Supraimpozitarea cu 500% a unei clădiri cu fațada nerenovată, revocată din cauza unei proceduri greșite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Supraimpozitarea cu 500% a unei clădiri cu fațada nerenovată, revocată din cauza unei proceduri greșite

* consilierii municipali au aprobat, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare, un proiect introdus suplimentar pe ordinea de zi, privind revocarea unei hotărâri ce viza supraimpozitarea cu 500% a proprietarului unei clădiri istorice de pe Regală * este vorba despre clădirea de pe Mihai Eminescu, nr. 16, poziționată pe colțul străzii Golești * Prefectura a imputat municipalității că nu s-a procedat corect în acest caz privind notificarea proprietarului în timp util, iar acesta din urmă a acționat în instanță Primăria

 

Consilierii municipali au aprobat, recent, o hotărâre prin care au revocat supraimpozitarea cu 500% a unei clădiri de pe fosta Regală. Mai exact, clădirea de pe Strada Mihai Eminescu, nr. 16, colț cu Strada Golești. După cum reiese din raportul proiectului, se pare că în acest caz  administrația locală nu a urmat întocmai pașii legali în momentul în care a luat decizia de supraimpozitare. Situația a fost semnalată de proprietarul clădirii, Silviu Gudinov, care a și acționat în instanță municipalitatea, cât și de Prefectura, pe vremea când în fruntea instituției se afla subprefectul Vasilica Vîlcu, după cum reiese din documentația atașată proiectului de hotătrâre.

Pe scurt, în regulamentul de stabilire a criteriilor de indentificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite se precizează că, după indentificarea unui astfel de imobil, Poliția Locală trebuie să someze proprietarul până la data de 01 iunie a fiecărui an fiscal, pentru a efectua lucrările de întreținere/îngrijire necesare până la sfârșitul anului respectiv, iar în acest caz polițiștii au notificat proprietarul abia în luna noiembrie 2020. Cu alte cuvinte, omul nu ar mai fi avut timp suficient să ia măsurile necesare. Situația a fost sesizată și de Prefectura Brăila, care a mai adăugat printre altele și faptul că din documentație a lipsit raportul de specialitate din partea Primăriei. În acest context, municipalitatea a luat decizia de a revoca respectiva hotărâre ce datează din luna decembrie 2020. Iar acest lucru s-a făcut în ședința ordinară de CLM din luna mai a.c., printr-un proiect introdus suplimentar pe ordinea de zi.

După cum reiese din raportul proiectului, ca principal motiv pentru revocarea hotărârii, se previzează faptul că : ”Somația, prevăzută de actul normativ, a fost emisă către dl. Gudinov Silviu, de Poliția Locală datată 05.11.2020, iar art. 3, alin. 1 din Regulamentul aprobat prin HCLM nr. 720/20.12.2018 prevede «După identificarea și evaluarea clădirii/terenului neîngrijite/neîngrijit, prin grija Poliției Locale, proprietarul va fi somat până la data de 01 iunie a fiecărui an fiscal în care s-a constatat starea clădirii/terenului, după caz, să efectueze lucrările de întreținere/îngrijire necesare până la sfârșitul anului respectiv...”.

 

Discuții oarecum pe lângă, în ședința CLM

Consilierul municipal PNL Brăila Florin Gheorghiță, a luat cuvântul la acest punct pentru a face referire la necesitatea remedierii problemei imobilelor din Centrul Istoric care pun în pericol cetățenii din pricina stării avansate de degradare. Cu toate acestea, liberalul a confundat clădirea de pe Mihai Eminescu nr. 16 cu fostul Hotel Pescăruș.

”După adresă, bănuiesc că este vorba despre fostul Hotel Pescăruș. Am analizat documentația și am văzut că există o contestație în instanță. Sper ca doamna arhitect-șef să răspundă solicitărilor instanței, să lămurim problema. Și să avem acest imobil, de pe o stradă de referință din municipiul nostru, într-un mod de prezentare decent, astfel încât brăilenii să se poată plimba în siguranță pe această stradă, a declarat Gheorghiță.

Secretarul general al Municipiului, Ion Drăgan, a ținut să sublinieze că proiectul supus dezbaterii și aprobării nu face referire la fostul Hotel Pescăruș, ci la un alt imobil din Centrul Istoric, avându-l ca proprietar pe Silviu Gudinov.

Îmi cer scuze, eu am căutat pe Google Earth. Mă rog, o clădire care să fie reabilitată și instanța să se pronunțe cât mai repede...”, a completat PNL-istul, deși secretarul a insistat că proiectul avea atașată documentația cu aceste informații.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro