Lituania, Muntenegru, Norvegia, Cipru, Slovenia, Polonia, Israel, Letonia, Azerbaidjan şi Suedia s-au calificat în finala Eurovision 2015, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, joi seară, de a doua semifinală, care s-a desfăşurat pe scena Wiener Stadhalle, din capitala Austriei.
Astfel, în finala de sâmbătă vor participa România, Grecia, Estonia, Belgia, Armenia, Serbia, Rusia, Albania, Georgia, Ungaria, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Cipru, Slovenia, Polonia, Israel, Letonia, Azerbaidjan şi Suedia. Acestora li se adaugă ţările calificate direct în finală - Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Italia, Australia şi Austria. Australia este ţară invitată la acest concurs.
Un număr de 40 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Finala va fi transmisă în direct de Televiziunea Română, de la ora 22.00.
Casele de pariuri dau ca favorită Suedia, urmată de Rusia şi Italia. Australia s-ar situa pe locul 4, iar Belgia pe 5. Cât priveşte România, melodia celor de la Voltaj este cotată în a doua jumătate a clasamentului.
Şansele Suediei par să fie cu atât mai mari, cu cât Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill speră la o înfrângere a melodiei care reprezintă ţara sa la concursul Eurovision, pentru a evita o invazie a „cântăreţelor cu barbă" în Rusia, anul viitor. Declaraţia survine în contextul în care reprezentanta Rusiei la Eurovision din acest an, Polina Gagarina, este citată în mod constant printre favoriţi. Dacă Rusia va câştiga la ediţia din acest an a Eurovision, următoarea ediţie s-ar desfăşura la Moscova, potrivit regulilor concursului. O perspectivă de neimaginat pentru Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, comentează AFP, în opinia căruia celebrul concurs aduce cu el „cântăreţe cu barbă" şi valori „împotriva naturii pentru cultura noastră".
„Trebuie să organizăm propriile noastre concursuri care să ne promoveze cultura, pentru a o arăta lumii întregi", a declarat Kirill, citat de Agerpres.
La ediţia precedentă a Eurovision, în 2014, succesul Conchitei Wurst, cântăreţul travestit austriac, a fost denunţat de numeroşi politicieni ruşi, în timp ce Biserica Ortodoxă a declarat că această victorie „legitimează păcatul".