În SUA se publică periodic “Physicians' desk reference” (P.D.R. - Informații pentru cabinetul medicului“), similar agendelor medicale din România, un volum format A4, de peste 3000 de pagini, dedicat medicamentelor care se eliberează numai cu prescripție medicală. Concomitent, se publică volumul “Droguri fără prescripție și suplimente dietetice”, format normal, peste 300 de pagini cu sute de “droguri”, fiecare în zeci de variante, eficiente, dar fără efecte adverse periculoase: aspirină, paracetamol, antidiareice, purgative, antiacide, diverse unguente etc. Pe plan internațional sunt cunoscute sub denumirea de O.T.C.-uri (“Over the Counter”) - pe masă, pe tejghea, la vedere, la liber. În partea dedicată “suplimentelor dietetice“ sunt menționate sute de preparate doldora de vitamine și minerale (Suplimentul “Centrum”, comercializat și la noi, conține 32 de vitamine și minerale!), aminoacizi, combinații pentru slăbit, probiotice, multe preparate pe bază de Ginseng sau Ginkgo biloba etc. Concomitent, ”având în vedere fascinația în creștere a americanilor pentru remediile naturale“, se publică în volum separat “P.D.R. for herbal medicines“. În rezumat, există pe piață medicamente care se eliberează numai pe bază de rețetă, medicamente care se eliberează fără rețetă, medicamente (?!) din plante (naturiste) și suplimente alimentare. În cele ce urmează ne vom ocupa numai de suplimentele alimentare.
Pentru o persoană care se alimentează corect sunt necesare suplimente alimentare? Hotărât, nu !
O alimentație corectă, rațională, trebuie să ne aducă necesarul de factori nutritivi, sau nutrienți (cum li se spune mai nou), adică glucide (carbohidrați, zaharuri), proteine, lipide (grăsimi), vitamine, minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu etc) și apă. O rație alimentară corectă, rațională (de bun simț) trebuie alcătuită din glucide cca. 50%, proteine cca. 25% și lipide 25%, atât din surse animale cât și din surse vegetale. O astfel de alimentație asigură integral necesarul de nutrienți, inclusiv de vitamine și minerale. Cantitatea de apă este reglată de sete, la rândul ei în relație cu temperatura ambiantă, efortul fizic etc. În concluzie, o alimentație normală, corectă, rațională (de la varza murată din decembrie, urzicile din februarie, spanacul din martie, fructele din primăvară până în toamnă, de la ouăle de Paște… și până la porcul de Crăciun) asigură cu prisosință necesarul de nutrienți. Desigur, alimentația trebuie acomodată cu vârsta, stări fiziologice particulare (copilărie, pubertate, graviditate), stări patologice etc… dar și cu punga și piața. Atunci de ce suplimente alimentare?! Neîndoielnic, pentru a ne crește imunitatea! Dar ce-o fi și imunitatea asta?! Nu există unitate de păreri în definirea imunității. Unii autori consideră imunitatea ca fiind totalitatea mijloacelor de apărare ale organismului. Alții limitează imunitatea la rezistența la boala căpătată chiar prin boală sau vaccinare ori seroterapie. Nu vom intra în această capcană și pentru o mai bună (și corectă) înțelegere vom disocia rezistența organismului de imunitate. Rezistența la îmbolnăvire depinde de specie (exemplu: animalele nu se îmolnăvesc de boli venerice), zonă geografică (exemplu: nefropatia endemică balcanică prezentă, în România, numai în Banat și Mehedinți), rasă (exemplu: slaba rezistență la tuberculoză a oamenilor de culoare) sau pur și simplu de o particularitate individuală (exemplu: într-o familie, nu toți membrii fac tuberculoză, gripă sau covid). Pentru a se apăra de agresiunile continuie și multiple, organismul uman este dotat cu mai multe mijloace de apărare. În primul rând pielea care, prin rolul ei fizic de barieră și ușoară aciditate, constituie un înveliș protector greu de trecut. Se înțelege că păstrarea integrității și igienei pielii constituie modalitatea elementară de a proteja un mijloc de apărare ce ni s-a dat. Asemenea și mucoasa nazală, mucoasa bucală, părul din nas, lacrimile, cerumenul din urechi. A treia linie de apărare e constituită de armata de leucocite care fagocitează (înglobează și distrug, în anumite limite), orice intrus. Toate acestea reprezintă rezistența naturală, din dotare, nespecifică a organismului uman, supus în permanență agresiunilor agenților infecțioși externi. De mai multe sute de ani s-a observat că dacă “faci” o boală, nu o mai “faci” a doua oară. Exemplul cel mai la îndemână îl constuie bolile contagioase ale copilăriei (rujeola, rubeola, varicela, oeionul, scarlatina etc), care prin anticorpii specifici, induși de către antigenii respectivi, vor crea ceea ce s-a numit imunitate naturală. De pe la sfârșitul secolului al XVII-lea a fost pusă în practică pseudo-îmbolnăvirea, provocată prin viruși morți sau atenuați, care-și pierd virulența dar își păstrează proprietățile antigenice. Se provoacă astfel producerea de anticorpi specifici și protecția față de o eventuală îmbolnăvire reală. Nimeni nu a pretins vreodată că vaccinarea e infailibilă și eficace toată viața, dar e sigur că scade numărul de îmbolnăviri, diminuează gravitatea îmbolnăvirii și scade semnificativ mortalitatea. Nimeni nu a pretins vreodată că vaccinările nu au efecte secundare sau adverse, citiți numai prospectul oricărui medicament începând cu aspirină, algocalmin sau paracetamol. În cazul vaccinurilor, ca și oricărui alt medicament, trebuie însă evaluată relația eficiență/risc. Șansa de a te îmbolnăvi, de a nu ajunge la terapie intensivă sau de a muri e cu aproximativ 80% - 90% mai mică la cei vaccinați, comparativ cu cei nevaccinați. Vi se pare puțin? Vi se pare puțin că și prin vaccinare au dispărut poliomielita, ciuma, holera, febra tifoidă, turbarea, tetanosul etc? Aș mai adăuga doar confuzia pe care prompteristele sprințare o fac între vaccin și ser. Prin vaccin (antigen) se provoacă producerea de anticorpi, prin ser se introduc anticorpi gata sintetizați (pe căi de regulă, ser antitetanic, ser antirabic etc). Expresia “a sosit serul pentru vaccinare” nu este numai hilară, ci și profund anti științifică! Și totuși atragem atenția că descifrarea mecanismelor imunității nu sunt epuizate, imunodeficiența înăscută, bolile autoimune (poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat tip 1, hepatita cronică autoimună etc, imuno deficiența dobândită (S.I.D.A.) constituie provocări nerezolvabile integral în viitorul apropiat.
Vitaminele din “reclame”, doar la recomandarea medicului
E timpul să revenim la suplimentele noastre. Boli precum beri-beri (avitaminoza B1, în zone în care orezul decorticart e alimentul de bază), pelagra (avitaminoza PP, în zonele în care baza alimentației e porumbul), scorbutul (avitaminoza C, în zone sau situații în care lipsesc citricele, tomatele, spanacul, varza, ardeii, carnea, laptele), rahitismul la copii și osteomalacia la adulți, (avitaminoza D, în zonele cu perioade lungi fără soare), tulburări de coagulare în avitaminoza K, anemia pernicioasă în avitaminoza B12, tulburări de vedere în avitaminoza A... probabil se mai întâlnesc la unele popoare “uitate” pe coclaurile planetei. Avitaminoze sau hipovitaminoze se pot produce fie prin aport deficitar, fie prin absorbție intestinală deficitară, fie prin eliminare excesivă (diaree prelungită) sau în boli cronice comsumptive, în care rezervele organismului sunt epuizate, sau dimpotrivă, la femeile gravide la care necesarul este fiziologic crescut. Concluzia e logică, indiferent de reclamele țipătoare și ambalajele viu colorate, vitaminele se iau la recomandarea medicului. Asemenea mineralele și amino acizii.
Se spune că industria farmaceutică – prin cifra de afaceri și profit - se plasează pe locul doi sau trei în topul mondial, după industria armamentului sau alimentară, dar își mai poate imagina cineva viața fără antibiotice, antihipertensive, tonicardiace, vasodilatatoare, antiacide, antiinflamatoare, cortizonice, vaccinuri etc?! Cu siguranță nu. Dar în industria farmaceutică, deși câștigurile sunt fabuloase, tot fabuloase sunt și investițiile. Trec ani, uneori zeci, de investiții, muncă, experimente, confirmări sau infirmări științifice, până se pune pe piață o substanță nouă, eficientă și cu riscuri minime. Ce fac “negustorii” de suplimente alimentare și medicamente naturiste? Iau totul de-a gata fără să investească niciun cent în cercetare, pun totul la grămadă în sticle, sticluțe, flacoane și flaconașe, tuburi și tubulețe trase în cutii și cutiuțe, în culori cât mai pastelate, însăilează niște informații mirobolante, inundă mass media cu reclame, tocmesc vreo câțiva foști profesori universitari (mică-i pensia medicilor!), mizează pe credulitatea oamenilor și… vând mărgele colorate la prețuri adesea exorbitante!
Spațiul tipografic, fatalmente limitat, ne obligă la concluzie. Așadar, suplimentele alimentare la o rație alimentară normală (și ea discutabilă dacă mâncăm roșii cultivate în aer!) sunt necesare în anumite situații la recomandarea medicului. Nu avem nimic împotriva suplimentelor alimentare sau produselor naturiste atât timp cât nu fac rău. Și nu de puține ori chiar fac rău, nu atât prin ele însele, cât prin omisiune. Încântat de “scurtătură”, bolnavul se lasă și se vrea înșelat de reclame, cel puțin exagerate dacă nu mincinoase, adesea agramate, în detrimentul medicamentelor științific și clinic validate ca fiind eficiente. Cea mai ordinară negustorie, din câte se pot imagina, este negustoria cu sănătatea omului! Trăim timpuri în care ofertele sunt supradimensionate, alegerea rămâne o imensă provocare pentru fiecare dintre noi! Alegeți în cunoștință de cauză! Nu acceptați impostura, nici chiar când e girată de exemple precum “dieteticiana vedetelor” care afirmă că… la femei, caloriile care nu sunt arse se depun pe șolduri, iar la bărbați pe burtă. Caloriile nu ard ele, sunt produsul arderilor, sunt energie, ele se consumă, nu ard și nu se depun!
Optimizați-vă starea de sănătate prin AER, APĂ, SOARE și MÂNCARE!
Imunizați-vă țintit (specific) prin VACCINARE!
Și nu uitați, sănătatea e neprețuită, dar costă bani! Mulți bani.