* o brăileancă ne-a povestit cum a fost pusă pe drumuri pentru o radiografie la plămâni * aceasta spune că de câteva luni are o tuse urâtă iar medicul de familie a trimis-o la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru o radiografie * uși ferecate și un telefon la care să apeleze pacienții, asta a găsit brăileanca * a apelat dar de la celălalt capăt al firului i s-a comunicat să revină după 1 iunie *într-un final, femeia a reușit să se programeze în privat * prefectul Brăilei, Cătălin Boboc ne-a declarat că în prezent se lucrează la o variantă pentru redeschiderea cabinetelor pentru asigurarea asistenței medicale care nu reprezintă urgențe * la rândul său, Ștefan Sînpetru, managerul unității spitalicești, ne-a declarat că nu este încântat de această situație și a început demersurile pentru ca brăilenii să poată beneficia, din nou, de serviciile oferite de spital
Nu ai COVID, nu ești suspect de COVID sau nu reprezinți o urgență medicală, atunci te descurci cum poți! Eventual poți să mori acasă. Cam asta pare să fi fost ”procedura” pe care au fost siliți să o urmeze mulți brăileni care au avut nevoie de serviciile spitalelor de stat în perioada asta. Dacă pe timpul stării de urgență, situația era acceptabilă, acum, în starea de alertă, când autoritățile centrale au declarat foarte clar că se revine la situația normală, inclusiv în cazul internărilor, un astfel de tratament este inuman și chiar ilegal. S-a întâmplat chiar ieri cu o brăileancă care, la recomandarea medicului de familie, a mers la Spitalul de Pneumoftiziologie (Spitalul TBC) pentru o radiografie și, dacă era posibil, pentru un control la un medic pneumolog. Din păcate, femeia a avut surpriza să constate că poarta era închisă, pe ușă fiind afișat doar un număr de telefon la care pacienții pot suna. Aceasta a apelat numărul respectiv, a explicat de ce servicii anume are nevoie, însă singurul răspuns primit a fost să sune după 1 iunie.
”Tușesc foarte urât de vreo 3 luni și tot am amânat cu perioada aceasta de pandemie de coronavirus. Acum că s-a trecut la starea de alertă am zis că e timpul să mă duc la medic, mai ales că eu în urmă cu câțiva ani am avut o infecție pulmonară gravă pe care am tratat-o în Portugalia. Am avut un plămân blocat și vă dați seama că pe chestia asta te îngrijorezi. Când mi s-a spus să sun după 1 iunie… Eu poate în două săptămâni mor! Am întrebat dacă nu tratează nici măcar urgențele? Mi s-a răspuns: Noi nu facem urgențele! Plăcut, neplăcut, taci din gură și pleci acasă. Acuma să zic... eu mai găsesc variante. Am aflat că pot să merg în privat, dar am găsit varianta aceasta pentru că am un telefon, am internet, caut, știu. Dar unul amârăt, un necăjit care vrea să trăiască, ce se întâmplă? Unde e grija față de om, față de român? Da, e COVID, e nenorocire, dar e destul de multă lume bonavă și de altceva. Hai să îi ajutăm și pe ăștia! Ne lăudăm că nu mai e COVID în Brăila dar care e gradul de sănătate al populației?”, se întreabă brăileanca, o femeie cu o anumită pregătire, care a deținut o funcție importantă în Brăila, dar care este la pensie deci în categoria de risc.
Aflând de această sesizare, în urma unei postări pe rețelele de socializare, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a dorit să ofere clarificări referitoare la închiderea ambulatoriului de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Potrivit explicațiilor acestuia, corpul de clădire în care se află ambulatoriul a fost stabilit ca “spital suport covid”, ca atare, neexistând spațiu suficient și nici circuite separate, nu s-ar fi putut asigura continuarea consultațiilor fără a pune în pericol sănătatea pacienților și a personalului medical.
Boboc ne-a declarat că încă de săptămâna trecută a căutat soluții pentru redeschiderea cabinetelor pentru pacienții care nu reprezintă urgențe, discutând cu conducerea spitalului despre pregătirile necesare reluării activității.
”Măsurile convenite au fost: izolarea etajului pavilionului respectiv (pericolul apariției de noi cazuri de infecție cu coronavirus fiind încă prezent), pentru deblocarea cabinetelor de la parter și amenajarea unor noi cabinete pentru consultații, în clădirea de pe strada Belvedere, aceste proceduri fiind în plină derulare”, ne-a declarat Boboc.
Manager Spital TBC: ”Și noi ne dorim să reluăm activitatea cât mai repede”
Contactat de redactorii ”Obiectiv”, Ștefan Sînpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, a ținut să precizeze că nici el nu este încântat de faptul că unitatea spitaliceascănu a mai putut oferi serviciile cu care brăilenii erau obișnuiți. Acesta ne-a declarat că în prezent se lucrează la o variantă pentru deschiderea a doua cabinete din Ambulator.
”După cum știți, spitalul nostru a fost stabilit ca fiind spital suport COVID. Zona unde au fost amenajate cele 30 de paturi include un circuit iar pacienții COVID trec prin fața zonei unde este aparatul de radiologie din pavilionul A, pavilionul mic, care practic a făcut parte din zona de Ambulator înainte de nebunia asta. Având în vedere situația aceasta de relaxare, am avut ieri (n.r. – luni) o discuție cu cei de la DSP și am identificat posibilitatea de a da drumul la 2 cabinete de consultație în Ambulator, pe un circuit separat. Vom putea folosi un aparat de radiologie aparținând de laboratorul de Radiologie și imagistică, dar care se află plasat în clădirea spitalului de data aceasta. Și am discutat posibilitatea de a drumul pentru consultațiile de ambulator nu doar telefonic, de la distanță, ci și cu prezentarea directă a oamenilor pentru că se simte nevoia. Deci din 4 cabinete două vor fi pentru a respecta circuitele pentru COVID și două vor fi deschise pentru restul pacienților. Am întocmit un memoriu în care fundamentăm foarte corect din punctul nostru de vedere posibilitatea de a oferi servicii de analize medicale de laborator și de radiologie și imagistică. În măsura în care DSP va considera că argumentele prezentate de noi stau pe text de lege și nu va fi nicio problemă nici pentru personalul medical, nici pentru pacienți, nici pentru situația în care, ferească Dumnezeu, vor fi inclusiv pacienți COVID, vom relua activitatea pe cât de repede posibil”, ne-a declarat dr. Ștefan Sînpetru.
Managerul Spitalului TBC nu ne-a putut oferi o dată exactă la care vor putea primi din nou pacienți pentru diverse investigații, totul depinzând de răspunsul de la DSP Brăila. Directorul Sînpetru speră ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, fiind și în interesul spitalului ca activitatea să revină pe cât posibil la normal.
”Noi avem o categorie de pacienți cu afecțiuni pulmonare care depind de noi. Nu ne putem permite pe termen lung să nu putem oferi servicii acestor pacienți pentru că în ultimă instanță de sumele pe care le decontează Casa pentru serviciile pe care le oferim pacienților depind resursele financiare ale spitalelor. Deci interesul este foarte mare și pentru noi. Numai că ne-am poticnit în niște lucruri care au ținut de o legislație care din unele puncte de vedere era permisivă, din altele nu. Nu a ținut de noi. Nici pentru noi n-a fost o fericire să îi ținem în afara gardului atât de mult timp, deși poate unii își imaginează lucrul acesta. Un spital de monospecialitate, care funcționează ca toate spitalele din România în baza contracului cu CNAS, nu își poate permite, dacă vrea să aibă din ce să trăiască, să ignore niciun pacient. Pacienții consultați, tratați sau care apelează la serviciile de laborator sunt cei care ne plătesc facturile. Nu putem să îi trimitem acasă, avem nevoie de ei. Și ei de noi”, a adăugat managerul Spitalului TBC.
Așa cum ne-a declarat prefectul Cătălin Boboc, până la pregătirea spațiilor și reluare activității de Ambulator la Spitalul de Pneumoftiziologie, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0239613.665, iar personalul medical de acolo îi va îndruma și le va acorda asistență medicală, asigurând intervențiile în regim de urgență.