Sună clopoțelul și la Centrul de Excelență Brăila! 600 copii s-au înscris deja la cursuri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sună clopoțelul și la Centrul de Excelență Brăila! 600 copii s-au înscris deja la cursuri

* anul acesta școlar se organizează cursuri pentru 15 discipline, iar pe lângă română, matematică, fizică sau informatică, elevii de liceu au posibilitatea de a participa la cursuri de dezbateri și științe socio-umane * planul Centrului de Excelență este să se extindă și în mediul rural, într-o primă fază prin cursuri online

 

 

 

Se deschid din nou porțile pentru elevii de gimnaziu și liceu din Brăila care vor să atingă performanța! Un nou an școlar a început la Centrul Județean de Excelență Brăila, iar elevii au avut la dispoziție 15 cursuri (discipline) la care s-au putut înscrie, după cum urmează: limba și literatura română – 7 grupe, gimnaziu și liceu; matematică – 6 grupe, gimnaziu și liceu; limba engleză – 5 grupe, gimnaziu și liceu; limba franceză - 2 grupe, gimnaziu și liceu; științe socio-umane – o grupă, liceu; fizică – 3 grupe, gimnaziu și liceu; chimie – 3 grupe, gimnaziu și liceu; biologie – 2 grupe, gimnaziu și liceu; informatică – 4 grupe, grupe, gimnaziu și liceu; robotică – 2 grupe, grupe, gimnaziu și liceu; istorie – 3 grupe, gimnaziu și liceu; geografie – 2 grupe, gimnaziu și liceu; limba latină – o grupă gimnaziu și liceu; astronomie și astrofizică – 2 grupe, gimnaziu și liceu; dezbatere, oratorie și retorică – o grupă, liceu.

Înscrierile s-au făcut până pe data de 22 septembrie, aproape 600 elevi arătându-se interesați de a obține rezultate la olimpiade și concursuri. Directorul Centrul Județean de Excelență Brăila, prof. dr. Ștefan Aftodor, ne-a declarat că perioada de înscrieri se va putea prelungi dacă vor mai fi doritori. Acesta ne-a spus și care sunt planurile pentru anul școlar 2023-2024.

Anul școlar 2023-2024 vine cu planuri mari pentru această instituție, după cum ne-a declarat prof. dr. Ștefan Aftodor, directorul instituției.

Mergem pe aceeași linie și anume ne dorim performanță. Vom continua să pregătim elevii pentru olimpiade, pentru concursuri școlare, dar ne dorim să aplicăm și pentru diverse proiecte. Este vorba despre un proiect Erasmus Plus, pe partea aceasta de digitalizare în educație. Apoi avem proiectele naționale la care participăm, CDidei în cărți, concursuri interjudețene, cum este proiectul educativ intejudețean Valori naționale și locale, pe care continuăm să îl dezvoltăm, avem și proiectul Cenaclul de Vineri – Beyond Word. Cel mai mare obiectiv anul acesta este să pătrundem cu Centrul de Excelență și în județ, mai întâi în online. Sunt copii foarte buni în mediul rural și excelența trebuie să fie pentru toată lumea, să oferim tuturor elevilor șansa aceasta. Până la urmă copiii sunt adevăratul nostru tezaur pe care noi trebuie să îl valorificăm. Sperăm că va fi un început acum, cu zona de online, umătorul pas fiind să deschidem filiale în județ. Până atunci le doresc mult succes copiilor care s-au înscris sau care se vor înscrie! Să învețe în mod temeinic și să dea dovadă de consecvență!”, a transmis prof. dr. Ștefan Aftodor, directorul Centrului Județean de Excelență Brăila.

Acesta ne-a mai spus că la nivel național se observă un interes tot mai mare pentru centrele de excelență.

În noua Lege a educației, Legea învățământului preuniversitar, Centrele de Excelență sunt unități extrașcolare, coordonate metodologic de un Centru Național pentru Excelență, care abia acum se constituie tot în cadrul Ministerului Educației. Cumva, din ce observ eu, în ultimii doi ani se cristalizează aceste centre de excelență. Mai întâi acestea erau structuri conexe, iar în noua lege sunt unități extrașcolare, cu personalitate juridică în cadrul Ministerului, sub coordonarea Centrului național. Centrul acesta va fi practic organismul care o să ajute foarte multe în tot ceea ce înseamnă organizarea grupelor de excelență, selecții, programe și așa mai departe. Va fi o acțiune la nivel unitar. Noi, directorii centrelor de excelență, am avut mai multe conferințe pe tema problemelor cu care ne confruntăm. Spre exemplu, noi nu avem un spațiu fizic și din acest motiv centrele de excelență nu au putut să aplice pentru dotări prin PNRR, pentru Smart Lab. Dar și observ că ușor, ușor, se dezvoltă aceste centre la nivel național și cu noua lege lucrurile se vor îmbunătăți”, ne-a explicat acesta.

Până atunci, pe 10 octombrie vor începe cursurile propriu-zise la Centrul Județean de Excelență Brăila, ce vor fi susținute de circa 80 profesori. Orele se vor derula fie la sediul de pe Strada Petru Maior, fie în unitățile de învățământ cu care centru a încheiat acorduri de parteneriat. Grupele de excelență pot avea minim 5 și maxim 18 elevi.

În anul școlar precedent, peste 300 elevi au urmat cursurile Centrului Județean de Excelență Brăila, iar peste 60 dintre aceștia au obținut premii la fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro