile la care faceți dumneavoastră referire, la acea rectificare de buget au primit peste 70 miliarde lei vechi, astfel că își permit. Noi oferim celor care își reabilitează casa, conform procedurilor legale, trei ani scutire de la plata impozitului pe clădirea reabilitată, a afirmat la rândul său Dragomir.

Consilierii municipali PNL Brăila s-au abținut la vot de la toate proiectele privind supraimpozitările cu 500%, însă au votat la cele care au suspendat această măsură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro