Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sudul Europei ezita sa ia o decizie privind muncitorii romani si bulgari

Italia ezita sa ia o decizie privind accesul imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii, insa, oricare va fi aceasta, va influenta pozitiile altor state sud-europene, care au deja mari comunitati de muncitori din aceste tari, relateaza publicatia electronica EUObserver, in editia de joi.
"Voi examina cu multa atentie aceasta chestiune, pentru ca romanii reprezinta cea mai mare comunitate de straini din Italia", a afirmat miercuri premierul italian, Romano Prodi, adaugind ca situatia este complicata.
Decizia Romei va influenta insa abordarea Spaniei si a Greciei, doua dintre principalele destinatii ale muncitorilor romani si bulgari, apreciaza publicatia citata.
Restrictiile anuntate de Londra si Dublin au implicatii politice asupra Romaniei si Bulgariei, dar masuri similare in sudul Europei ar putea avea un impact mai direct si mai practic pentru lucratorii din cele doua tari.
Conform unui raport al Serviciului de Actiune pentru Cetatenii Europeni, publicat in septembrie, emigrantii romani tind sa se deplaseze in special in Italia (29 la suta) si in Spania (22 la suta), in timp ce bulgarii au format cele mai mari comunitati de imigranti din Grecia (200.000), Italia (60.000) si Spania (80.000).
Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa informeze Comisia pina la sfirsitul anului daca vor impune restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. Limitele temporare pot fi aplicate timp de maximum sapte ani si nu pot fi decise dupa termenul de 1 ianuarie 2007.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii