Mergi la conţinutul principal
”Schimbarea la față” a învățământului prin PNRR

Sume uriașe pentru școli

• zeci de școli și licee din municipiul și județul Brăila vor să obțină bani prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență) pentru a se moderniza • vorbim de dotarea sălilor de clasă și atelierelor școlare cu mobilier nou, achiziționarea de echipamente digitale pentru cabinetele de informatică, dar și de realizarea unor laboratoare inteligente - SmartLab • în martie este termenul limită pentru depunerea proiectelor, iar școlile, UAT-urile și Inspectoratul Școlar trebuie să lucrează la foc automat pentru ca totul să fie gata la timp

 

Laboratoare, săli de clasă și cabinete școlare demne de secolul XXI! Ministerul Educației a început ”schimbarea la față” a învățământului românesc, invitând toate unităților de învățământ să acceseze fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență, deja celebrul PNRR. Sume record sunt ”puse la bătaie” pentru digitalizarea școlilor și îmbunătățirea infrastructurii educaționale, prin două linii de finanțare, ambele deschise în decembrie 2022. Prima este „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică), în valoare de peste 1 miliard de euro. A doua linie de finanțare este „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior (n.r. liceelor), a palatelor și a cluburilor copiilor”, în valoare de peste 117 milioane de euro. În cazul primului apel, proiectele se depun de către UAT-uri, iar pentru al doilea apel, cel privind laboratoarele inteligente (SmartLab), proiectele se depun direct de către licee, adică de către directori, termenul limită fiind 19 martie 2023, respectiv 1 martie 2023. La nivelul județului Brăila, până acum nu s-a depus niciun proiect, însă directorii, reprezentații UAT-urilor și Inspectoratul Școlar lucrează intens pentru a pune la punct fiecare document și a intra la finanțare.

 

70% din școlile din Brăila vor să accese fonduri prin PNRR

Este vorba despre prima linie de finanțare, cea pentru dotarea unităților de învățământ cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, până marți, 7 februarie, din totalul celor 103 unități de învățământ cu personalitate juridică din municipiu și județ, 69 școli au întocmit documentația necesară pentru a putea aplica.

”Clar, acest program este o oportunitate reală pentru școli. Mai întâi s-au făcut informări, webminarii la care au participat directorii și reprezentanții UAT-urilor. La momentul acesta sunt depuse și la noi și la Primării, în egală măsură, o analiză de nevoi, pe care fiecare unitate de învățământ și-a făcut-o la nivelul școlii. Sunt 69 unități de învățământ din mediul urban și rural care au depus, însă numărul lor poate crește. Mai sunt școli care ar fi vrut să depună, însă una din condițiile acestui program e ca unitatea respectivă să nu fi avut finanțare în ultimii 5 ani pe dotare cu mobilier. Acele școli au mai făcut proiecte prin primării, au accesat fonduri și atunci clar vorbim de dublă finanțare și n-avea rost să depună, ne-a declarat prof. Corina Ciupală, inspector școlar general adjunct, cea care se ocupă de monitorizarea acestui program.

Întrebată de ce lucrurile au mers greoi până acum, având în vedere că suntem în luna februarie și încă nu s-a depus concret niciun proiect, aceasta ne-a explicat că programul prevede mai multe condiții specifice ce trebuie îndeplinite de școli pentru a putea aplica, iar documentele trebuie verificate atent.

”La momentul acesta, noi trebuie să ne asigurăm că programul va avea sustenabilitate și că nu vorbim de dublă finanțare. Deci trebuie luat cu boldul fiecare școală în parte și văzut ce e de făcut. Programul nu a fost greoi, ci tot prin PNRR este acum în derulare și Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Foarte multe dintre școli implementează și acest proiect și au cerut dotarea cu mobilier sau table interactive și noi trebuie să luăm în calcul fiecare element ca să evităm dubla finanțare. După ce ne asigurăm că totul e ok, vom da avizul și UAT-urile vor putea depune cererea de finanțare”, ne-a explicat aceasta.

Pentru școlile din municipiul Brăila cererea de finanțare va fi depusă de către Primăria Municipiului Brăila, iar pentru cele din județ de către Consiliul Județean Brăila. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 19 martie.

În cadrul apelului de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, școlile pot obține finanțare pentru următoarele investiții: dotarea cu mobilier a sălilor de clasă; echiparea cu materiale și echipamente didactice a laboratoarelor și cabinetelor școlare; achiziționarea de echipamente informatice necesare procesului didactic; dotarea laboratoarelor de informatică și echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic.

 

”SmartLab” – laboratoare inteligente în liceele brăilene

Și liceele din Brăila pregătesc proiecte pentru modernizarea laboratoarelor de informatică, care pot deveni ”SmartLab”. Potrivit ghidului de finanțare, un liceu poate obține prin PNRR suma de 60.000 euro pentru dezvoltarea unui ”laborator digital inteligent”. Cu acești bani unitatea de învățământ poate achiziționa echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific), conținut educațional (care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive) și pot folosi banii pentru a conecta dispozitivele din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ. De asemenea, acest program va finanța și instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.

În ghidul solicitantului se mai precizează că liceele pot aplica și pentru un al doilea laborator inteligent, dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500.

Programul ”SmartLab” a fost lansat de Ministerul Educației pe 23 decembrie 2023, chiar înainte de vacanța de iarnă, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor este 1 martie 2023.

Și acest apel de proiecte reprezintă o mare oportunitate pentru licee de a avea dotările corespunzătoare secolului XXI. Am avut întâlniri cu directorii pe acest program SmartLab, recent a avut loc și un webminar, iar aceștia au primit toate informațiile necesare pentru a aplica. Urmează ca aceștia să se mobilizeze și să depună efectiv proiectele”, ne-a mai declarat prof. Corina Ciupală, inspector școlar general adjunct.

 

Centrul de Excelență, lăsat pe dinafară în acest program

În timp ce majoritatea școlilor și liceelor din Brăila se pregătește să depună proiecte pe cele două linii de finanțare prin PNRR, Centrul Județean de Excelență (CJE) Brăila are ”mâinile legate”. Concret, unitatea și-a dorit încă de la început să aplice, a făcut demersuri în această direcție, însă a aflat că nu este eligibilă pentru a obține finanțare. Asta deși la Centru se pregătesc olimpicii Brăilei la informatică, fizică, chimie, robotică etc., copii care ar avea nevoie de laboratoare moderne și echipamente de ultimă generație.

”Înaintasem deja documentul către Consiliul Județean, chiar în decembrie anul trecut, dar după aceea am aflat că nu putem aplica. Noi propusesem kituri de robotică, laborator de informatică, făcusem o groază, dar nu s-a putut. Cred că e o problemă, un vid legislativ, pentru că în noul proiect al Legii Educației Naționale, «România Educată», centrele de excelență au personalitate juridică. Efectiv cred că nu au corelat legile cei care au făcut ghidurile, nu s-au gândit la acest aspect. Eu o văd ca o scăpare. Asta demonstrează că nu a existat o abordare sistemică atunci când au fost lansate aceste apeluri. Dacă noi ne propunem să organizăm niște centre de excelență care să facă învățământul de înaltă performanță, atunci este normal că trebuie să te gândești să le oferi și resursele. Adică nu doar să vii cu cuvinte frumoase, cum sunt trecute în document. Obiectivele frumoase trebuie să devină și aplicabile. Dacă oferi aceste resurse, din start stimulezi dezvoltarea centrelor de excelență și vor dori să vină cât mai mulți copii și profesori. Dacă scrii obiective generoase dar nu oferi instrumentele, mijloacele pentru a te dezvolta, ce facem? Ajungem la o formă fără fond. Poate este o perioadă de ajustare și vor include totuși și centrele de excelență în categoria unităților eligibile pentru finanțare”, ne-a declarat prof. dr. Ștefan Aftodor, directorul Centrului Județean de Excelență Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro