Pentru cei ce cistiga pina la 1.000 lei/luna, sumele care se pot deduce sint: 250 de lei pentru cei care nu au o persoana in intretinere, 350 de lei pentru cei ce au o persoana in intretinere, 450 de lei pentru cei care au doua persoane in intretinere, 550 de lei pentru cei care au 3 persoane in intretinere si 650 de lei pentru cei care au patru sau mai multe persoane in intretinere.
Pentru persoanele fizice ce cistiga intre 1.000 lei si 3.000 lei/luna, sumele de mai sus scad, fiind stabilite prin Ordinul Ministrului Finantelor, iar pentru cei ce cistiga mai mult de 3.000 de lei/luna nu se acorda deducere pentru nici o suma.
Impozitul pe veniturile din salarii se aplica dupa ce s-au scazut aceste sume din venitul din salarii. Persoanele in intretinere pot fi sotul, sotia, copiii sau alti membri ai familiei, rudele pina la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri nu depasesc 250 de lei/luna. Copiii minori, in virsta de pina la 18 ani impliniti, sint considerati persoane in intretinere. O persoana nu poate fi luata in intretinere de mai mult de un platitor de impozit pe venitul din salarii, pentru copiii minori putind beneficia de reducere doar unul dintre parinti.
Nu pot fi considerate persoane aflate in intretinere persoanele care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 de metri patrati in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 de metri patrati in zonele montane. De asemenea, nu pot fi persoane aflate in intretinere persoanele care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere sau solarii, din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole.