Suntem pe locul II, cu 60,4% promovabilitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Suntem pe locul II, cu 60,4% promovabilitate

Brăila reuşeşte să rămână în fruntea clasamentului naţional realizat după rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale. La limba şi literatura română promovabilitatea este de 77%, iar la matematică numai 41,5%. Această diferenţă între cele două discipline este una obişnuită de acum, elevii întotdeauna au dificultăţi cu matematica, indiferent cât de uşoare sunt subiectele, pentru că nu sunt dispuşi să muncească suficient de mult pentru a putea rezolva repede şi bine subiectele propuse, spun profesorii. Pe ansamblu, promovabilitatea este de 60,4%, mult peste media naţională, de numai 48%. Înaintea Brăilei, în clasament este numai municipiul Bucureşti.

La nivelul judeţului au obţinut promovabilităţi de 100% trei colegii: "Murgoci", "Bălcescu" şi "Aslan". Surprinzător, pe locul patru a reuşit să se situeze şcoala din Bărăganu, care are o promovabilitate de 91,7%. Directorul şcolii, prof. Emil Mălăia, a explicat că pur şi simplu au fost puşi la muncă şi profesorii, şi elevii. "Părinţii şi elevii au început să conştientizeze că trebuie să înveţe, trebuie să termine o şcoală, pentru că altfel nu au nicio şansă în viaţă", a declarat directorul Mălăia.
Pe locul cinci în topul judeţean urmează Şcoala "M. Eminescu", unde au luat peste cinci 90% dintre elevi. În topul primelor 11 locuri mai sunt şcolile: "Aurel Vlaicu", "I. L. Caragiale", Ciocile, Frecăţei, "Ion Creangă" şi "Ion Băncilă", toate cu mai mult de 85% dintre elevi cu medii peste cinci. "Am avut mare noroc, părinţii au fost alături de noi, s-au interesat de copii, elevii sunt conştiincioşi, ştiu că trebuie să muncească. Acum, aceste rezultate bune au două tăişuri, ei s-ar putea culca pe lauri şi să nu mai înveţe, dar noi nu-i vom lăsa. Mai sunt trei luni şi vrem să obţinem note mai mari", a arătat profesoara de limba română a elevilor de la Ciocile, Daniela Marinescu. Elevii de la Ciocile învaţă cu prof. Elisabeta Sobaru la disciplina matematică.
Promovabilităţi foarte bune au obţinut, pe lângă majoritatea şcolilor din oraş şi câteva din mediul rural, care se situează în prima jumătate a clasamentului. Este vorba de unităţile de învăţământ din: Victoria, Galbenu, "Oncescu" Ianca, Racoviţa, Tudor Vladimirescu, Jirlău, "Angelescu" Ianca, Roşiori, Surdila Greci, Dudeşti şi Stăncuţa.

Elevii repetenţi şi cei cu CES nu fac faţă cerinţelor minimale, deşi se lucrează cu ei

Pe de altă parte, în cea de-a doua parte a clasamentului, sunt şcoli unde rezultatele lasă mult de dorit, la unele instituţii, cu rezultate bune aproape mereu, rezultatele sunt chiar neaşteptat de slabe. Este cazul Liceului cu Program Sportiv - 33,7%, Şcoala "G. Coşbuc" - 41,7%, Liceul "Saligny" - 16,7%. "Adevărul este că acum avem o serie mai slabă. Noi am lucrat cu ei, dar jumătate din colectiv nu face faţă solicitărilor. Este vorba de copii cu cerinţe educaţionale speciale, de repetenţi, cu care nu se poate face mare lucru, aşa că rezultatele au fost slabe. Mai sunt trei luni, sperăm ca în acest timp să mai reuşim să facem ceva să promoveze mai mulţi", este părerea directorului Mariţa Breabăn de la Şcoala "G. Coşbuc". Pe ultimele locuri în clasamentul judeţean, cu promovabilităţi sub 30% sunt: Şcoala "M. Kogălniceanu" - 28,6%, Scorţaru Nou - 28,6%, Însurăţei - 26,3%, Unirea - 26,1%, Surdila Găiseanca - 22,2%, Romanu - 17,7%, Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" - 16,7%, Şcoala "Ecaterina Teodoroiu" - 8,3%, Gemenele - 7,7% şi Liceul Tehnologic "Moisil" - 0%. Pentru Liceul Tehnologic "Moisil", unde elevii sunt aproape toţi cu probleme, inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a precizat că nivelul de învăţământ primar şi gimnazial este în lichidare şi aceştia sunt ultimii elevi de gimnaziu care susţin aici Evaluarea Naţională. Cealaltă clasă, a VII-a, va fi mutată anul şcolar viitor la alte şcoli din zonă, pentru ca unitatea să se poată concentra asupra nivelului liceal.

În mediul rural forţa de muncă este fluctuantă

La nivel naţional, Brăila se află pe locul II ca promovabilitate, după Bucureşti, oraş care nu are elevi din mediul rural. "Nu ne putem compara cu Bucureştiul pentru că acolo nu există mediul rural, iar în judeţul nostru municipiul este situat într-un colţ, astfel încât sunt peste 100 de kilometri faţă de unele localităţi, iar monitorizarea este mai dificilă în aceste situaţii. În mediul rural forţa de muncă este fluctuantă, avem foarte mulţi navetişti şi profesori care se mută de la o şcoală la alta în fiecare an pentru că sunt suplinitori sau sunt titulari, dar vor să ia post la şcoli situate cât mai aproape de localitatea unde au domiciliul. Consider că este mai bine să ştim acum ce avem de făcut în următoarele trei luni, decât să ne amăgim cu rezultate nereale. Părinţii au informaţii despre cât ar trebui în următoarele trei luni să "calce pe acceleraţie" pentru ca elevii să dobândească nivelul de cunoştinţe necesar promovării examenului de Evaluare Naţională", a apreciat inspectorul general Iulian Danielescu.
Elevii vor mai avea de susţinut o simulare cu puţin timp înainte de examenul propriu-zis, în luna mai.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro