Galeria "La mansardă" de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", din Galaţi, a găzduit, ieri, vernisajul expoziţiei realizate de grupul "Maxi" din Brăila: Traian Tsamuris, Nicoleta Olteanu, Lucian Constantin şi Ionuţ Kheles.
Pe simeze, întâmpinau publicul lucrări vesele, dinamice, pline de culoare. Deşi lucrările celor patru sunt diferite, ele par a vorbi aceeaşi limbă. Traian Tsamuris a arătat gălăţenilor o latură a sa cu care suntem mai puţin obişnuiţi. Lucrările sale vorbesc despre dragoste, despre inocenţă, despre cuplu, aşa cum nu au mai făcut-o până acum. Secretul ni l-a dezvăluit chiar artistul: pentru unele lucrări a "colaborat" cu un copil de numai şapte ani, iar în ceea ce priveşte dragostea, a mărturisit că este fericit pentru că a întâlnit-o şi acest lucru l-a determinat să se ocupe mai mult de acest aspect în lucrările sale. Lucian Constantin a oferit publicului o interesantă bandă albă, cu desene rudimentare, pe care, din loc în loc erau aşezate obiecte de lut, un drum al cunoaşterii, al experienţelor, către care autorul arată o foarte mare deschidere. Impresionează publicul şi labirinturile Nicoletei Oleanu, mai ales că în fiecare lucrare nu pare că artistul s-ar fi pierdut în el, aşa că tu, privitor, te avânţi cu plăcere în descoperirea drumului, pentru că eşti sigur, artistul te va călăuzi pe drumul el bun. Ionuţ Kheles propune imagini pline de culoare, expansive, cu foarte mult roşu, portocaliu, a căror agresivitate este bine temperată de ramele negre.
Directorul instituţiei, profesorul şi artistul Aurel Manole, a vorbit asistenţei despre frumuseţea spaţiului în care a fost aranjată expoziţia şi despre identităţile artistice ale celor patru tineri. "Mă bucur pentru că au găsit modalităţi de prezentare, ei sunt identităţi separate de exprimare artistică. Sunt bucuros pentru caracterul inedit şi modul de prezentare aparte pe aceste simeze. Compoziţiile, structura de panotare, elementele care au concurat la armonie ne dau un aer sărbătoresc", a spus Aurel Manole.
Despre această primă experienţă gălăţeană a vorbit apoi artistul Lucian Constantin. "Expoziţia este o continuare a unor gânduri din 2005. Sper să fie de bun augur. Regret că banda mea vă ţine departe de lucrări. Dacă aveţi puterea morală, călcaţi pe ea, lăsaţi urme, pentru că pentru noi, generaţia tânără, cel mai important este să comunicăm cu publicul". La rândul său, Traian Tsamuris a îndemnat publicul să se simtă bine între lucrările lor. "Cred că mai mult decât orice act de expunere, este un act de indivizare cu dvs., este fiinţa noastră care încearcă să vibreze. Vă primim în interiorul nostru, în căutările noastre şi în angoasele pe care le avem, vă punem la dispoziţie toată această frământare interioară. Toate lucrările sunt foarte dinamice, pline de cromatică. Se trece peste acel plan didactic al compunerii, al organizării în spaţiu, al unei simple complementarităţi între culori şi armonii, pur şi simplu este foarte mult suflet în aceste lucrări", a mai explicat artistul Tsamuris.