• după o lungă şi binemeritată vacanţă, preşcolarii şi elevii s-au aliniat la careu şi au asistat la festivităţi • Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, a participat la deschiderea anului şcolar la Colegiul “Murgoci” • din păcate, sărbătoarea începutului unui nou an şcolar este umbrită de o serie de probleme: jumătate din numărul total de şcoli funcţionează fără autorizaţii sanitare sau avize ISU, elevii de clasa a V-a nu au manuale, iar Programul “Lapte-Corn” va debuta din nou cu întârziere
Atmosferă de sărbătoare, ieri, în şcolile din Brăila! După o lungă şi binemeritată vacanţă, clopoţelul a sunat din nou şi aproximativ 50.000 de preşcolari şi elevi s-au întors în bănci. Încă de la primele ore ale dimineţii, unităţile de învăţământ s-au umplut de copii entuziasmaţi, unii nerăbdători să îşi cunoască colegii şi dascălii, iar alţii bucuroşi să îşi revadă prietenii şi profesorii. De departe, cei mai emoţionaţi au fost copiii care au păşit în clasa pregătitoare. Îmbrăcaţi în uniformă, cu bucheţelul de flori în mână, cei mici s-au aşezat cuminţi la careu alături de colegii lor mai mari. Emoţia se citea şi pe chipurile “bobocilor” de liceu, care din toamna aceasta încep o nouă etapă în viaţa lor.
Festivităţile de început de an şcolar s-au desfăşurat între orele 8.00-10.00 şi, conform “obiceiului”, au debutat cu intonarea imnului naţional, continuând apoi cu slujbele religioase şi discursurile cadrelor didactice şi ale invitaţilor.
Elevii care încă nu s-au “scuturat” după cele trei luni de vară trebuie să ştie că vor merge la ore până pe data de 23 decembrie, atunci când va începe următoarea vacanţă. Potrivit structurii noului an şcolar, primul semestru este cuprins în perioada 11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018 şi semestrul al II-lea în perioada 12 februarie 2018 - 15 iunie 2018. Vacanţa de iarnă va avea 3 săptămâni, între 23 decembrie 2017 şi 14 ianuarie 2018, cea intersemestrială va fi între 3 - 11 februarie 2018, iar cea de primăvară între 31 martie - 10 aprilie 2018. Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor mai avea o vacanţă în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017.
Ministrul Cercetării, invitat la deschiderea anului şcolar la Colegiul „Murgoci”
Anul acesta, Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” a avut un invitat de seamă la deschiderea noului an şcolar: Lucian Georgescu, ministrul Cercetării şi Inovării. Acesta le-a urat mult succes elevilor în noul an şcolar şi a profitat de ocazie pentru a le vorbi celor prezenţi despre “Grantul pentru tinerii cercetători Regele Carol I” .
„Dragi elevi şi părinţi, în primul rând vreau să vă spun că sunt onorat pentru invitaţia de a participa la deschiderea anului şcolar 2017-2018. Prezenţa mea nu este întâmplătoare. Anul acesta, Ministerul Cercetării şi Inovării a iniţiat, şi va continua, acordarea unei burse care se numeşte «Carol I» pentru olimpicii naţionali şi internaţionali din licee, care aleg să rămână în universităţile din România. Bineînţeles că, din nou spun, prezenţa mea nu este întâmplătoare, Colegiul Naţional «Gh. M. Murgoci» fiind una dintre şcolile de elită ale regiunii şi ale României şi pentru acest motiv urez succes tuturor elevilor şi cadrelor didactice din acest colegiu naţional. Aştept rezultate bune pentru olimpiadele la care participă elevii acestui liceu şi cu mare drag să îi vedem în viitorul apropiat studenţi în România. Asta nu înseamnă că nu vor avea deplină libertate să vadă ce se întâmplă pe întreg globul în ştiinţă şi inovare. Mulţumesc încă o dată pentru invitaţie şi vă doresc mult succes tuturor”, a fost mesajul transmis de Lucian Georgescu, ministrul Cercetării şi Inovării.
La festivitatea de la “Murgoci” au participat şi primarul Marian Dragomir, viceprimarii Alexandru Jantea şi Doiniţa Ciocan şi inspectorul şcolar general adjunct Dan Gheorghiţă.
“Vreau să vă bucuraţi că începe şcoala, să vă bucuraţi să vă întâlniţi colegii, să vă bucuraţi de aceste clipe minunate de care o să vă aduceţi aminte întotdeauna cu plăcere. Restul, trec toate. Orele se finalizează, şcoala se va termina şi o să zburaţi către alte zări. Noi, Primăria, susţinem performanţa în mod financiar şi pentru noi contează ca elevii buni de la liceele performante să rămână în ţară şi să revină în oraşele din care au plecat. Vă doresc mult succes, să vă bucuraţi de şcoală, să vă bucuraţi de prietenie, să petreceţi cele mai frumoase clipe în anii aceştia şi să vă aduceţi întotdeuna aminte cu plăcere de anii de liceu. Mult succes!”, a fost urarea primarului Marian Dragomir.
După încheierea ceremoniei de deschidere a noului an şcoalar, ministrul Lucian Georgescu şi invitaţii au vizitat laboratoarele şcolii, recent reabilitate.
An şcolar nou, probleme vechi
Şi în acest nou an şcolar clopoţelul a sunat “gâjâit” în multe şcoli brăilene. Deşi suntem în anul 2017, preşcolarii şi elevii vor învăţa în continuare în clădiri ce nu deţin autorizaţii sanitare sau avize ISU. Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ din Brăila funcţionează fără autorizaţie sanitară. Din cele 111 unităţi cu personalitate juridică (104 unităţi de stat şi 7 unităţi private), au autorizaţia de funcţionare un număr de 86 unităţi, reprezentând 77,47%. Aceste unităţi au 168 structuri arondate, din care au autorizaţia sanitară de funcţionare 71 de structuri reprezentând 42,26%. Rezultă astfel un număr total de 279 de clădiri, din care au autorizaţie sanitară de funcţionare 157, reprezentând 56,27%.
În ceea ce priveşte autorizaţiile pentru prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI), conform unor date făcute publice de deputatul PNL Antoneta Ioniţă, din 395 de corpuri de clădire la unităţi de stat, 129 nu deţin autorizaţie ISU, iar din 4 clădiri la privat, una nu are autorizaţie. Precizăm că 205 corpuri de clădire nu necesită autorizaţie PSI.
O altă problemă “specifică” începutului de an şcolar o reprezintă lipsa manualelor. Elevii de clasa a V-a au început şcoala doar cu manualele de Sport şi Religie pentru cultul romano-catolic, ei fiind o “generaţie de sacrificiu”, cum însuşi ministrul Liviu Pop a numit-o. În primele opt săptămâni de şcoală elevii din primul an de gimnaziu vor învăţa după un compendiu, un manual universal de 296 de pagini, un “ghiveci” care reuneşte toate materiile pentru care nu există cărţi.
Istoria se repetă şi în ceea ce priveşte programul “Lapte-Corn”. Consiliul Judeţean a fost prins din nou pe picior greşit. Elevii vor primi doar laptele şi mărul, cornul urmând să fie distribuit în şcoli cu întârziere. Autoritatea locală se tot “câcâie” de luni bune cu procedura selecţiei unui furnizor. Licitaţia a fost lansată în luna iulie, cu termen de înscriere a firmelor interesate până pe 7 august, şi cu o perioadă de evaluare a ofertelor până vineri, 1 septembrie. Dacă vor fi şi contestaţii, şi este de aşteptat să se înregistreze astfel de incidente, dată fiind istoria ultimilor ani la capitolul Licitaţii pentru Lapte-Corn şi, mai ales, că sunt totuşi 5 firme ofertante înscrise în cursa pentru cele aproape 3,7 milioane lei fără TVA, este clar că elevii brăileni vor mai avea de aşteptat săptămâni, dacă nu chiar luni, până când vor primi pachetul întreg. N-ar fi pentru prima dată când se întâmplă astfel de sincope, anul trecut elevii primind pachetul complet “lapte-corn” în primăvară.
Ministrul “Genunche” o comite din nou. Greşeală în discursul de început de an şcolar
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a făcut o nouă gafă, de data aceasta chiar în discursul său de început de an şcolar. Ministrul a transmis, în format electronic, urarea sa către toate unităţile de învăţământ din România, astfel încât “cuvântarea” sa să ajungă până în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării.
“(...) Stimaţi părinţi, mă adresez dumneavoastră cu marea rugăminte de a veni în ajutorul copiilor, dar altfel decât aţi făcut-o, unii, până acum. Supravegheaţi-i, dar nu-i încorsetaţi, iubiţi-i, dar nu-i sufocaţi, ajutaţi-i dar nu le faceţi temele integral. Copiii sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, aşa că vă provoc să le daţi şansa de a-şi pune imaginaţia la lucru. Vă rog să le oferiţi uneltele necesare pentru a construi o lume, dacă nu perfectă, cel puţin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinţii. Vă doresc ca noul an şcolar să aducă în fiecare zi bucuria calificativelor maxime sau a notelor de zece primite de copii dumneavoastră iar disciplina, numită bună purtare, să fie exemplară, atât la şcoală, cât şi acasă, pentru că astfel veţi fi cei mai fericiţi părinţi (...)”, transmite ministrul Educaţiei.
Aşadar, trecând peste virgulele puse ba în plus, ba în minus, ministrul Liviu Pop a făcut o nouă greşeală gramaticală în formularea “primite de copii dumneavoastră”, cuvântul “copii” fiind scris cu doar doi de “i” şi nu cu trei de “i” cum este corect. Greşeala ministrului a fost imediat taxată pe reţelele de socializare.
“(...) domnule ministru, «copiii» (aceia la care faceţi referire în paragraful adresat părinţilor) e un cuvânt care se scrie cu 3 (trei) «i»: primul provine din rădăcina cuvântului, al doilea este desinenţa de plural, iar al treilea, păcătosul de el, este articolul hotărât... Nu se spune «primite de copii dumneavoastră», ci «primite de copiii dumneavoastră»... Nu e o greşeală minoră... E lipsă de respect pentru Limba Română (...) Ar fi trebuit să-l recitiţi de o mie de ori înainte de a-l trimite «să fie citit în toate unităţile de învăţământ»“, a scris o profesoară de limba română din Brăila pe pagina sa de Facebook.
Evident, nici presa centrală nu l-a lăsat netaxat pentru o asemenea gafă. O jurnalistă l-a sunat şi l-a rugat să-i explice care e rostul celui de al treilea “i” din cuvântul copiii, după care, văzând că acesta nu răspunde, l-a rugat să-i precizeze dacă e articol hotărât sau nehotărât. Clar prins pe picior greşit, ministrul a răspuns în stilu-i caracteristic: “Vă las pe dumneavoastră să răspundeţi!”.