Fermierii brăileni nu se înscriu în trendul naţional în ce priveşte expansiunea suprafeţelor cultivate cu soia. De exemplu, la nivel naţional, comercianţii de seminţe de soia au raportat vânzări record, în creştere cu circa o treime faţă de anul trecut, pentru însămânţări estimate la peste 110.000 ha. În schimb, producătorii agricoli brăileni au raportat Direcţiei Agricole un program de înfiinţare a acestei culturi în uşoară scădere faţă de anul agricol 2014. Mai precis, potrivit datelor centralizate de către Direcţia Agricolă Brăila, în această primăvară, pe raza judeţului nostru ar urma să fie însămânţate circa 12.000 ha cu soia, faţă de circa 14.000 ha cultivate anul trecut. Evident, este posibil ca, pe parcurs, unii dintre fermieri să se răzgândească şi, astfel, să apară modificări în ce priveşte suprafeţele real însămânţate. "Soia este o plantă iubitoare de apă, aşa că este cultivată în zonele unde se poate iriga, iar producătorii agricoli chiar aplică această etapă. Ca de fiecare dată, tonul este dat de Insula Mare a Brăilei care a avut, an de an, cele mai mari suprafeţe cultivate cu soia, undeva între 8.000 şi 10.000 ha. Planificările centralizate la noi indică în acest an intenţii privind înfiinţarea acestei culturi pe o suprafaţă de 11.000 - 12.000 ha în întreg judeţul. Deocamdată, doar ce au început însămânţările la soia. Urmează zilele acestea, în funcţie şi de cum va fi vremea, să se treacă la înfiinţarea culturilor de soia. De altfel, perioada optimă la însămânţare pentru această cultură este final de aprilie", ne-a declarat directorul Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş.
Specialiştii agricoli indică faptul că pentru un hectar de teren cultivat cu soia este necesară o cantitate, în medie, de 80 - 100 kg sămânţă.
Piaţa seminţelor de soia în România acoperă un segment în care se învârt peste 60 milioane euro anual. Asta, în contextul în care ţara noastră are unul dintre cele mai mari potenţiale de producţie din toată comunitatea europeană pentru soia.