Mergi la conţinutul principal

Sume mai mari pentru cofinanțarea proiectelor primăriilor de către CJ Brăila

* este meritul consilierilor județeni PNL Brăila, care au propus un amendament privind majorarea banilor pe care Consiliul Județean îi va aloca în 2019 pentru cofinanțarea proiectelor comunelor * suma a crescut de la 300.000 lei la 400.000 lei * este vorba despre un regulament aprobat de consilierii județeni privind asocierea CJ cu unitățile administrativ teritoriale pentru proiecte

 

 

Consilierii județeni brăileni au aprobat, recent, regulamentul privind asocierea județului cu unitățile administrativ-teritoriale pentru cofinanțarea și realizarea unor obiective de interes public în 2019. Ei bine, în urma negocierilor politice legate de votul proiectului de buget, liberalii au reușit să obțină o creștere a sumei maxime pe care CJ Brăila o va aloca fiecărei comune care vine cu proiecte ce se încadrează în zonele considerate eligibile. Este vorba despre o creștere de la 300.000 lei la 400.000 lei.

“În urma analizei efectuate de conducerea județului a solicitărilor formulate de către reprezentanții primăriilor localităților din județul Brăila pentru promovarea unor obiective de investiții noi și continuarea celor în curs de execuție, a rezultat necesitatea asocierii în vederea cofinanțării investițiilor și, implicit, prevederea în bugetul propriu al județului pe anul 2019 a sumelor necesare realizării de lucrări pe bază de contracte de asociere”, se arată în raportul proiectului. Tot de acolo aflăm că domeniile în care CJ Brăila va acorda cofinanțare în 2019 sunt: infrastructură, învățământ, sănătate, cultură, recreere și religie,  servicii și dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape, precum și alte obiective de interes local. Potrivit regulamentului, evaluarea solicitărilor transmise de Primării se va face de o comisie special desemnată, iar propunerile care sunt considerate eligibile, ulterior vor ajunge la mapa de lucru a consilierilor care vor aproba sau respinge cofinanțarea. CJ Brăila s-a angajat să aloce maxim 60% din proiect, dar nu mai mult de 400.000 lei.

”Printre propunerile pe care le-am avut s-a numărat în principal și creșterea sumei pe care CJ Brăila o va aloca pentru fiecare primărie pentru proiectele care sunt generate, în afară de infrastructura pentru drumurile comunale, unde discutăm despre un capitol separat. Noi propunem să alocăm câte 400.000 lei pentru fiecare asociere anul acesta, pentru fiecare dintre comunele din județul Brăila. Și așa este o sumă mică, dar este important să știe fiecare dintre ordonatorii principali de credite că se pot baza pe acești bani de la Consiliul Județean. Acesta este un amendament. Al doilea, se referă la capitolul 3 din regulament, privind evaluarea dosarelor. Este important să respectăm principiile la care Uniunea Europeană ne obligă atunci când facem investiții. Și anume, să putem finanța inclusiv dotările investițiilor pe care le derulăm. Deși pe prima pagină a regulamentului se face referire la dotări, ulterior, la aliniatul 3, punctul 1.6 din proiect trebuie introdusă sintagma «inclusiv dotări». Atunci când se vine cu proiectul să se poată deconta inclusiv pentru dotări”, a declarat liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă.

Tot cu această ocazie, liberalul a mai afirmat că în urma negocierilor purtate, au obținut promisiunea că CJ Brăila va sprijini proiectele primăriilor care pot atrage fonduri structurale, dar nu au bani. În sensul că CJ Brăila ar asigura 98% din valoarea proiectului, unitatea administrativ-teritorială restul de 2%, iar după realizarea decontării, banii alocați s-ar întoarce la Consiliul Județean.

“Este important să știe că se pot baza pe Consiliul Județean pentru obținerea sumelor, doar la nivel de rulaj, atunci când vor avea proiecte mari”, a mai adăugat Dănăilă.

 

Proiectul, aprobat cu amendamentele PNL

 

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat de acord cu propunerile făcute de PNL-iști și a precizat că în ceea ce privește sprijinul privind atragerea de fonduri structurale pe anumite proiecte, fiecare caz va fi analizat punctual înainte de alocarea acestor sume solicitate de primării.

“Problema se pune în felul următor: sunt de acord să ajutăm toate UAT-urile în momentul în care vor depune un proiect european. Vom lua fiecare caz în parte și vom ajuta cu sumele de bani dacă respectivul UAT nu are și atunci vom intra cu proiecte pentru fiecare UAT. Cazuri separate. Referitor la amendamente, primul este doar pentru comune și o să vă supun la vot amendamentul făcut de domnul consilier Dănăilă de a modifica în regulament suma de 300.000 lei la 400.000 lei pentru fiecare UAT. De asemenea, am rugămintea și o să supun la vot și modificarea legată de dotări, pentru că, se pare, s-a omis în proiect, dar așa a fost discuția”, a afirmat Chiriac.

Cele două amendamente au fost aprobate cu 26 voturi “pentru” și o abținere din partea consilierului județean PND Cătălin Iordache, iar ulterior scenariul s-a repetat la votul legat de proiectul amendat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro