• deja, în luna aprilie s-au efectuat două acțiuni de dezinsecție aeriană și la sol • în funcție de condițiile atmosferice, urmează un al treilea tratament de dezinsecție aeriană și de delarvare • toate substanțele folosite în dezinsecție și deratizare pe domeniul public al Municipiului Brăila sunt avizate de Ministerul Sănătății, precizează reprezentanții SUPAGL
De la începutul lunii aprilie, Primăria Municipiului Brăila, prin intermediul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila a efectuat deja tratamente de dezinsecție aeriană și terestră pe domeniul public al orașului.
Astfel, în perioada 9 - 11 aprilie, a fost efectuată o primă etapă completă de dezinsecție (delarvare) aeriană împotriva larvelor de țânțari din zonele de băltiri și acumulări de apă din vecinătatea municipiului Brăila, precum și pe zonele afectate de creșterea nivelului Dunării, care aparțin domeniului public. În cadrul acestei etape de dezinsecție, au fost efectuate peste 35 de zboruri cu substanțe delarvante, dispersate pe zonele de procesat.
De asemenea, în perioada 25 - 30 aprilie s-a desfășurat o a doua etapă de dezinsecție si delarvare aeriană, tot pe zonele de băltiri și acumulări de apă din vecinătatea Municipiului Brăila, pe zonele afectate de creșterea nivelului Dunării, cât și în zonele cu vegetație abundenta și de promenadă ale municipiului (Parc Monument, Faleza Dunării, Grădina Publică, bulevarde).
„Tot în cursul lunii aprilie, a fost efectuată și o etapă de dezinsecție terestră (cu atomizoarele) împotriva căpușelor și a altor vectori din zonele de promenadă ale municipiului (Parc Monument, Faleza Dunării, Grădina Publică, bulevarde). Pentru perioada următoare, SUPAGL Brăila are planificate mai multe etape de dezinsecție aeriană și de delarvare, cât și o serie de etape de dezinsecție terestră completă și etape intermediare pe zonele de parcuri, vegetație și bulevarde”, ne-a declarat ing. șef Adrian Cășaru, din cadrul SUPAGL Brăila.
Potrivit sursei citate, substanțele folosite în cadrul tratamentelor de dezinsecție și deratizare de pe domeniul public al Municipiului Brăila sunt avizate de Ministerul Sănătății și se regăsesc în lista cu produsele biocide aprobate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.
Astfel, sunt utilizate următoarele insecticide și larvicide:
- Vectobac WG (substanță activă și concentrație: Bacillus thuringiensis subsp. israeliensis, tulpina AM65-52, concentrație 37,4% w/w materie solidă);
- Solfac Trio EC 140 NF (substanțe active și concentrații: Cipermetrin 5%, Praletrin 1%, Oxid de butapiperonină 8%);
- Super Killer 25T-EC (substanță activă și concentrație: Cipermetrin 25%, Tetrametrin 0,25%);
- Regemi Alfa/Alfasect (substanță activă și concentrație: alfa-Cipermetrin 6%);
- Cymina Plus (substanțe active și concentrații: Cipermetrin 10%, Tetrametrin 2,5%, Oxid de butapiperonină 12,5%).
„Tratamentele pe zonele exterioare se vor desfășura doar atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile și se vor aplica cu respectarea prevederilor legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației”, a mai precizat ing. șef Adrian Cășaru.