• pe lângă cei 30 de ani de condamnare la închisoare, Marius Valentin Parfenie va trebui să achite daune morale, despăgubiri materiale şi serviciile medicale de care au beneficiat victimele sale • vânzătorul maşinii care a fost înjunghiat de Parfenie vrea 6.000 euro daune materiale şi 60.000 lei daune morale • celelalte victime ale tânărului s-au îndreptat împotriva firmei de asigurări nemţeşti pentru care a fost încheiată poliţa de asigurare pentru autoturism • numai daunele morale cerute de trei dintre victime se ridică la 600.000 lei • per total, toată nebunia din data de 11 noiembrie 2018 costă aproape 900.000 lei
Valentin Marius Parfenie va plăti nu numai cu libertatea pentru atacurile în serie din luna noiembrie 2018, ci şi cu bani mulţi. Judecătorii au admis sume uriaşe pentru despăgubirea morală unora dintre victime, la care se adaugă daunele materiale, spitalizarea şi tratamentul victimelor, onorariile avocaţilor victimelor şi cheltuielile de judecată. Trebuie însă precizat că instanţa a hotărât că, în cazul vânzătorului maşinii care a fost înjunghiat de Parfenie, daunele materiale şi morale să fie achitate direct de agresor, în timp ce în cazul celorlalte persoane lovite cu autoturismul, toate cheltuielile au fost imputate unei firme de asigurări din Germania, motivul fiind faptul că maşina încă era înmatriculată în străinătate. Cel mai probabil, ulterior, societatea în cauză se va îndrepta către Marius Parfenie pentru recuperarea acestor bani. Luând în calcul ultima variantă, suma totală pe care inculpatul, şi totodată condamnatul în primă instanţă, trebuie să o achite este de aproximativ 900.000 lei, adică 9 miliarde de lei vechi.
Momentul, de nebunie l-am putea numi, îl va costa scump, pentru că unele dintre victimele sale au cerut daune morale şi de câte 200.000 lei. Aşa cum am menţionat mai sus, vânzătorul maşinii va fi despăgubit direct de Marius Parfenie. Astfel, acesta a cerut 6.000 euro daune materiale (28.657,2 lei, conversie în lei la data de 3 decembrie 2019, data condamnării -n.r.), plus 60.000 lei daune morale. Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila l-a obligat în primă instanţă pe agresor să achite 8.978,2 lei pentru serviciile medicale acordate vânzătorului maşinii, în timp ce Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila a cerut 468,26 lei pentru transportul victimei şi primul ajutor acordat aceleiaşi victime. Până aici, Parfenie are de plătit 98.103,66 lei.
Daune morale de miliarde de lei vechi
Apoi, cei doi şoferi ai societăţii de transport public în comun “Braicar”, izbiţi în plin pe Şoseaua de Centură, dar şi persoanele lovite de maşină în parcarea mall-ului brăilean s-au îndreptat către societatea germană care a eliberat poliţa de asigurare pentru autoturism. În acest caz, sumele sunt mult mai mari, deoarece zilele de spitalizare au fost mai multe, iar victimele au ajuns inclusiv la spital din Bucureşti precum Spitalul Clinic “Carol Davila” şi Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni”. Potrivit hotărârii Tribunalului Brăila, suma pe care firma de asigurări ar trebui să o achite către victime, spitale, ambulanţă şi onorariile avocaţilor se ridică la 797.668,56 lei. Trei dintre cei răniţi au cerut daune morale de 180.000 lei, 220.000 lei şi, respectiv, 200.000 lei, în timp ce celelalte victime au avut pretenţii la despăgubiri morale cuprinse între 5.000 lei şi 40.000 lei. După calculele făcute de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, spitalizarea şi îngrijirea victimelor au costat 40.080,99 lei, în timp ce Spitalul “Carol Davila” din Capitală solicită 18.007,29 lei. Spitalul “Bagdasar Arseni” a stabilit suma de 6.958,89 lei plus dobânda legală remuneratorie aferentă sumei menţionate de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti până la data plăţii efective a debitului datorat. Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila şi-a calculat cheltuielile şi a ajuns la concluzia că 3.956,92 lei este suma acordată pentru transportul şi primul ajutor medical oferit victimelor de la mall şi celor doi şoferi ai “Braicar”. Pentru onorariile avocaţilor, trei victime ale lui Parfenie au cerut 1.300 lei, 500 lei şi, respectiv, 300 lei.
Până aici, suma totală de plată stabilită de instanţă şi care, cel mai probabil, va trebui achitată de Parfenie, asta dacă firma de asigurări se va îndrepta, ulterior, către acesta pentru recuperarea banilor, este de 895.772,22 lei, la care, dacă adăugăm şi cheltuielile de judecată în valoare de 3.300 lei, rezultă 899.072,22 lei. Însă, trebuie să ţinem cont de faptul că aceste sume sunt preluate din hotărârea primei instanţei, Tribunalul Brăila, în timp ce hotărârea definitivă va fi dată de Curtea de Apel Galaţi.
Filmul unei zile de coşmar
Reamintim că Marius Valentin Parfenie a primit o pedeapsă record din partea judecătorilor brăileni: 30 de ani de închisoare, la începutul lunii decembrie 2019. Însă, atacatorul de la mall a contestat sentinţa, astfel că dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, pentru condamnarea definitivă.
Condamnarea a venit după ce, în ziua de 11 noiembrie 2018, Marius Valentin Parfenie a intrat cu maşina în persoanele aflate la intrarea în Brăila Mall. Anterior, acelaşi tânăr l-a înjunghiat cu cuţitul pe vânzătorul unui autoturism, după ce a “pozat” în cumpărător al maşinii, şi apoi a lovit intenţionat pe Şoseaua de Centură doi bărbaţi, angajaţi “Braicar”. Zece persoane au ajuns la spital, printre care şi copii. La data de 12 noiembrie 2018, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus arestarea preventivă, inculpatul fiind încarcerat în Arestul IPJ Brăila.
Din anchetă şi din biletele găsite la domiciliul atacatorului a reieşit faptul că acesta avea o supărare legată de faptul că este nevoit să plece la muncă peste hotare, în loc să stea alături de familia din Brăila. El a decis să dea o lecţie sângeroasă, fără a se gândi la riscuri. “Sunt rus născut în România. Dar voi aţi întrecut orice măsură, sunteţi prea nesimţiţi!. Români, vă bateţi joc de propria voastră ţară, de propria voastră casă! Deci dacă românii nu pot să schimbe ceva şi aveţi nevoie de mici comunităţi să vă mişte din loc, atunci sunteţi nişte PROŞTI. Eu nu vreau nici democraţie, nici bani, nici faimă, familia lângă mine o voiam. Dacă nu pot avea acest lux, atunci vă voi distruge. Azi este o zi istorică pentru RO”, a ţinut să-şi explice gestul criminal atacatorul de la Mall. În urma expertizei medicale, s-a stabilit că tânărul nu are vreo afecţiune psihică, fiind conştient de fapta comisă. El nu era nici sub influenţa drogurilor, fiind doar puţin băut.
La vremea respectivă, redactorii cotidianului au reuşit să stea de vorbă şi cu bărbaţii care l-au scos din maşină pe Parfenie, faţa mall-ului, când încerca să calce oameni nevinovaţi. Bărbaţii care au intervenit l-au ţinut la pământ până la sosirea primului echipaj de poliţie. Ei ar putea fi consideraţi “eroi”, căci şi-au asumat orice risc în momentul în care au deschis portierele maşinii şi l-au împiedicat pe individ să-şi ducă planul la bun sfârşit. Au dorit să rămână sub anonimat şi le-am respectat dorinţa, însă mărturiile lor sunt de-a dreptul terifiante. Vă redăm doar o parte din discuţia avută cu acesta, suficientă pentru aducerea aminte a sentimentelor trăite în acele zile: “Eram pe terasă, la o cafea, şi am auzit două bubuituri. Probabil atunci a lovit stâlpii mici din beton. Lumea se înghesuia să intre în hipermarket. Am ieşit repede afară să vedem ce se întâmplă, iar imaginea asta n-am să o uit: o maşină neagră, cu folii pe geamuri, nu vedeai cine e înăuntru, care se oprise în stâlpul uşii de acces, însă motorul era turat, semn că şoferul avea piciorul pe acceleraţie. Toţi încercau să fugă, iar la intrarea în magazin era aglomeraţie. Instinctul meu nu a fost să fug, ci să deschid uşa de la maşină să văd ce se întâmplă şi asta am şi făcut. Ştiţi ce mi-a spus individul când am deschis uşa? «Lasă-mă că trebuie să omor oameni!». Atunci am realizat, de fapt, gravitatea situaţiei. Am încercat să-i iau mâinile de pe volan, însă le avea încleştate. Stătea ţeapăn în scaun. Apoi am tras de picioarele lui să elibereze pedala de acceleraţie. Acul turometrului era la maximum. Chiar m-am gândit că dacă cedează stâlpul, praf mă face şi pe mine. Recunosc, l-am lovit în mâini ca să-l fac să dea drumul volanului, dar parcă nu simţea nimic. Au mai venit câteva persoane, ulterior, şi au început şi ele să-i dea peste mâini. În acelaşi timp, o altă persoană, pe care nu o cunosc, a deschis uşa din dreapta a maşinii şi a reuşit să-i scoată cheia din contact, după care a aruncat-o, în şocul ăla. După ce s-a oprit motorul maşinii, am avut curajul să intru în maşină şi să-l trag afară de la volan. Am fost ajutat şi de altcineva”.